Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Θα υπάρχει κυβέρνηση μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης;

Το κείμενο της προγραμματικής συμφωνίας για τον σχηματισμό κυβέρνησης επεξεργάζονται αυτή την ώρα εκπρόσωποι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, στη Βουλή, καθώς πρόθεση των τριών κομμάτων είναι να υπάρχει κυβέρνηση μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης.

Στα γραφεία της ΝΔ, στο Κοινοβούλιο, ξεκίνησε λίγο μετά τις 19.10 συνάντηση των Ευάγγελου Μεϊμαράκη και Χρύσανθου Λαζαρίδη από τη ΝΔ, των Κώστα Σκανδαλίδη και Στέργιου Αγγελούδη από το ΠΑΣΟΚ και των Δημήτρη Χατζησωκράτη και Σάκη Παπαθανασίου από τη ΔΗΜ.ΑΡ. με στόχο να ολοκληρωθεί η σύνταξη της προγραμματικής συμφωνίας των τριών κομμάτων ανοίγοντας τον δρόμο για την ολοκλήρωση του σχηματισμού κυβέρνησης.
Όπως είπαν τα στελέχη των κομμάτων, το κείμενο που θα συμφωνηθεί θα τεθεί αμέσως μετά υπ΄ όψιν των Αντ. Σαμαρά, Ευ. Βενιζέλου και Φ. Κουβέλη ώστε να δώσουν την τελική του έγκριση για να προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο συγκρότησης της κυβέρνησης, δηλαδή στη συμφωνία για τα πρόσωπα που θα συγκροτήσουν την κυβέρνηση.
Στις προθέσεις των τριών κομμάτων κατά τα ίδια στελέχη είναι όλες οι εκκρεμότητες να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι αύριο όταν και λήγει το τριήμερο της διερευνητικής εντολής που έχει λάβει ο Αντώνης Σαμαράς από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
 Οι αρχηγοί των τριών θέλουν να παρουσιάσουν ένα πολιτικό πλαίσιο που να είναι πειστικό και προς την ελληνική κοινωνία αλλά και προς το εσωτερικό τους. Ενδέχεται η συμφωνία να κλείσει σήμερα αν και είναι πιο πιθανό η κυβέρνηση να ανακοινωθεί αύριο. Δεν φαίνεται να υπάρχει διαφωνία ως προς τα πρόσωπα.
Κατά τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς που θα είναι πρωθυπουργός θα ορίσει τον βασικό κορμό της κυβέρνησης. Η ΝΔ θέλει τα υπουργεία Οικονομικών, Εξωτερικών, Αμύνης, Δημοσίας Τάξεως, Δικαιοσύνης, Εσωτερικών, Ανάπτυξης, Τουρισμού και Ναυτιλίας. Η κατ΄ αρχήν συζήτηση έχει γίνει και θα αποφευχθούν πρόσωπα που προκαλούν αντιδράσεις στα άλλα κόμματα.
Πρόθεσή τους είναι να καταλήξουν σε μικρό κυβερνητικό σχήμα, πιθανόν να έχει 15 υπουργούς και 20 υφυπουργούς. Στο τέλος της διαδικασίας είναι ανοικτό αν θα γίνει κοινή συνάντηση των τριών αρχηγών ή σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.