Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

Δήμος Θερμαϊκού: Τα αγριόχορτα θεριεύουν, ο δήμος αδιαφορεί επικαλούμενος την κρίση

Περιμένουν κάποια πυρκαγιά για να ενδιαφερθούν οι αρμόδιοι;
Ένα εύλογο ερώτημα, διατυπώνει η εφημερίδα «Μακεδονία», σε ρεπορτάζ της συντάκτριάς της Φανής Σοβιτσλή: Πως είναι δυνατόν κάποιοι δήμοι της περιοχής Θεσσαλονίκης, όπως ο δήμος Θερμαϊκού, να αφήνουν τα αγριόχορτα να γίνονται δάση, με χίλιους δύο κινδύνους για τους δημότες, από πυρκαγιές μέχρι φίδια, επικαλούμενοι την οικονομική κρίση και κάποιοι άλλοι δήμοι όπως της Πυλαίας-Χορτιάτη και της Νεάπολης-Συκεών, να κάνουν συστηματικά αποψίλωση των δημοτικών χώρων;
Το ρεπορτάζ της «Μακεδονίας», που περιλαμβάνει και επώνυμες καταγγελίες κατοίκων του δήμου Θερμαίκού, έχει ως εξής:
«Προ ημερών βγήκαμε με τον 11χρονο γιο μου στη στάση του λεωφορείου και νομίσαμε ότι βρεθήκαμε στη ζούγκλα. Εκατέρωθεν του δρόμου υπάρχει πυκνή βλάστηση, σκουπίδια, ξερά χόρτα και καλάμια, από όπου ξεπετάγονται φίδια και σαύρες. Η κατάσταση είναι απαράδεκτη, ο κόσμος φοβάται να κυκλοφορήσει πεζή και ο δήμος παρά τις καταγγελίες μας δηλώνει αδυναμία να κάνει αποψίλωση».
Η Μαρία Σημιτοπούλου, κάτοικος Αγίας Τριάδας, ήρθε επανειλημμένα αντιμέτωπη με τέτοιες απαράδεκτες εικόνες σε πολλά σημεία του δήμου Θερμαϊκού. Οι περισσότεροι κεντρικοί δρόμοι, όπως καταγγέλλει, ακόμη κι αυτοί που συνδέουν τους οικισμούς, είναι πνιγμένοι στα χόρτα, φιλοξενώντας φωλιές φιδιών και αποτελώντας εν δυνάμει εστίες πυρκαγιών σε μια περίοδο που οι θερμοκρασίες χτυπούν κόκκινο. Παρά τις οχλήσεις όμως της ίδιας και άλλων κατοίκων της περιοχής προς τον οικείο δήμο, το αίτημα για επείγουσα αποψίλωση της βλάστησης στα πρανή και τα σημεία εκατέρωθεν των δρόμων συνεχίζει να θεωρείται... πολυτέλεια. Η δημοτική αρχή δηλώνει ότι αναγνωρίζει το πρόβλημα, αλλά επικαλείται έλλειψη προσωπικού, κονδυλίων και αναγκαίου εξοπλισμού για να φέρει σε πέρας την επιχείρηση καθαριότητας στην πλέον τουριστική περιοχή της Θεσσαλονίκης. «Τα χόρτα κοντεύουν να μας πνίξουν, τα φίδια απειλούν να φτάσουν στα σπίτια μας, και δεν υπάρχει ένα συνεργείο του δήμου για να κάνει τη στοιχειώδη αποψίλωση», επισημαίνει η κ. Σημιτοπούλου.
Για πλήρη αδυναμία της υπηρεσίας καθαριότητας και πρασίνου να αντεπεξέλθει στις ανάγκες αποψίλωσης κάνει λόγο ο δήμαρχος Θερμαϊκού Ιωάννης Αλεξανδρής, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει προσωπικό ούτε εξοπλισμός. «Καθαρίζουμε ό,τι προλαβαίνουμε, αλλά ο δήμος πλέον είναι μεγάλος και το προσωπικό θέλει μέρες μόνο για να καθαρίσει τον δρόμο Θερμαϊκού - Μηχανιώνας μήκους 15 χλμ.», ανέφερε.


Περιφερειακοί δήμοι
Ανάλογη είναι η κατάσταση που επικρατεί στους περισσότερους δήμους περιφερειακά της Θεσσαλονίκης. Στον δήμο Χαλκηδόνας, σε μια έκταση 400.000 στρεμμάτων, οι βροχοπτώσεις είχαν ως αποτέλεσμα η βλάστηση να πυκνώσει, γεγονός που δημιουργεί προβλήματα ακόμα και μέσα στους οικισμούς. «Η επιχείρηση αποψίλωσης γίνεται δυστυχώς μετ’ εμποδίων σε όλο τον διευρυμένο δήμο. Είναι γεγονός ότι οι πολίτες διαμαρτύρονται και φοβούνται για φωτιές, αλλά με τα μέσα που διαθέτουμε δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα», ανάφερε ο δήμαρχος Παναγιώτης Δαϊκούδης.
Στον Λαγκαδά, τον μεγαλύτερο χερσαίο δήμο της χώρας, η δημοτική αρχή έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά, καθώς τα μόλις 70 άτομα στην καθαριότητα και τα πράσινο δεν προλαβαίνουν ούτε την αποκομιδή. «Έχουμε 45 χωριά και δεκάδες οικισμούς, όπου οι δρόμοι από τη βλάστηση μοιάζουν με ζούγκλα. Τα ξερά χόρτα και οι καλαμιές στους δρόμους αποτελούν εν δυνάμει εστίες φωτιάς, αλλά είμαστε με δεμένα χέρια», τόνισε ο δήμαρχος Ιωάννης Αναστασιάδης. Ίδια είναι η κατάσταση και στον διευρυμένο δήμο Ωραιοκάστρου, όπου το προσωπικό των 40 ατόμων, σύμφωνα με τον δήμαρχο Δημήτρη Σαραμάντο, δεν επαρκεί ούτε για τα βασικά. «Το πρόβλημα με τα χόρτα είναι έντονο τόσο στα σημεία εκατέρωθεν των δρόμων όσο και μέσα στα χωριά των πρώην δήμων. Φοβόμαστε καθημερινά για φωτιές και προσπαθούμε με εθελοντές τουλάχιστον να τα περιφρουρούμε».

