Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Αυξήθηκε η φτώχεια, πιστεύει το 87,8% στη Μακεδονία


Εννιά στους δέκα κατοίκους της κεντρικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα το 87,8%, θεωρεί ότι η φτώχεια στην Ελλάδα αυξήθηκε τον τελευταίο χρόνο, ενώ μείωσή της είδε το 2,1%. Αναφορικά με τον επόμενο χρόνο άνοδο της φτώχειας περιμένει το 85,9% και κάθοδό της το 6,4%. Παράλληλα, προς το χειρότερο άλλαξε η οικονομική κατάσταση του 58,5% των κατοίκων της κεντρικής Μακεδονίας, ενώ προς το πολύ χειρότερο του 31,4%.

Αντίθετα, βελτίωση στα οικονομικά του είδε μόνο το 1,7%, το οποίο αποτελούν άτομα με ανώτατη εκπαίδευση και απασχολούνται ως επιχειρηματίες. Για τους επόμενους δώδεκα μήνες εκτιμάται ότι θα αλλάξουν προς το πολύ χειρότερο τα οικονομικά του 29,3% και προς το χειρότερο του 44,4%, ενώ προς το καλύτερο του 6%. Στους τελευταίους ανήκουν επιχειρηματίες, φοιτητές, αλλά και άνεργοι.
Τα στοιχεία αυτά, προέκυψαν από έρευνα του Τμήματος Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία διεξήχθη με επικεφαλής τον πρόεδρο και καθηγητή του τμήματος, Επαμεινώνδα Πανά, το χρονικό διάστημα από τις 23 Ιουλίου έως και τις 4 Σεπτεμβρίου του 2012.
Εξι στους δέκα κατοίκους της κεντρικής Μακεδονίας δυσκολεύονται λίγο ή πολύ να αποκτήσουν κάποια από τα αγαθά που επιθυμούν, ενώ με μεγάλη ή μικρή ευκολία το καταφέρνει το 6,8%. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι από τους τελευταίους είναι επιχειρηματίες ή συνταξιούχοι, ενώ με ευκολία αποκτάει κάποια από τα αγαθά που επιθυμεί το 4,4% των φοιτητών και το 4% των... ανέργων.
Εξάλλου, πάρα πολύ υψηλότερο κόστος ζωής σε σχέση με πριν από δώδεκα μήνες βλέπουν πάνω από τους μισούς κατοίκους της κεντρικής Μακεδονίας (54,8%) και ελάχιστα υψηλότερο ένας στους τέσσερις (22,3%), ενώ το 5% εκτιμά ότι έχει μειωθεί. Δεν είναι κατάλληλη περίοδος για την αγορά οικοσκευών για το 58,6% των κατοίκων της κεντρικής Μακεδονίας, ενώ ως κατάλληλη τη βλέπει το 8,2% των ερωτηθέντων. Εξάλλου, οικονομική ανασφάλεια για το μέλλον αισθάνεται το 68,4%, ενώ στον αντίποδα βρίσκεται το 4,9%, οι οποίοι είναι επιχειρηματίες, φοιτητές και συνταξιούχοι.
Πιο αισιόδοξοι οι δεξιοί
Μεγάλη απαισιοδοξία υπάρχει μεταξύ των κεντρομακεδόνων για την κατάσταση της χώρας έπειτα από ένα χρόνο και εμφανέστατα μικρότερη για ύστερα από τέσσερα έτη. Οι απαισιόδοξες εκτιμήσεις πέφτουν από το 75% για το 2013 στο 51,8% για το 2016, ενώ οι αισιόδοξες αυξάνονται από το 7,4% στο 26,7%. Καλύτερη οικονομική κατάσταση για τη χώρα σε ένα χρόνο βλέπει το 16,9% των δεξιών, το 7,7% των κεντροδεξιών, το 6,8% των κεντροαριστερών, το 5,3% των κεντρώων και... κανένας από τους αριστερούς. Αναφορικά με τις επαγγελματικές - κοινωνικές ομάδες, περισσότερο αισιόδοξοι εμφανίζονται οι επιχειρηματίες και ακολουθούν οι συνταξιούχοι και οι φοιτητές. Για έπειτα από τέσσερα χρόνια περισσότερο αισιόδοξοι εμφανίζονται οι επιχειρηματίες, οι φοιτητές και οι νοικοκυρές.
Τέλος, ως κακή ή πολύ κακή εποχή για αποταμίευση βλέπει την τρέχουσα το 61,8% των ερωτηθέντων, ενώ καλή ή πολύ καλή είναι για το 11,9%. Σε ποσοστό 17,3% θεωρούν την τρέχουσα ως καλή εποχή για αποταμίευση οι κεντροδεξιοί, σε ποσοστό 15,6% οι δεξιοί και ακολουθούν οι κεντροαριστεροί σε ποσοστό 15,4%. Αυτοί που δεν εντάσσονται σε καμία πολιτική ιδεολογία σκέφτονται ότι είναι καλή εποχή για να αποταμιεύσουν σε ποσοστό 13,3%, ενώ οι κεντρώοι έχουν την ίδια άποψη σε ποσοστό 7,9% και οι αριστεροί σε ποσοστό 3,6%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.