Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Εκλογές 17ης Ιουνίου: Ο εφιάλτης της λίστας


Οι εκλογές της 17ης Ιουνίου, θα γίνουν με λίστα αντί για σταυρό προτίμησης, όπως επιβάλλει η νομοθεσία όταν δύο αναμετρήσεις διεξάγονται εντός διαστήματος μικρότερου των 18 μηνών. Η λίστα αποτελεί και τον μεγαλύτερο εφιάλτη για κάθε αρχηγό κόμματος. Για δύο λόγους:

Πρώτον, πρέπει να βρουν τρόπο να «χωρέσουν» σε εκλόγιμες θέσεις στελέχη που δεν εξελέγησαν με «σταυρό» – και τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν πολλές, ειδικά στο ΠΑΣΟΚ. Εάν το κάνουν παραβιάζοντας τη σειρά κατάταξης με βάση τον αριθμό ψήφων που κέρδισααν οι υποψήφιοι, τίθεται «ηθικό πολιτικό» θέμα. Εάν δεν το κάνουν, αφήνουν εκτός Βουλής στελέχη στα οποία ποντάρουν για την «επόμενη μέρα».
Δεύτερον, διότι ελλείψει «σταυρού» οι περισσότεροι υποψήφιοι δεν έχουν λόγο να «τρέξουν» στην προεκλογική περίοδο: Οι πρώτοι διότι ξέρουν ότι θα εκλεγούν και οι… από τη μέση και κάτω επειδή γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται να εκλεγούν. Κίνητρο, δηλαδή, έχουν όσοι αναδείχθηκαν επιλαχόντες στις 6 Μαϊου, καθώς μία αύξηση του ποσοστού του κόμματος θα τους οδηγήσει στα έδρανα…
Το 1985 οι προηγούμενες
 Στην πρόσφατη ιστορία, εκλογές με λίστα είχαν γίνει το 1985. Αυτό σημαίνει ότι οι αρχηγοί των κομμάτων θα συμπληρώσουν τη λίστα των υποψηφίων βουλευτών όπως αυτοί θέλουν και ανάλογα με τα ποσοστά που θα λάβει το κάθε κόμμα θα εκλεγούν και οι αντίστοιχοι υποψήφιοι.
Αλλαγές στις έδρες
Το Σύνταγμα ορίζει ότι αν διεξαχθούν εκλογές μετά τον Μάιο, τότε πρέπει να διενεργηθούν με βάση την τελευταία απογραφή, δηλαδή εκείνη που έγινε μόλις ένα χρόνο πριν (Μάιος 2011), τα αποτελέσματα της οποίας πρέπει να έχουν δημοσιευθεί μέχρι τα τέλη Μαΐου.
Ακόμα όμως και αν δεν δημοσιευθούν, το Σύνταγμα προβλέπει ρητά ότι μετά την πάροδο ενός έτους από την τελευταία ημέρα διεξαγωγής της απογραφής (24 Μαΐου 2011) τα αποτελέσματα θεωρούνται δημοσιευμένα. Σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή αν δεν υπάρχουν επεξεργασμένα, έτοιμα προς δημοσίευση, υπάρχει ζήτημα παράβασης καθήκοντος για την αρμόδια Αρχή που διενήργησε την απογραφή του πληθυσμού.
Έτσι, ανοίγουν θέματα προσφυγών μετά τις νέες εκλογές στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ) που θα δικαιώσει όσους επιλαχόντες βουλευτές προσφύγουν, αλλάζοντας έτσι το «χρώμα» τουλάχιστον 10 εδρών. Και αυτό καθώς, όπως εκτιμάται, τα αποτελέσματα της τελευταίας απογραφής θα οδηγήσουν σε ανακατανομή των εδρών που αντιστοιχούν στις εκλογικές περιφέρειες, εφόσον υπάρχουν μεγάλες αλλαγές στον πληθυσμό και την κατανομή του.
Σκοπός όταν μπήκε αυτή η διάταξη πριν μερικά χρόνια, που είχε πλέον φανεί σε κάθε φορά ότι δεν εξαντλείται πλέον η τετραετία, ήταν να ελαφρύνονται οικονομικά οι υποψήφιοι από το βάρος μιας νέας προεκλογικής προσωπικής εκστρατείας, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.