Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

Στα όρια της κατάρρευσης οι Δήμοι


Από τη διαδήλωση που πραγματοποίησαν τον περασμένο Μάϊο οι δήμαρχοι της χώρας
Στα όρια της κατάρρευσης εξαιτίας της υποχρηματοδότησης βρίσκονται οι δήμοι της χώρας, η πλειονότητα των οποίων δεν μπορεί να ανταποκριθεί ούτε σε απλές λειτουργικές ανάγκες, όπως οι επισκευές σχολικών κτιρίων. Σχολικά κτίρια που δεν επισκευάζονται, εργαζόμενοι που δεν παίρνουν εγκαίρως μισθούς και επιδόματα, απαλλοτριώσεις που δεν καταβάλλονται εδώ και δεκαετίες, χρέη σε τράπεζες και προμηθευτές, αλλά και αδυναμία προμήθειας βασικών υλικών για τη λειτουργία των δήμων, όπως οι... λαμπτήρες, είναι μερικές μόνον από τις συνέπειες της ένδειας των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης.

«Τα άμεσα προβλήματα της καλοκαιρινής περιόδου είναι η υποχρηματοδότηση στον τομέα της πυρασφάλειας, αλλά και σε αυτόν των επισκευών στα σχολικά κτίρια», εξηγεί ο δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών και πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, Σίμος Δανιηλίδης. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρωτίστως απαιτείται αναθεώρηση του ΕΣΠΑ για να διατεθεί στους δήμους το ένα από τα δώδεκα «λιμνάζοντα» δισεκατομμύρια του προγράμματος. «Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι πρωταθλήτρια στην απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και έχει βγάλει ασπροπρόσωπη τη χώρα μας στην Ευρώπη. Αυτήν τη στιγμή, 500.000 οικογένειες σε όλη τη χώρα ωφελούνται από τα κοινωνικοπρονοιακά προγράμματα (Βοήθεια στο Σπίτι, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, ΚΔΑΠ κ.ά.). Αυτά τα προγράμματα είναι «στον αέρα» λόγω της υποχρηματοδότησης, παρά το γεγονός ότι με τη λειτουργία τους στην ουσία βοηθούν το σύστημα υγείας και τα ασφαλιστικά ταμεία να μην καταρρεύσουν. Ζητάμε ένα δισ. ευρώ από τα δώδεκα «λιμνάζοντα» του ΕΣΠΑ για να χρηματοδοτηθούν αυτά τα προγράμματα έως το 2015», τονίζει ο κ. Δανιηλίδης.

«Λουκέτο»
 
«Λουκέτο» στο δήμο Κορδελιού - Ευόσμου απειλεί να βάλει από το Σεπτέμβριο ο δήμαρχος, Στάθης Λαφαζανίδης, λόγω της υποχρηματοδότησης και της αδυναμίας λειτουργίας και εξόφλησης των χρεών. «Καθυστερεί η τακτική χρηματοδότηση, αλλά και τα κονδύλια για έργα (ΣΑΤΑ). Εκτός της καθυστέρησης όμως υπάρχει μεγάλο ζήτημα για το δήμο, επειδή χρηματοδοτούμαστε με βάση την απογραφή του 2001 κι όχι του 2011. Αποτέλεσμα είναι ενώ τα έξοδα αυξάνονται διαρκώς, τα έσοδα περιορίζονται. Γειτονικοί, πολύ μικρότεροι δήμοι λαμβάνουν μέχρι και 4 εκατ. ευρώ περισσότερη χρηματοδότηση από το δικό μας, που είναι πολύ μεγαλύτερος. Οι πόροι προς την τοπική αυτοδιοίκηση μειώθηκαν και πλέον έχουμε προβλήματα μισθοδοσίας, έργα δε γίνονται πουθενά, κοινωνικά και προνοιακά προγράμματα δε λειτουργούν... Τα χρέη του δήμου είναι υπέρογκα. Αν συνεχίσουμε έτσι, ώς το Σεπτέμβριο θα ζητήσω να κλείσουμε το δήμο. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε όταν κάθε μέρα μας κυνηγούν 80 - 100 άτομα για χρέη. Οι υποχρεώσεις μας αυξήθηκαν κατά 40% και τα έσοδα μειώθηκαν», είπε ο κ. Λαφαζανίδης.

«Δε θα βγει η χρονιά»
«Αν συνεχίσουμε έτσι, η χρονιά δε θα βγει», επισημαίνει ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Θεοδόσης Μπακογλίδης. «Οφειλές έχουμε κυρίως από απαλλοτριώσεις. Είχαμε καταγράψει έπειτα από αίτημα της τρόικας τα χρέη μας σε προμηθευτές, υπαλλήλους, απαλλοτριώσεις κ.λπ. Επρόκειτο ένα μέρος των χρημάτων που παίρνει η χώρα να κατευθυνθούν για την κάλυψη αυτών των αναγκών. Δεν προχώρησε. Μέχρι σήμερα πληρώνουμε κανονικά τη μισθοδοσία, οι προμηθευτές μας έχουν πληρωθεί ώς τον προηγούμενο Μάιο, αλλά αυτό δε λέει τίποτα. Οι χρηματοδοτήσεις είναι μειωμένες, δε γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Από τη ΣΑΤΑ δεν έχει δοθεί ούτε ευρώ φέτος, χρήματα για τα σχολεία δεν υπάρχουν και οι ΚΑΠ του Ιουνίου είναι μειωμένοι», τονίζει.

Οριακά οι πληρωμές
«Οριακά πληρώνουμε τη μισθοδοσία κάθε μήνα», λέει ο δήμαρχος Βόλβης, Δημήτρης Γαλαμάτης, και προσθέτει: «Προγράμματα δεν προχωρούν, όπως για την κοινωφελή πεντάμηνη εργασία, που αφορά 120 άτομα, και δεν έχει βγει ακόμη στον... αέρα, με αποτέλεσμα να αναγκαζόμαστε να προσλάβουμε άλλον κόσμο. Οι τακτικές επιχορηγήσεις είναι μειωμένες. Τα παρακρατηθέντα, που στο δικό μας δήμο είναι 500.000 ευρώ, δεν έχουν καταβληθεί. Στείλαμε τις ληξιπρόθεσμες οφειλές για να μπουν σε πρόγραμμα, χωρίς να έχει γίνει κάτι», προσθέτει.

Πρόβλημα μισθοδοσίας
Ανάλογη είναι η εικόνα και σε περιφερειακούς δήμους. Η δήμαρχος Βέροιας, Χαρούλα Ουσουτζόγλου, επισημαίνει ότι «υπάρχουν δήμοι που αντιμετωπίζουν προβλήματα μισθοδοσίας. Με τα ίδια έσοδα προσπαθούμε να καλύψουμε μισθούς, πετρέλαιο για τα απορριμματοφόρα, συντηρήσεις ασφάλειας και λειτουργικά. Ως καποδιστριακός δήμος παίρναμε εποχικό προσωπικό για την Καθαριότητα 160 - 180 άτομα και 120 ως τεχνίτες συντήρησης. Ως καλλικρατικός δήμος πήραμε δέκα για την Καθαριότητα και κανέναν για τη συντήρηση... Οι τεχνικές υπηρεσίες συρρικνώθηκαν και δεν μπορούμε να κάνουμε ούτε καν μελέτες ώριμες για να πάρουμε ευρωπαϊκά έργα».

Πηγή: εφημερίδα «Αγγελιοφόρος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.