Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των εκλογών στον Θερμαϊκό

του Σπύρου Κουζινόπουλου
Αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία, προκύπτουν από μία πρώτη ανάγνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων της 17ης Ιουνίου στην περιοχή του δήμου Θερμαϊκού. Και κάποια ποιοτικά στοιχεία που αξίζουν περισσότερης διερεύνησης, καθώς δείχνουν και τις σοβαρές διεργασίες που συντελούνται στην ελληνική κοινωνία μετά και την επιβολή των δύο μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων της χώρας που έχουν οδηγήσει σε αποσύνθεση τον κοινωνικό ιστό της χώρας.
Μία πρώτη διαπίστωση, είναι ότι το ποσοστό αποχής στα όρια του δήμου Θερμαϊκού, ήταν σαφώς μικρότερο σε σύγκριση με το πανελλαδικό ποσοστό 37,53% που ήταν στο σύνολο της χώρας. Έτσι, η αποχή ήταν 27,01% κατά μέσο όρο, μεγαλύτερη στα όρια του πρώην δήμου Μηχανιώνας, όπου άγγιξε το 28,73% και χαμηλότερη στον πρώην δήμο Επανομής (Επανομή και Μεσημέρι) με 25,66%.
Ένα άλλο στοιχείο, ήταν η σημαντική μείωση στην περιοχή, των λεγόμενων «μικρών» κομμάτων της κεντροδεξιάς ή της αριστεράς, λόγω των εκβιαστικών διλημμάτων που τέθηκαν από τους πρωταγωνιστές του νέου δικομματισμού («Ευρώ ή δραχμή» η Ν.Δ. και «Μνημόνιο ή ΣΥΡΙΖΑ» από τον Α.Τσίπρα).
Έτσι, στον κεντροδεξιό χώρο, είχαμε μία δυναμική επιστροφή της Νέας Δημοκρατίας, η οποία σε αυτές τις εκλογές πήρε στην περιοχή του δήμου Θερμαϊκού 2.587 ψήφους περισσότερους από ότι πριν ενάμιση μήνα, με συνέπεια το ποσοστό της να ανέβει στο 28,30% από 16,45% που ήταν στις 6 Μαϊου, γεγονός που της επέτρεψε να επιστρέψει στην πρώτη θέση, που την είχε απολέσει από τον ΣΥΡΙΖΑ στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση. Την μεγαλύτερη αύξηση την είχε η Ν.Δ. στην δημοτική ενότητα Θερμαϊκού με 12,54% περισσότερο από τον περασμένο Μάϊο, για να ακολουθήσει η Επανομή με 11,33% και η Μηχανιώνα με 11,26%.
Η θεαματική αυτή επανάκαμψη του κόμματος του κ. Αντ. Σαμαρά, είχε σαν συνέπεια να συνθλιβούν τα μικρότερα κόμματα του κεντροδεξιού τόξου, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την περίπτωση της «Δημιουργίας Ξανά» του κ. Θ.Τζήμερου και της «Δράσης» του κ. Στ. Μάνου, που τον Μάϊο είχαν πάρει στην περιοχή συνολικά 818 ψήφους ή ποσοστό 3,59% και τώρα και τα δύο μαζί μόλις που έφτασαν τους 206 ψήφους.  Το ίδιο συνέβη με την «Ένωση Κεντρώων» που από 91 ψήφους έπεσε στους 39 ψήφους. Ενώ ισχυρή πίεση δέχθηκαν και οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες του κ. Π.Καμμένου που έχασαν 286 ψήφους.
Κάτι αντίστοιχο, συνέβη και στον χώρο της Αριστεράς, καθώς κι εκεί τα μικρότερα κόμματα υπέστησαν σοβαρή μείωση της εκλογικής τους δύναμης εξ αιτίας της μετατροπής του ΣΥΡΙΖΑ σε δεύτερη δύναμη του δικομματικού παιχνιδιού.
