Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Στις 26 Σεπτεμβρίου η ανάθεση των σκουπιδιών σε ιδιώτη


Στις 26 Σεπτεμβρίου, θα διεξαχθεί ο διαγωνισμός, προϋπολογισμού 226.000 ευρώ μαζί με το ΦΠΑ, που αφορά την αποκομιδή των απορριμμάτων στη δημοτική ενότητα Θερμαϊκού για πέντε μήνες, σύμφωνα με την περίληψη της διακήρυξης που βγήκε «στον αέρα». Έτσι, ο δήμος Θερμαϊκού προστίθεται στη λίστα των δήμων -συνολικά 35 στην Ελλάδα- που ανέθεσαν τμήμα μόνον ή και το σύνολο των υπηρεσιών καθαριότητας σε ιδιώτες.

Η εξέλιξη αυτή, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Αγγελιοφόρος», προκαλεί και πάλι την έντονη αντίδραση των εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση, που κάνουν λόγο για στοχευμένη προσπάθεια απαξίωσης των δημοτικών υπηρεσιών, με τελικό σκοπό την εκχώρηση υπηρεσιών σε ιδιώτες και στο τέλος την απόλυση των εργαζομένων, στο πλαίσιο και των απαιτήσεων της τρόικας.
Ο συγκεκριμένος δήμος είχε προχωρήσει και το καλοκαίρι στην ανάθεση του έργου της αποκομιδής των σκουπιδιών σε ιδιώτη (και πάλι με διαγωνισμό, ύψους 165.000 ευρώ) μόνο για το κομμάτι της Περαίας, λόγω της κατακόρυφης αύξησης του πληθυσμού που παρατηρείται στην περιοχή κάθε καλοκαίρι.
«Για μένα, το ζητούμενο είναι να είναι καθαρός ο δήμος μας», ξεκαθαρίζει ο δήμαρχος Γιάννης Αλεξανδρής, μιλώντας στον "Αγγελιοφόρο" και προσθέτει: «Ο δήμος Θερμαϊκού, που προέκυψε με τη συνένωση των πρώην δήμων Περαίας, Επανομής και Νέας Μηχανιώνας, αριθμεί μόλις 180 άτομα μόνιμο προσωπικό, εκ των οποίων μόνο τα 35 εργάζονται στην Καθαριότητα. Με αυτό το προσωπικό και χωρίς δυνατότητα πρόσληψης συμβασιούχων, δεν μπορούμε να καθαρίσουμε το δήμο. Και δεν είναι μόνο το προσωπικό. Πρόβλημα έχουμε με την προμήθεια πετρελαίου, αφού θα πρέπει να κάνουμε διεθνή διαγωνισμό, στον οποίο για να συμμετάσχει κάποιος πρέπει να καταθέσει εγγυητική επιστολή ύψους 35.000 ευρώ, ενώ άλλα 40.000 ευρώ θα πρέπει να διαθέσει για την προμήθεια του πετρελαίου, με την προοπτική να τα πάρει αργότερα από το δήμο. Ποιος επιχειρηματίας νομίζετε ότι μπορεί στις μέρες μας να προχωρήσει σε μια τέτοια συνεργασία;». Ο κ. Αλεξανδρής αναφέρεται, άλλωστε, και σε προβλήματα που κάθε λίγο και λιγάκι παρουσιάζονται στα απορριμματοφόρα του δήμου, τα οποία βγαίνουν εκτός λειτουργίας.
Αναφερόμενος, μάλιστα, στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και των εργαζομένων, ο δήμαρχος επικαλείται την ανάγκη καθαριότητας του δήμου και διαβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται να θιγεί κανένα εργασιακό δικαίωμα. «Άλλωστε και οι μόνιμοι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να δουλεύουν κανονικά», τονίζει.
Οι εργαζόμενοι
Στο νομό Θεσσαλονίκης, ο δήμος Λαγκαδά και ο δήμος Χαλκηδόνας προχώρησαν στην ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών καθαριότητας. Η ΠΟΕ ΟΤΑ έχει καταγράψει 35 τέτοιους δήμους σε όλη την Ελλάδα, ενώ εκτιμά ότι σχετικές συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και σε άλλους 40 δήμους. Αλλωστε, ανεπίσημες πληροφορίες κάνουν λόγο για «συμφωνία» μεταξύ του υπουργείου Εσωτερικών και των δημάρχων 15 μεγάλων δήμων να παραχωρήσουν την Καθαριότητα σε ιδιώτη, λόγω και των απαιτήσεων της τρόικας, εντάσσοντας αυτό το μέτρο στο πακέτο των μέτρων για την εξοικονόμηση των 11,5 δισ. ευρώ.
«Δώσαμε το ''παρών'' στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού, όταν είχε λάβει κατά πλειοψηφία τη σχετική απόφαση. Η μόνιμη δικαιολογία των δημάρχων που προβαίνουν σε τέτοιες κινήσεις είναι αφενός η αδυναμία προσλήψεων και αφετέρου η ανεπάρκεια των δημοτικών υπηρεσιών. Τονίζουν δε ότι οι μόνιμοι υπάλληλοι δε θα πάθουν το παραμικρό. Εμείς, ωστόσο, εκτιμούμε ότι αυτή είναι μόνον η αρχή. Η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών των δήμων θα ενταχθεί στο πακέτο των μέτρων για τα 11,5 δισ., με τελικό στόχο την απόλυση εργαζομένων», τονίζει το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΠΟΕ ΟΤΑ, Μηνάς Μοναστηρίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.