Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

Τα επικείμενα μέτρα, η φοροδιαφυγή και τα.. "κορόϊδα"


του Σπύρου Κουζινόπουλου
Δυο κόσμοι, δύο διαφορετικές αντιλήψεις και πρακτικές: Στη Γαλλία ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, δεν παύει να δηλώνει ότι για να αντιμετωπιστούν τα οικονομικά προβλήματα που αρχίζουν να ανακύπτουν στη χώρα του, θα επιβάλει σούπερ-φόρο 75% στα πολύ υψηλά εισοδήματα. Στην Ελλάδα οι κυβερνώντες, αφήνουν τα εισοδήματα αυτά στο απυρόβλητο και προσπαθούν να μαζέψουν χρήματα κάνοντας άγριες περικοπές στους συνήθεις υπόπτους, τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.

Βλέποντας τον αναλυτικό κατάλογο των μέτρων για τα 11,5 δις ευρώ, που θα ανακοινωθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, διαπιστώνουμε ότι το κύριο βάρος για μία ακόμη φορά πέφτει στις συντάξεις, όπου σημειώνεται νέα άγρια ληστεία 4,5 και πλέον δις. Επίσης στους μισθούς που περικόπτονται κατά 1.321 εκατ. ευρώ αλλά και στα κάθε είδους προνοιακά επιδόματα που λεηλατούνται, καθώς πλήττονται ακόμη και οι ανάπηροι, οι ανασφάλιστοι ηλικιωμένοι, οι άνεργοι, μέχρι και οι νεφροπαθείς με τους άλλους ανήμπορους.

Από κει και πέρα, ούτε καν σκέψη δεν υπάρχει για την άντληση εσόδων από εκεί που κατά σύστημα σημειώνεται μεγάλη φοροδιαφυγή. Αλήθεια, όλοι αυτοί που κόπτονται καθημερινά και μας βομβαρδίζουν επικοινωνιακά με εξαγγελίες για την «πάταξη της φοροδιαφυγής», σκέφθηκαν να κάνουν κάποιο έλεγχο σε κάποιους κλάδους όπου έχει καταντήσει άγνωστο είδος η απόδειξη παροχής υπηρεσιών;
Ο διάλογος που ακολουθεί, μεταξύ γιατρού και πολίτη που πήγε στο ιατρείο του να εξεταστεί, συνέβη πριν τρεις ημέρες και είναι αποκαλυπτικός:
-Πόσο κάνει η επίσκεψη γιατρέ;
-Εβδομήντα ευρώ.
-Ορίστε, πάρτε τα.
-Ευχαριστώ. Καλό σας βράδυ.
-Συγνώμη γιατρέ. Δεν θα μου δώσετε απόδειξη;
-Σας χρειάζεται;
-Ναι, θέλω να την συμπεριλάβω στις αποδείξεις που συγκεντρώνω για την εφορία.
-Αυτό το μέτρο θα αλλάξει.
-Σας παρακαλώ γιατρέ. Εγώ από την ώρα που πλήρωσα, θέλω την απόδειξη.
-Ξέρεις (εγκαταλείπεται στο σημείο αυτό ο πληθυντικός), μου τέλειωσε το μπλοκ των αποδείξεων. Έλα κάποια άλλη στιγμή να σου τη δώσω.
Ο διάλογος αυτός θα μπορούσε κάλλιστα να είχε γίνει στο γραφείο του δικηγόρου, του οδοντίατρου, του υδραυλικού, του ηλεκτρολόγου, αλλά και στο συνεργείο αυτοκινήτων όπου επίσης η λέξη «απόδειξη» είναι άγνωστη. Όσο για τις μάντρες καυσόξυλων, που έχουν φυτρώσει σαν μανιτάρια σε κάθε γωνία, στις παρυφές της Θεσσαλονίκης, εκεί «δικαιολογημένα» δεν δίδονται αποδείξεις: Οι περισσότερες από αυτές λειτουργούν χωρίς άδεια!
Αντί λοιπόν οι εγκέφαλοι του υπουργείου Οικονομικών να περιορίζονται στην άντληση πόρων από τη ληστρική αφαίμαξη μισθών και συντάξεων, γιατί δεν επιβάλουν μία έκτακτη εισφορά σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, με βάση φυσικά μία ιεράρχηση και κάποια κριτήρια; Το ποσό που θα συγκεντρωθεί, θα μπορούσε να καλύψει ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων που προσδοκάται ότι θα αντληθούν με τα νέα μέτρα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.