Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

Κατάληψη στο ΕΠΑΛ Επανομής και άλλα 9 Λύκεια

Υπό κατάληψη βρίσκονται και τα 4 λύκεια που στεγάζονται στον "Ευκλείδη"

Οι μαθητές του ΕΠΑΛ Επανομής, περιλαμβάνονται στη λίστα των συμμαθητών τους από 10 λύκεια της ανατολικής Θεσσαλονίκης που πραγματοποιούν καταλήψεις στα κτίρια των σχολείων τους, ζητώντας την επίλυση σειράς προβλημάτων που τους απασχολούν.

Στις αρχές της εβδομάδας, μόλις 15 μέρες μετά τον αγιασμό, ξεκίνησαν οι πρώτες μαθητικές καταλήψεις, οι οποίες ήταν μετρημένες στα δάχτυλα. Σταδιακά στη λίστα των κατειλημμένων σχολείων προστέθηκαν και άλλα, τόσο από τις ανατολικές όσο και από τις δυτικές περιοχές με τους έφηβους καταληψίες να προβάλλουν πληθώρα αιτημάτων, σοβαρών και μη. Για παράδειγμα, υπήρχαν διεκδικήσεις που συνδέονταν με το κτιριακό πρόβλημα ορισμένων σχολείων και τα κενά εκπαιδευτικού προσωπικού, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις οι μαθητές ζητούσαν, σύμφωνα με εκπαιδευτικούς, παγκάκια στις αυλές, αίθουσα καπνιστηρίου και πίνακες μαρκαδόρου.
Σε πρόχειρο χαρτί
Στα μέσα της εβδομάδας οι μαθητές σε ορισμένα σχολεία αποφάσισαν να ανοίξουν τις πόρτες και να επιστρέψουν στα θρανία, ενώ σε άλλες περιοχές μπήκαν νέα «λουκέτα». Χτες, για παράδειγμα, μπήκαν στο «χορό» των καταλήψεων τα τέσσερα επαγγελματικά λύκεια του συγκροτήματος του «Ευκλείδη», στην οδό Παπαναστασίου.
«Εγινε μία πρόχειρη ψηφοφορία με ένα χαρτί, στο οποίο έγραφαν οι μαθητές εάν είναι υπέρ ή κατά της κατάληψης. Τη Δευτέρα θα πραγματοποιήσουν συνέλευση για να αποφασίσουν εάν θα συνεχίσουν ή όχι. Πάντως, μέχρι στιγμής, δε μου έχουν φέρει κανένα αίτημα», ανέφερε χτες το μεσημέρι διευθυντής σχολείου.
Τι διεκδικούν
Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, χτες τελούσαν υπό κατάληψη τα 7ο, 8ο, 10ο και 15ο Επαγγελματικά Λύκεια του «Ευκλείδη», το ΕΠΑΛ Επανομής, το 14ο Γυμνάσιο-Λύκειο Θεσσαλονίκης (Παπανδρέου με Σοφούλη), το 24ο Λύκειο Θεσσαλονίκης, τα 4ο και 5ο Λύκεια Καλαμαριάς, καθώς και το 12ο Γυμνάσιο στην Ξηροκρήνη.
Σε ορισμένα σχολεία οι μαθητές έθεσαν το ζήτημα των λειτουργικών δαπανών τονίζοντας την ανάγκη να εξοφληθούν οι απλήρωτοι λογαριασμοί της περσινής χρονιάς, ώστε να μην προκύψει πρόβλημα με τη θέρμανση.
Όπως είναι γνωστό, ήδη έχει φτάσει στους δήμους η δεύτερη δόση για τις λειτουργικές ανάγκες, ωστόσο οι αρμόδιοι σε ορισμένες περιοχές εκφράζουν την ανησυχία τους εν όψει του χειμώνα αναμένοντας την τρίτη δόση για να αντεπεξέλθουν στα έξοδα, που θα ανακύψουν φέτος.
Στην αρμόδια διεύθυνση εκπαίδευσης έφτασαν και άλλα μαθητικά αιτήματα, όπως σύνδεση του πτυχίου με την αγορά εργασίας, μικρότερος αριθμός μαθητών ανά τμήμα, σύγχρονη εκπαίδευση, δωρεάν χορήγηση των ξενόγλωσσων βιβλίων, υπόστεγα στις αυλές, κρεμάστρες στις τάξεις, χαρτί υγείας και αντιολισθητικά στις σκάλες.

με στοιχεία από την εφημερίδα «Αγγελιοφόρος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.