Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Έρχεται κύμα κατασχέσεων για χρέη στο Δημόσιο


Έρχεται κύμα κατασχέσεων σε μισθούς, συντάξεις, ακίνητα και αυτοκίνητα, σε περίπτωση χρεών προς το δημόσιο, όπως προκύπτει από εγκύκλιο που στάλθηκε προς τις εφορίες και με την οποία παρέχονται ειδικές οδηγίες για την απόλυτη και «χωρίς διακρίσεις» εφαρμογή των αναγκαστικών μέτρων. 

Στόχος είναι να ασκηθούν πιέσεις προς όλους τους οφειλέτες, ώστε να σπεύσουν στις εφορίες να ρυθμίσουν την καταβολή των χρεών μέχρι τις 11 Ιουνίου που λήγει η νέα προθεσμία. Στο στόχαστρο μπαίνουν οφειλές άνω των 3.000 ευρώ, ενώ όσοι έχουν ληξιπρόθεσμα πάνω από 5.000 ευρώ απειλούνται με ποινική δίωξη.
Το υπουργείο Οικονομικών υπενθυμίζει ότι «η λήψη των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης πρέπει να γίνεται χωρίς διακρίσεις» και ότι τα κριτήρια για τη λήψη των μέτρων πρέπει να είναι απολύτως αντικειμενικά και να σχετίζονται με το ύψος της οφειλής ή την παλαιότητα αυτής ή το είδος αυτής και ποτέ επιλεκτικά «να μη σχετίζονται με το πρόσωπο του οφειλέτη». Καλεί επίσης τους εφόρους, τα μέτρα αυτά να έχουν το μικρότερο δυνατό κόστος για τον οφειλέτη και κατ' επέκταση για το Δημόσιο, ενώ παραθέτει και τις ακόλουθες οδηγίες:
1. Για μικρού ύψους οφειλές επιλέγεται η κατάσχεση στα χέρια τρίτων αντί της κατάσχεσης ακινήτων.
2. Επί πολλών ακινήτων, η παραγγελία κατάσχεσης εκδίδεται σε βάρος ακινήτου ελεύθερου βαρών, του οποίου η αξία είναι μεν μεγαλύτερη της οφειλής, όχι όμως πολλαπλάσια αυτής, ενέργεια που εδράζεται στην αρχή της αναλογικότητας.
3. Επειδή η κατάσχεση πρέπει να γίνεται με στόχο όχι μόνο τη διακοπή της παραγραφής αλλά, κυρίως, για να επιφέρει άμεση είσπραξη, το προς κατάσχεση ακίνητο πρέπει να επιλέγεται ώστε σε περίπτωση που ο οφειλέτης εξακολουθεί να μη συμμορφώνεται, να υπάρχει δυνατότητα άμεσης έκδοσης προγράμματος πλειστηριασμού (εντός των υποχρεωτικών προθεσμιών που ορίζονται από τις σχετικές διατάξεις).
4. Επί κατάσχεσης ακινήτων τα οποία αποφέρουν εισόδημα από μισθώματα γίνεται ταυτόχρονα και κατάσχεση των μισθωμάτων στα χέρια του ενοικιαστή (στο σύνολό τους ή κατά ποσοστό αυτών), ώστε να υπάρχει άμεση είσπραξη της οφειλής.
5. Επί οφειλετών επιτηδευματιών (φυσικών ή νομικών προσώπων) θα επιλέγεται η κατάσχεση απαιτήσεών τους στα χέρια τρίτων, όπως κατάσχεση των απαιτήσεων στα χέρια πελατών της επιχείρησης, εφόσον αυτές αποδεικνύονται από τα βιβλία της επιχείρησης ή από άλλη αιτία (συμβάσεις, εκχωρήσεις κ.λπ.).

«Ψάξτε παντού»!
Ταυτόχρονα αποστέλλονται στις εφορίες στοιχεία για τους οφειλέτες που αφορούν:
- Αυτούς με εισοδήματα από ενοίκια, κατόχους πολυτελών αυτοκινήτων, απαιτήσεις από αμοιβές τρίτων.
- Στοιχεία οφειλετών με ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 3.000 ευρώ με ακίνητη περιουσία και απαιτήσεις πελατών από συγκεντρωτικές καταστάσεις τιμολογίων πελατών- προμηθευτών.
- Την άμεση είσπραξη από τους αρμόδιους συμβολαιογράφους εκπλειστηριασμάτων, για τα οποία έχει καταταγεί το Δημόσιο κατόπιν αναγγελίας αυτού σε διενεργηθέντες πλειστηριασμούς με επίσπευση τρίτων.
- Τη διενέργεια αυτεπάγγελτων συμψηφισμών των βεβαίων και εκκαθαρισμένων χρηματικών ανταπαιτήσεων των οφειλετών κατά του Δημοσίου με τα υφιστάμενα βεβαιωμένα χρέη.
Επίσης, ζητείται:
-Να ελεγχθούν, μέσω διασταυρώσεων, πιθανή μεταφορά εμβασμάτων στο εξωτερικό, τόκοι καταθέσεων εξωτερικού, κατάθεση μισθωτηρίων και δηλώσεων εισοδήματος φπ & νπ, εκχωρήσεις.
- Να αναζητηθούν στοιχεία συνυπόχρεων προσώπων, συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών-προμηθευτών, δηλώσεις υποβολής φόρου μεταβίβασης ακινήτων και φόρου κληρονομιάς κ.λπ.
- Ιδιαίτερη έμφαση να δοθεί στον εντοπισμό τυχόν πρόσφατων απαιτήσεων του οφειλέτη ελεγχόμενου προς τρίτα πρόσωπα ή προς το Δημόσιο ή προς επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα ή πρόσωπα στα οποία έχει χορηγήσει δάνεια.
Στο μικροσκόπιο θα τεθούν περιπτώσεις αποφάσεων δέσμευσης τραπεζικών λογαριασμών καθώς και της Αρχής για το Ξέπλυμα Βρόμικου Χρήματος προκειμένου να επιβάλλεται άμεσα κατάσχεση στον ίδιο δεσμευθέντα από ΔΟΥ ή ΣΔΟΕ ή άλλη Αρχή τραπεζικό λογαριασμό, πριν από την άρση της δέσμευσης και στη συνέχεια θα ζητείται από το αρμόδιο κατά περίπτωση όργανο η έγκριση της άρσης της δέσμευσης μέχρι του ύψους του ποσού της κατάσχεσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.