Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Ζωηρή συζήτηση για τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς του δήμου Θερμαϊκού


Ζωηρή, ήταν η συζήτηση που έγινε στο δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού, το βράδυ της Τρίτης, για τους τρεις δημοτικούς παιδικούς σταθμούς που λειτουργούν στα όρια του δήμου. Ιδιαίτερα μετά την ερώτηση του δημοτικού συμβούλου κ. Ιωσήφ Μισαλέμη που δήλωσε ότι είναι υπερβολική η τιμή των 130 ευρώ το μήνα για τα παιδάκια που θα ενταχθούν εκεί.

«Από έρευνα που έγινε σε 15 δημοτικούς παιδικούς σταθμούς του νομού Θεσσαλονίκης, διαπιστώνω ότι τα 130 ευρώ το μήνα, δηλαδή 1.430 ευρώ συνολικά για τους 11 μήνες λειτουργίας των παιδικών σταθμών είναι πολλά για τη σημερινή οικονομική συγκυρία, τη στιγμή που σε άλλους δήμους το ποσό είναι από 300 έως 700 ευρώ το πολύ ετησίως και μάλιστα συμπεριλαμβανομένου και του μεσημεριανού φαγητού που σε εμάς δεν υπάρχει», είπε ο κ. Μισαλέμης. Για να συμπληρώσει λέγοντας ότι θα πρέπει να πάψει ο δήμος Θερμαϊκού να είναι ο πιο ακριβός στους παιδικούς σταθμούς, αλλά επίσης να χορηγείται και μεσημεριανό γεύμα στα παιδάκια, κάτι που θα ήταν πολύ σημαντικό για πολλές οικογένειες της περιοχής που αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα.
Απαντώντας ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Θερμαϊκού (ΔΗΚΕΘ) κ. Χρήστος Βογιατζής ανέφερε ότι καθιερώθηκε το ποσό των 130 ευρώ μηνιαίως, «διότι διαφορετικά δεν βγαίναμε οικονομικά». Προσθέτοντας ότι το κάθε παιδί κοστίζει κατά μέσο όρο περίπου 300 ευρώ, με το δήμο να επιχορηγεί το υπόλοιπο ποσό. «Μίλησα με τους δήμους της Θέρμης και των Συκεών που μου δήλωσαν ότι κι αυτοί ετοιμάζονται να αυξήσουν τα μηνιαία τροφεία», είπε ο κ. Χ.Βογιατζής. Αναφέροντας και τα κοινωνικά κριτήρια που θέσπισε η ΔΗΚΕΘ, όπως το να μην πληρώνουν καθόλου τα παιδιά των μονογονεϊκών οικογενειών ή αυτών που έχουν μηνιαίο εισόδημα κάτω από 5.000 ευρώ ετησίως. Τέλος δε ενημέρωσε το σώμα ότι για τον μεν παιδικό σταθμό της Ν.Μηχανιώνας έχει καλυφθεί ο αριθμός των παιδιών, όμως υπάρχουν κενές θέσεις στους δύο παιδικούς σταθμούς «Θαλασσοπούλια» και «Παιδική Φωλιά» της Περαίας.
Στο τέλος της συζήτησης του θέματος αυτού, «άναψαν τα αίματα» όταν ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Γιάννης Μαυρομάτης δήλωσε ότι θεωρεί υπερβολικό το ποσό των 1.000 ευρώ που είναι το ενοίκιο του παιδικού σταθμού Μηχανιώνας. «Ο δήμος δαπανά 1.000 ευρώ για μία τρύπα, τη στιγμή που με τη σημερινή οικονομική συγκυρία θα μπορούσε να βρεθεί καλύτερος χώρος με 400-500 ευρώ», είπε ο κ. Μαυρομάτης. Προκαλώντας την αντεπίθεση του κ. Χ.Βογιατζή που τον κάλεσε να υποδείξει έναν τέτοιο χώρο, αλλά και απαντώντας σε παλιότερες καταγγελίες περί «φωτογραφικού διαγωνισμού» σχετικά με το κτίριο του παιδικού σταθμού.

Τα κριτήρια επιλογής παιδιών
Σχετικά με τα κοινωνικοοικονομικά κριτήρια επιλογής παιδιών στους τρεις δημοτικούς παιδικούς σταθμούς του δήμου Θερμαϊκού, αυτά καθορίστηκαν ως εξής στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΗΚΕΘ  στις 19 Ιουλίου 2012:
 1. Προτεραιότητα έχουν τα παιδιά που είναι δημότες του Δήμου Θερμαϊκού
2. Ακολουθούν τα παιδιά που έχουν μόνιμη κατοικία στο Δήμο
3. Έπονται τα παιδιά κάτοικοι-δημότες όμορων Δήμων
Στην ως άνω κατηγορία, θα τηρείται η εξής προτεραιότητα.
1. Ειδικών ομάδων οικογένειες (αναπηρία άνω των 67% συζύγου ή παιδιών της
οικογένειας)
2. Μονογονεϊκές οικογένειες
3. Πολύτεκνες –3τεκνες οικογένειες
4. Οικονομικά κριτήρια με βάση το εκκαθαριστικό σημείωμα έτους 2011 ή 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.