Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Προβάδισμα στη Ν.Δ., δίνει νέα δημοσκόπηση


Μια νέα δημοσκόπηση που ήρθε στη δημοσιότητα χθες από την εταιρεία Marc για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ALPHA δείχνει συνεχείς ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό, λίγες μόλις ημέρες μετά το «ναυάγιο» των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Ειδικότερα, ενώ μέχρι χθες οι πρώτες δημοσκοπήσεις προέβλεπαν πρώτο κόμμα το ΣΥΡΙΖΑ, η Marc αναδεικνύει στην πρόθεση ψήφου πρώτη τη Νέα Δημοκρατία.

Η πρόθεση ψήφου (χωρίς υπολογισμό άκυρων, λευκών και αποχής) φέρνει στην πρώτη θέση τη ΝΔ με 26,1%, τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με 23,7% και να έπονται το ΠΑΣΟΚ με 14,9%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 8,1%, η ΔΗΜΑΡ με 6,3%, το ΚΚΕ με 5,8% και η Χρυσή Αυγή με 4,8%.
Δύσκολα σύμφωνα με την δημοσκόπηση πιάνουν το 3% για την είσοδό τους στην Βουλή, η Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη και ο ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη καθώς συγκεντρώνουν 1,4% και 1,3% αντιστοίχως. Από τις μικρές εκπλήξεις είναι η «Δημιουργία Ξανά» του Θάνου Τζίμερου που συγκεντρώνει 1.8%, ενώ οι Οικολόγοι Πράσινοι με τη σειρά τους βλέπουν τα ποσοστά τους να πέφτουν στο 1,6%.
Το εκλογικό σώμα δείχνει σαφή προτίμηση σε λύση οικουμενικής (σε ποσοστό 41,8%, με το 28,7% να επιθυμεί κυβέρνηση αριστεράς με βασικό πόλο τον ΣΥΡΙΖΑ και το 23,4% να θέλει κυβέρνηση κεντροδεξιάς με βασικό πόλο τη ΝΔ.
Ο υπολογισμός των εδρών με βάση τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης δίνουν σαφές προβάδισμα στην προοπτική σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ (123+41 έδρες).
Καθοριστικές είναι οι μετακινήσεις που καταγράφονται μεταξύ των κομμάτων, καθώς φαίνεται πλέον ότι το αίσθημα οργής και της επιβολής τιμωρίας από τους ψηφοφόρους αποτελούν έναν αστάθμητο παράγοντα.
Η ΝΔ με συσπείρωση 85% κερδίζει από όλα τα κόμματα εκτός ΚΚΕ, με το 16,7% των «εισροών» να έρχονται από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, το 8,3 % από τη Χρυσή Αυγή, το 4,3% από τη ΔΗΜΑΡ και το εντυπωσιακό 21,8% από τα «άλλα κόμματα» (στα οποία περιλαμβάνεται ο ΛΑΟΣ, η ΔΗΣΥ και η ΔΡΑΣΗ, των οποίων οι ψηφοφόροι τους στέλνουν μήνυμα επανακάμπτοντας σε μεγάλο βαθμό στη ΝΔ).
Ο ΣΥΡΙΖΑ με συσπείρωση 76,2% «χτυπάει» ΚΚΕ, καθώς από τους νέους ψήφους του το 31,9% προέρχεται από το ΚΚΕ και το 14,5% από τη ΔΗΜΑΡ. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως κερδίζει ψήφους και από τη Χρυσή Αυγή (8,3%, όσο δηλαδή και η ΝΔ).
Στο ΠΑΣΟΚ, που έχει συσπείρωση 77,2%, κερδίζει το 5,9% από ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, το 10,1% από τη ΔΗΜΑΡ, 2,8% από τη Χρυσή Αυγή και το 6,2% από «άλλα κόμματα».
Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες φαίνεται να μη βρίσκουν δεξαμενή άντλησης νέων ψήφων, καθώς από τις μετακινήσεις προς το κόμμα, το 2,4% προέρχεται από τη ΝΔ, το 3,8% από το ΠΑΣΟΚ και το 2,8% από τη Χρυσή Αυγή.
Τέλος, ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία για το ΚΚΕ, για το οποίο η μεγαλύτερη «εισροή» είναι 2,8% από τη Χρυσή Αυγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.