Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

ΠΑΣΟΚ: Μεγάλες ζημίες σε Α΄και Β΄Θεσσαλονίκης

Μεγάλες ζημίες υπέστη το ΠΑΣΟΚ στις δύο εκλογικές περιφέρειες Θεσσαλονίκης, αν και με πολύ μικρές αποκλίσεις, της τάξεως του -0,21%, διατήρησε τις δυνάμεις του σε σχέση με τις εκλογές της 6ης Μαϊου. Όμως στη Β΄ Θεσσαλονίκη για πρώτη φορά από την ίδρυσή του, δεν κατάφερε να εκλέξει βουλευτή!
Στην Α΄ εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης, στον κεντρικό δήμο, είχε μικρές απώλειες της τάξεως των 824 ψήφων, δηλαδή λιγότερο από μισή μονάδα, ενώ το καλύτερο ποσοστό του κατέγραψε στην Καλαμαριά με μικρή άνοδο κατά 0,17% (πήγε στο 11,28% από 11,11% που είχε το Μάιο).
Το χειρότερο συνέχισε να το διατηρεί στο δήμο Κορδελιού - Ευόσμου, όπου παρέμεινε πέμπτο κόμμα, ακριβώς κάτω από τη Χρυσή Αυγή (!). Η λεπτομέρεια είναι ότι στο συγκεκριμένο δήμο αυτήν τη φορά αύξησε έστω και ελάχιστα, κατά 0,11% το ποσοστό του. Στις προηγούμενες εκλογές είχε 8,63% και τώρα πήρε 8,74%.
Το μόνο που κατάφερε το ΠΑΣΟΚ στην Α΄ Θεσσαλονίκης, ήταν να κρατήσει τη μια βουλευτική έδρα που είχε κατοχυρώσει πριν από 40 μέρες, σε αντίθεση με τις εκλογές του 2009, όπου το ΠΑΣΟΚ είχε εξασφαλίσει επτά βουλευτικές έδρες στη Θεσσαλονίκη. Οσο για την παρούσα μια έδρα στην πόλη, αν και ακούγεται ότι ενδέχεται ο κ. Βενιζέλος να την παραχωρήσει στην Εύα Καϊλή και να κρατήσει την έδρα του Ηρακλείου, το πιθανότερο είναι να κρατήσει την έδρα της Θεσσαλονίκης, που αποτελεί άλλωστε και την εκλογική του περιφέρεια.
Ανάλογη με αυτήν του πολεοδομικού συγκροτήματος είναι η εικόνα των αποτελεσμάτων του ΠΑΣΟΚ και στην ύπαιθρο του νομού Θεσσαλονίκης. Το Μάιο έλαβε 11,23% και τώρα 11,12% (-0,10%) . Ωστόσο στη β' εκλογική περιφέρεια υπέστη μια μεγάλη ζημιά, έμεινε χωρίς βουλευτική εκπροσώπηση, για πρώτη φορά από τη μεταπολίτευση. Ολα τα προηγούμενα χρόνια «έστελνε» άλλοτε τρεις και άλλοτε δύο βουλευτές στη Βουλή. Στις προηγούμενες εκλογές μπόρεσε να κρατήσει μόνο μία, η οποία είχε κατοχυρωθεί στον Χ. Τσιόκα, την Κυριακή όμως την έχασε κι αυτήν, λόγω της μεγάλης ανόδου επτά ολόκληρων μονάδων της ΝΔ.
Κατά τ' άλλα το μεγαλύτερο ποσοστό του στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια το κατέγραψε το ΠΑΣΟΚ στο δήμο Βόλβης, όπου έλαβε το 15,49% των ψήφων, ποσοστό μειωμένο πάντως κατά μισή μονάδα συγκριτικά με το Μάιο (16,02%). Τη χειρότερη δε εικόνα εμφανίζει στο δήμο Πυλαίας - Χορτιάτη όπου δεν κατάφερε να ξεκολλήσει από το μονοψήφιο νούμερο των προηγούμενων εκλογών (Ιούνιος 8,84% - Μάιος 8,94%). Σε μονοψήφια νούμερα κινήθηκε και στο δήμο Ωραιοκάστρου, πέφτοντας κάτω κι από το 9,55% της προηγούμενης φοράς, στο 9,26%. Μια ανεπαίσθητη άνοδο, που την αναφέρουμε απλώς για την Ιστορία, κατέγραψε στο δήμο Θέρμης. Είχε 10,17% και την Κυριακή έλαβε το 10,37% των ψήφων (+0,20%).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.