Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Κατάλογος με ονόματα 54.000 Ελλήνων που έστειλαν πάνω από 20 δις ευρώ στο εξωτερικό


Κατάλογος με τα ονόματα και τους Αριθμούς Φορολογικού Μητρώου 54.000 Ελλήνων, οι οποίοι απέστειλαν εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ στο εξωτερικό, από το 2009 έως το 2011, βρίσκεται στα χέρια των ελεγκτών του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ). 

Τα στοιχεία περιλαμβάνονται σε CD, το οποίο απεστάλη πριν από λίγες ημέρες στο ΣΔΟΕ, από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με τα συγκεκριμένα στοιχεία, τα συνολικά κεφάλαια που έφυγαν στο εξωτερικό την τριετία 2009- 2011 υπερβαίνουν τα 20 δισ. ευρώ.

Στόχος του ΣΔΟΕ είναι να αρχίσει αμέσως η επεξεργασία των στοιχείων, για να διαπιστωθεί ποιοι -απ' όσους περιλαμβάνονται στον κατάλογο- φυγάδευσαν στο εξωτερικό «μαύρο» χρήμα, ήτοι κεφάλαια προερχόμενα από αδήλωτα εισοδήματα, ή και «βρώμικο» χρήμα, δηλαδή έσοδα από παράνομες δραστηριότητες (φοροδιαφυγή, λαθρεμπόριο, ληστείες, μίζες, κ.λπ.). 
Ο εντοπισμός των παραβατών θα επιδιωχθεί να γίνει μέσω διασταυρώσεων των ποσών που έφυγαν στο εξωτερικό, με τα εισοδήματα και τα έσοδα που εμφάνισαν στις φορολογικές δηλώσεις τους τα πρόσωπα που περιλαμβάνονται στον κατάλογο. Οι περιπτώσεις, στις οποίες τα ποσά των εμβασμάτων είναι υψηλότερα σε πολύ μεγάλο ποσοστό από τα συνολικά δηλωθέντα εισοδήματα, θα διαχωριστούν και θα παραπεμφθούν για περαιτέρω έλεγχο.
Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, βασική επιδίωξη είναι να υπάρξουν απτά αποτελέσματα, τόσο στο μέτωπο της φοροδιαφυγής, όσο και σε εκείνο των αποκρατικοποιήσεων, τα οποία θα «αντισταθμίσουν» τις έντονες αντιδράσεις για το νέο πακέτο των μέτρων των 11,7 δισ. ευρώ.


Πηγή: εφημερίδα «Κέρδος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.