Κυριακή 20 Μαΐου 2012

Οι πέντε "πληγές" εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ


Ο Γεν. Διευθυντής του ΙΟΒΕ, ανέλαβε υπουργός Ανάπτυξης
Πέντε «πληγές» σε ελληνική κοινωνία και οικονομία ανοίγει η επιστροφή στη δραχμή, όπως περιγράφει το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών. Ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Γιάννης Στουρνάρας, που ανέλαβε χθες το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Ανάπτυξης παρενέβη με αφορμή τα «οικονομικά διλήμματα της χώρας» που έχουν ανακύψει κατά την προεκλογική περίοδο, τονίζοντας τις επιπτώσεις στη ζωή μας στο ενδεχόμενο αποχώρησής μας από το ευρώ, αλλά και της διακοπής της χρηματοδότησης από την τρόικα και τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία. Ποσό που ανέρχεται στα 480 δισ. ευρώ.

Οι πέντε... πληγές είναι:
  • Δραστική υποτίμηση του νέου νομίσματος και συνεπώς δραστική μείωση των πραγματικών μισθών και συντάξεων.
  • Ισόποση, με την υποτίμηση, αύξηση του εξωτερικού χρέους.
  • Συναλλαγματική κρίση και αδυναμία εισαγωγής βασικών αγαθών όπως, φάρμακα, πετρέλαιο, πρώτες ύλες, δεδομένου ότι υπάρχει σημαντικό έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της τάξης των 20 δισ. ευρώ.
  • Εξαρση του πληθωρισμού αλλά και της «μαύρης» αγοράς λόγω της έλλειψης βασικών αγαθών.
  • Απότομη μείωση του ΑΕΠ και αύξηση του ποσοστού ανεργίας.
Εξάλλου, οι τεχνοκράτες του Ιδρύματος παρουσίασαν την πρότασή τους για την έξοδο από την κρίση και θεωρούν ότι η επόμενη κυβέρνηση, τηρώντας το Μνημόνιο, θα πρέπει:
  • Να επιβεβαιώσει τη θέλησή της, αντανακλώντας τη βούληση του ελληνικού λαού, να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη.
  • Να προτείνει τη χρονική μετάθεση και προσαρμογή του στόχου της περαιτέρω μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος, για να αποφευχθεί βαθύτερη ύφεση και μεγαλύτερη ανεργία σε σχέση με τα αρχικά δεδομένα. Μπορεί επίσης να θέσει ζήτημα επέκτασης του επιδόματος ανεργίας σε τρία χρόνια και το ποσό αυτό να εξαιρεθεί από την αναγκαία προσαρμογή του πρωτογενούς δημοσιονομικού αποτελέσματος.
  • Να προτείνει να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα ποσοτικοί και χρονικοί στόχοι για τη μείωση του ποσοστού ανεργίας και ιδίως στους νέους.
  • Να προτείνει την άμεση διάθεση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ για έναν μικρό αριθμό μεγάλων έργων υποδομής πανελλαδικής εμβέλειας, με μηδενική εθνική χρηματοδότηση.
  • Να προτείνει την άμεση εκταμίευση 6,5 δισ. ευρώ από το δάνειο των 130 δισ. ευρώ, για την εξόφληση των συσσωρευμένων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα.
  • Να συμπράξει με άλλα, πρόθυμα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης και να ζητήσει την αλλαγή του μείγματος οικονομικής πολιτικής στις 17 χώρες.
Το ΙΟΒΕ υποστηρίζει ταυτόχρονα την ανάγκη ταχύτερης εφαρμογής του προγράμματος των διαρθρωτικών αλλαγών.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης και προσαρμογής
Την εκπόνηση ενός δεκαετούς προγράμματος ανάπτυξης και προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας προτείνει επίσης το ΙΟΒΕ.
Σύμφωνα με το Ιδρυμα, πέρα από την προαναφερόμενη αλλαγή του μείγματος της οικονομικής πολιτικής, που μπορεί να προτείνει η επόμενη κυβέρνηση, θα πρέπει να διαμορφώσει ένα νέο εθνικό αναπτυξιακό και κοινωνικό πρότυπο, διάρκειας δέκα ετών. Αξονές του θα είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση, η εξωστρέφεια, οι μεταρρυθμίσεις, η δημοσιονομική προσαρμογή και η κοινωνική δικαιοσύνη. Το πρόγραμμα αυτό, όπως λένε οι τεχνοκράτες, θα εκπονηθεί και θα παρακολουθείται από μία διακομματική ομάδα έργου. Στη συνέχεια μπορεί να παρουσιαστεί στη διεθνή κοινότητα για χρηματοδότηση και απώτερος σκοπός είναι να αντικαταστήσει την τρέχουσα συμφωνία (Μνημόνιο), η οποία εφαρμόζεται από την τρόικα.
Πηγή: εφημερίδα «Έθνος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.