Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

Αλέκος Παπαδόπουλος: "Απαιτείται ρεαλιστικό σχέδιο εξόδου από την κρίση"

Η χώρα μας θα ζήσει πολλά χρόνια υπό διεθνή οικονομικό έλεγχο, εκτίμησε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Αλέκος Παπαδόπουλος, μιλώντας στο ξενοδοχείο «Hyatt». Υπογραμμίζοντας παράλληλα, ότι η ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη όσο ποτέ οι ηγεσίες της να της προσφέρουν ένα συγκεκριμένο και ρεαλιστικό σχέδιο εξόδου από την κρίση.

Ο κ. Παπαδόπουλος, άσκησε συνολική κριτική στο πολιτικό σύστημα και στην ουσία προσδιόρισε ότι σε αυτήν τη φάση επιλέγει αυτόνομη πορεία.  
Για την επιτυχία του σχεδίου εξόδου από την κρίση, ο κ. Παπαδόπουλος θέτει τις ακόλουθες τρεις προϋποθέσεις:
1. Διαρκής, αταλάντευτος και ισχυρός πολιτικός βολονταρισμός (βουλησιαρχία), για την πειθαρχημένη και συντεταγμένη εφαρμογή του προγράμματος εξόδου της χώρας από την κρίση.
2. Το πρόγραμμα αυτό θα είναι αδύνατο να εφαρμοστεί εάν δεν υιοθετηθεί και ως επιχειρησιακό πρόγραμμα συγκροτημένο, σε υποπρογράμματα, που θα αντιστοιχούν σε κάθε μέτρο, δράση και μεταρρύθμιση που περιέχεται σε αυτό.
3. Αξιοποίηση της τεχνοκρατικής γνώσης. Ο κ. Παπαδόπουλος πιστεύει ότι είναι αδύνατο η σημερινή δημόσια διοίκηση στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται να μπορέσει να ανταποκριθεί στην πολυπλοκότητα αυτών των επιμέρους ειδικών προγραμμάτων οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης. Απαιτούνται παρακαμπτήριοι δρόμοι (bypass) και δομές έξω από την κλασική δημοσιοϋπαλληλία. Προτείνει, μάλιστα, τη συγκρότηση Ομάδων Διοίκησης Εργου για κάθε ειδικό υποπρόγραμμα ή μέτρο ή έργο που απαιτείται και περιλαμβάνεται στο Σχέδιο 2020.

Oκτώ μέτρα
Επίσης, ο πρώην υπουργός Οικονομικών προτείνει να ληφθούν τα εξής οκτώ συγκεκριμένα και πρακτικά μέτρα:
1. Να προωθηθεί, μέσω αναθεώρησης, ειδική συνταγματική απαγόρευση παραγωγής δημοσιονομικών ελλειμμάτων.
2. Να καθιερωθεί συνταγματικό προνόμιο στον υπουργό Οικονομικών για δικαίωμα βέτο επί των δαπανών στο σύνολο της διοίκησης του κράτους.
3. Να καταργηθούν όλοι οι φόροι υπέρ τρίτων.
4. Να ανατεθεί, παράλληλα με τις εφορίες, ο φορολογικός έλεγχος των εταιριών που τηρούν βιβλία γ’ κατηγορίας σε πιστοποιημένα ιδιωτικά ελεγκτικά όργανα.
5. Να συσταθεί σύγχρονος, αυτόνομος Οργανισμός Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. Για να παύσει η είσπραξη των εσόδων να είναι το πάρεργο των εφοριών.
6. Να δημιουργηθεί άμεσα αυτοτελές Σώμα Οικονομικών Επιθεωρητών, το οποίο θα διενεργεί ουσιαστικούς ελέγχους σκοπιμότητας των δαπανών στο σύνολο του κράτους.
7. Να καταργηθεί το Ελεγκτικό Συνέδριο ως δικαστήριο και να μετατραπεί σε σύγχρονη, ευέλικτη, ανεξάρτητη ελεγκτική αρχή, όπως σ’ άλλες χώρες.
8. Να καταργηθούν τα προνόμια του δημόσιου τομέα και να προσαρμοστούν τα δεδομένα της λειτουργίας του προς αυτά του ιδιωτικού τομέα. Δεν μπορεί άλλο να σηκώσει ο ιδιωτικός τομέας τα «κεκτημένα» του δημόσιου.

Πηγή: εφημερίδα «Αγγελιοφόρος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.