Κατ΄αρχάς να πούμε ότι σημειώθηκε και στην περιοχή του Θερμαϊκού, όπως και πανελλαδικά, μία σημαντική αύξηση της δύναμης του ΣΥΡΙΖΑ, που πήρε στις 17 Ιουνίου 2.200 ψήφους περισσότερους ψήφους από ότι τον Μάϊο. Την μεγαλύτερη ποσοστιαία ενίσχυση, την είχε στην περιοχή της Μηχανιώνας κατά 13,38%, ενώ υπήρξε αύξηση 10,37% στην περιοχή του Θερμαϊκού και 9,51% της Επανομής.
Δεδομένου ότι το ΠΑΣΟΚ διατήρησε κατ΄ ουσία τις δυνάμεις του σε σύγκριση με τις εκλογές του Μαϊου (έχασε μόλις 76 ψήφους που σε ποσοστό μεταφράζεται σε 0,15%) η θεαματική άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ προήλθε από την αφαίρεση ψήφων από τα άλλα κόμματα και σχηματισμούς της Αριστεράς.
Το βαρύτερο πλήγμα, το υπέστη το ΚΚΕ, που είδε τη δύναμή του να μειώνεται κατά 1.000 και πλέον ψήφους και από 1.756 ψήφους ή ποσοστό 7,69% που συνολικά είχε λάβει στον Θερμαϊκό στις 6 Μαϊου, περιορίστηκε τώρα στους 716 ψήφους ή ποσοστό 3,19%. Την μεγαλύτερη μείωση κατά 5,18% την υπέστη στην δημοτική ενότητα της Μηχανιώνας, όπου είδε τη δύναμή του από 8,32% να πέφτει σε μόλις 3,14%. Η μείωση αυτή ήταν στον Θερμαϊκό 4,38% και στην Επανομή 3,99%.
Ανάλογη, ήταν η συμπίεση και στους άλλους σχηματισμούς του ευρύτερου αριστερού χώρου. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα οι Οικολόγοι-Πράσινοι  που στον δήμο Θερμαϊκού από 650 ψήφους που είχαν πάρει τον Μάϊο, είδαν τον αριθμό αυτό να κατεβαίνει στους μόλις 182 ψήφους και το ποσοστό από 2,85% να περιορίζεται στο 0,81%. Το ίδιο συνέβη με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ της οποίας οι 200 ψήφοι στις προηγούμενες εκλογές έγιναν μόλις 49 και το ποσοστό της από 0,88% να περιορίζεται στο 0,22%.
Τα δύο κόμματα που άντεξαν την πίεση του δικομματισμού, ήταν το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ. Το κόμμα του κ.Βενιζέλου έχασε στην περιοχή μόλις 0,15% σε σύγκριση με την 6η Μαϊου που αυτό μεταφράζεται σε μόλις 76 ψήφους. Στην δημοτική ενότητα Θερμαϊκού είχε απώλεια μόλις 18 ψήφων, στην Επανομή έχασε 70 ψήφους και μόλις 24 ψήφους στη Μηχανιώνα.
Η Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη είχε επίσης ελάχιστη μείωση που συνολικά για το δήμο Θερμαϊκού ήταν 98 ψήφοι. Το καλύτερο ποσοστό της τη φορά αυτή η ΔΗΜΑΡ το είχε στη Μηχανιώνα με 6,45%, για να ακολουθήσει ο Θερμαίκός με 6,40% και η Επανομή με 5,28%.
Με ασήμαντη μείωση μόλις 14 ψήφων, η Χρυσή Αυγή είδε τις ψήφους της στην περιοχή να κατεβαίνουν ελάχιστα και από 1.774 τον Μάϊο να γίνονται τώρα 1.752. Το υψηλότερο ποσοστό της το πήρε στην Επανομή (8,47% ή 521 ψήφοι) με δεύτερη τη δημοτική ενότητα Μηχανιώνας (7,68%), ενώ στη δημοτική ενότητα Θερμαϊκού είχε ελαφρά μείωση και από 8,22% που ήταν το ποσοστό της στις 6 Μαϊου, έγινε τώρα 7,50%      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.