Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Σε εγρήγορση οι δήμοι για τη νέα σχολική χρονιά


Σε εγρήγορση βρίσκονται οι περισσότεροι δήμοι του νομού Θεσσαλονίκης προκειμένου να προλάβουν να καλύψουν τα προβλήματα των σχολείων πριν από το χτύπημα του πρώτου κουδουνιού την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται να επικεντρώνεται για τα περισσότερα σχολεία στους ανεξόφλητους λογαριασμούς που αφορούν το πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο, καθώς δεν έχει δοθεί ακόμα η δεύτερη δόση για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών. Πέρα από αυτό, εργασίες όπως η τοποθέτηση επιπλέον αιθουσών για τη μείωση της διπλοβάρδιας στα σχολεία, ο ελαιοχρωματισμός, η συντήρηση και η διευθέτηση εργασιών που αφορούν την ασφάλεια των μαθητών έχουν μπει στο τελικό στάδιο και αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ενώ δεν παρουσιάζονται σημαντικά προβλήματα που να αφορούν την απουσία διδακτικού προσωπικού.

Δήμος Θεσσαλονίκης
Τα 9 νηπιαγωγεία που θα λειτουργούν διπλοβάρδια λόγω του μεγάλου αριθμού παιδιών είναι το κύριο πρόβλημα που απασχολεί το δήμο για τη νέα χρονιά, καθώς το θέμα όσον αφορά τα δημοτικά, τα γυμνάσια και τα λύκεια έχει επιλυθεί. Επισκευές και συντηρήσεις συνολικού ύψους 840.000 ευρώ έγιναν στα σχολεία της Θεσσαλονίκης κατά την περίοδο του καλοκαιριού, ενώ παρεμβάσεις για την επίλυση των όποιων προβλημάτων θα γίνονται και καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς από το προσωπικό που θα προσληφθεί μέσω του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας. Επιπλέον, ανησυχία προκαλεί στο δήμο και το γεγονός της καθυστέρησης της δεύτερης δόσης για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων.
«Φέτος κάναμε τις απαραίτητες κινήσεις και δεν θα υπάρχουν διπλοβάρδιες στα σχολεία, παρά μόνο στα νηπιαγωγεία. Το πρόβλημα αυτό, που δημιουργήθηκε λόγω του μεγάλου αριθμού παιδιών που δεν απορροφήθηκαν από το ΕΣΠΑ, παρουσιάζεται σε 9 νηπιαγωγεία, σε 3 από τα οποία τοποθετούμε καινούριες αίθουσες. Πέρα από αυτό, αναμένουμε τη νέα δόση για να καλύψουμε τις ανάγκες λειτουργίας όπως το φυσικό αέριο. Προς το παρόν δεν έχουμε πρόβλημα με τα έξοδα, αν όμως καθυστερήσει κι άλλο, τότε τα πράγματα θα είναι δύσκολα», αναφέρει ο Αντώνης Καρουμπής, αντιδήμαρχος Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης στο δήμο Θεσσαλονίκης.