Οι εξαιρέσεις
«Το πρόβλημα με τη βλάστηση είναι μεγάλο εδώ και πολύ καιρό, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων, ωστόσο αρχίσαμε την αποψίλωση από τον Μάιο, προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος πυρκαγιάς, καθώς είμαστε δίπλα στο Σέιχ Σου» τόνισε ο αντιδήμαρχος Πυλαίας - Χορτιάτη Γιώργος Κεδίκογλου. Σημείωσε ακόμα ότι σε περιοχές με πράσινο, όπως ο Χορτιάτης και το Πανόραμα, φωλιάζουν φίδια, γι’ αυτό και έπρεπε εγκαίρως, όπως είπε, να κοπούν τα χόρτα και οι καλαμιές.
Ανάλογη μέριμνα έδειξε και ο δήμος Νεάπολης - Συκεών, όπου είναι καθαρά τα περισσότερα σημεία των δρόμων στις παρυφές του δάσους. «Ξεκινήσαμε νωρίς την αποψίλωση, με τη βοήθεια του υφιστάμενου προσωπικού και μιας εργολαβίας που πήραμε, γιατί οι κίνδυνοι τώρα το καλοκαίρι είναι μεγάλοι για τους πολίτες», σημείωσε ο αντιδήμαρχος Θεόδωρος Κιζιρίδης.

Εντύπωση προκαλεί ότι ενώ οι περισσότεροι δήμοι στη Θεσσαλονίκη διαμαρτύρονται για ελλείψεις κονδυλίων και προσωπικού, προκειμένου να δικαιολογήσουν την άσχημη κατάσταση στις περιοχές τους, υπάρχουν και άλλοι με ανάλογα προβλήματα που όμως κατάφεραν να φέρουν σε πέρας το δύσκολο έργο της αποψίλωσης της βλάστησης. Πρόκειται μάλιστα για δήμους περιαστικούς, όπως οι δήμοι Νεάπολης - Συκεών και Πυλαίας - Χορτιάτη, οι οποίοι έθεσαν σε προτεραιότητα το πρόβλημα ενόψει καλοκαιριού.

2 σχόλια:

  1. το εχετε παρατραβηξει αξιοτιμοι δημοτικοι "αρχοντες" .Τα 12 χιλιαρικα που θελετε να δωσετε για να ....εναρμονηστε με τη τεχνολογια(ουαου you have ipad !!)φτανουν για να ξεχορταριασετε τους δρομους απο το αεροδρομιο μεχρι τα μουδανια.....μεσω σπιτοσβυστη!Κι αν δεν σας φτανει το προσωπικο ,βγειτε εξω και ξεκαθαρα ζητειστε εθελοντες ! Δεν δειχνει αδυναμια να αποδεχεσαι τις ....αδυναμιες σου και συγχρονως να ενεργοποιεις τους συμπολιτες σου! Εκτος αν ολη αυτη τη βλαστηση ,την προσμετρατε στο αναλογουν κατ ατομο πρασινο! Και εν τω μεταξυ, για καθε ενδεχομενο, καντε λιτανιες να βρεχει κι απο λιγο καθε μερα για να μη λαμπαδιασουμε και ξορκια να μη μας φανε οι ....δεινοσαυροι που θα εμφανιστουν σε λιγο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 12.000 δώσατε για ipad !!!! Μπράβο σας. Θα αναφέρω παρακάτω τί θα μπορούσατε να κάνετε με αυτά τα χρήματα:

    1) Να βάλετε σημαδούρες σε όλες τις παραλίες για να μην μπαίνουν τα σκάφη μέσα στον κόσμο με κίνδυνο ατυχήματος......κόστος 500 ευρώ !!

    2) Να πληρώσετε κάνα μισθό στους εργαζόμενους στην καθαριότητα του δήμου !!

    3) Να αγοράσετε υλικά απορρύπανσης για τις παραλίες, τα οποία ήσαστε υποχρεωμένοι να τα έχετε και είναι βασική προϋπόθεση για τις γαλάζιες σημαίες ....... κόστος 1.500 ευρώ !!

    4) Να μαζέψετε όλα τα σκουπίδια από τις ακτές !!

    5) Να βάζετε βενζίνη στα σκάφη των ναυαγοσωστών !!

    6) Να πληρώσετε τους μισθούς των ναυαγοσωστών ....... 850 X 4 = 3.400 ευρώ / μήνα x 3 = 10.200 ευρώ.

    Να συνεχίσω να γράφω ????

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.