Δήμος Νεάπολης - Συκεών
Στο τελικό στάδιο βρίσκονται οι παρεμβάσεις στα σχολεία του δήμου Νεάπολης - Συκεών, που αφορούν ανακατασκευή, ανακαίνιση κτιρίων και διαμόρφωση αύλειων χώρων. Το βάρος το τελευταίο διάστημα δόθηκε στη δημοτική ενότητα Πευκών, όπου οι μαθητές αυξήθηκαν, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση σε αίθουσες. Το 1ο Λύκειο Πεύκων ενισχύθηκε με μια νέα δυναμική πτέρυγα τεσσάρων αιθουσών, ενώ στο 1ο Γυμνάσιο Πεύκων διαμορφώνεται νέος αύλειος χώρος όπου θα δημιουργηθεί γήπεδο μπάσκετ. Επίσης τα 2ο-4ο Δημοτικά Σχολεία Πεύκων ενισχύονται με τη δημιουργία παραρτήματος στο κτίριο των «Καλογριών», στο οποίο έγινε πλήρης ανακαίνιση και εργασίες ύψους 200.000 ευρώ για την αντικατάσταση του λεβητοστασίου και των θερμαντικών σωμάτων. Την ίδια ώρα, σε φάση παράδοσης βρίσκονται δυο νέα σχολικά κτίρια στη δημοτική ενότητα Συκεών, το 8ο δημοτικό επί της Καραϊσκάκη και το 16ο νηπιαγωγείο στην περιοχή Κρυονερίου.
«Στόχος μας είναι από τις πρώτες μέρες της σχολικής χρονιάς όλα τα σχολεία να είναι έτοιμα και σε άριστη κατάσταση. Εχοντας θέσει ως προτεραιότητα τα ζητήματα της παιδείας και της εκπαίδευσης, δώσαμε μάχη και αυτό το καλοκαίρι με δεκάδες έργα, σε όλα τα σχολεία, καταρχήν για να ολοκληρωθούν όλες οι εργασίες ανακαίνισης, αναβάθμισης, ενίσχυσης και συντήρησης των υπαρχόντων, ώστε να παραδοθούν έτοιμα και χωρίς προβλήματα στην εκπαιδευτική κοινότητα, κάτι που νομίζω πως το πετύχαμε», δηλώνει ο δήμαρχος του δήμου Νεάπολης - Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης.

Δήμος Παύλου Μελά
Το πρόβλημα της διπλοβάρδιας στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα συνεχίσει να ταλαιπωρεί μαθητές και οικογένειες και τη νέα σχολική χρονιά στη δημοτική ενότητα Πολίχνης. Το 1ο Γυμνάσιο και Λύκειο Πολίχνης καθώς και το 3ο και 4ο Λύκειο θα λειτουργούν από Σεπτέμβρη με διπλοβάρδια, καθώς οι αίθουσες δεν φθάνουν για να εξυπηρετήσουν τους μαθητές.
«Φέτος προσπαθήσαμε να δώσουμε λύση στο χρόνιο πρόβλημα της διπλοβάρδιας των σχολείων και εν μέρει τα καταφέραμε. Στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά δεν θα υπάρχει διπλοβάρδια, κάτι που δεν καταφέραμε να γίνει και για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια. Είμαι πεπεισμένος όμως ότι του χρόνου θα έχει δοθεί λύση σε αυτό το πρόβλημα με τη δημιουργία νέων χώρων για τους μαθητές», αναφέρει ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Αθλητισμού και Πολιτισμού του δήμου, Δημήτρης Δεληγιάννης.
Πέρα από αυτό, υπό ανέγερση βρίσκεται το 2ο Γυμνάσιο Ευκαρπίας, το οποίο θα παραδοθεί μέχρι το τέλος του έτους, ενώ διεργασίες για τη συντήρηση των σχολικών κτιρίων και την ομαλή λειτουργία γίνονται στο 1ο και στο 14ο Δημοτικό Σχολείο Πολίχνης.

Δήμος Αμπελοκήπων - Μενεμένης
Εντονος είναι ο προβληματισμός που επικρατεί στην αντιδημαρχία Παιδείας του δήμου Αμπελοκήπων - Μενεμένης λόγω της μη χορήγησης της 2ης δόσης από το υπουργείο Παιδείας για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών και της αύξησης των απλήρωτων λογαριασμών λόγω της καθυστέρησης αυτής.
«Το κύριο πρόβλημα φέτος είναι ότι δεν έχει έρθει η δόση για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών και έχουν μείνει απλήρωτοι λογαριασμοί, όπως για παράδειγμα το φυσικό αέριο. Επίσης, αν δεν δοθεί εγκαίρως η δόση, θα υπάρχει πρόβλημα και στην κάλυψη των αναγκών για τη νέα χρονιά που ξεκινάει την επόμενη εβδομάδα», δηλώνει η Αφροδίτη Ναλμπαντίδου, αντιδήμαρχος Παιδείας του δήμου. Οπως συμπληρώνει, «προβλήματα όπως αυτά της διπλοβάρδιας σε σχολεία, της στέγης και της έλλειψης διδακτικού προσωπικού, δεν υπάρχουν στα σχολεία του δήμου».
πηγή: εφημερίδα "Αγγελιοφόρος"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.