Κυριακή 15 Απριλίου 2012

Κλειδί για την υπόθεση Άκη Τσοχατζόπουλου η λογίστρια


Με βόμβα στα θεμέλια του πολιτικού συστήματος ισοδυναμεί η σύλληψη του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, ενώ ταυτόχρονα έρχεται να αλλάξει άρδην τα δεδομένα εν όψει εκλογών και αναμένεται να καθορίσει σε σημαντικό βαθμό τα τελικά αποτελέσματα.
Οι ταυτόχρονες εξελίξεις με το δικαστικό αίτημα για άρση της βουλευτικής ασυλίας της Ντ. Μπακογιάννη για το ψευδές «πόθεν έσχες» του συζύγου της Ισ. Κούβελου κάνουν ακόμη πιο βαριά την ατμόσφαιρα και εντείνουν το κλίμα απαξίωσης για τον πολιτικό κόσμο που επικρατεί στην κοινωνία.
Η συστοιχία των γεγονότων θα μπορούσε να θεωρηθεί -κι έτσι εκλαμβάνεται από τμήμα του πολιτικού κόσμου- ως «μήνυμα» των δικαστών ότι «δεν κουκουλώνουμε τίποτε», ενώ πολιτικοί κύκλοι, ανήσυχοι, κάνουν λόγο για «αυτονόμηση των δικαστών»!
Το κλίμα στις τάξεις του ΠΑΣΟΚ είναι βαρύ κι όλοι αντιλαμβάνονται (και ομολογούν) ότι η σύλληψη του κ. Τσοχατζόπουλου για τις συγκεκριμένες πράξεις θα έχει δραματικές συνέπειες για το Κίνημα και αυτές θα αποτυπωθούν στο αποτέλεσμα των εκλογών της 6ης Μαΐου. Όσο κι αν στην αντίληψη των πολιτών είχε σχεδόν παγιωθεί η αντίληψη για τις έκνομες δραστηριότητες του πρώην υπουργού («ξέπλυμα μαύρου χρήματος», αγοραπωλησίες ακινήτων, εταιρείες offshore...) η πιστοποίησή τους από τη Δικαιοσύνη προσδίδει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις στην υπόθεση και πλέον έχει ο κόσμος και τις αποδείξεις.
Αν οι εξελίξεις αυτές λάμβαναν χώρα πριν από τρεις ή και περισσότερους μήνες, θα υπήρχε χρόνος να αμβλυνθούν οι δυσμενείς εντυπώσεις και να υποχωρήσει η ένταση των αποκαλύψεων. Ωστόσο σήμερα δεν υπάρχει, η χώρα έχει μπει σε προεκλογική περίοδο και το ΠΑΣΟΚ, ηγεσία και στελέχη, θα φτάσει μέχρι την κάλπη κουβαλώντας το «βρώμικο φορτίο» για να εισπράξει το «ανάθεμα» των ψηφοφόρων.
Ωστόσο, υπάρχει μια πτυχή της υπόθεσης που προκαλεί πρόσθετο εκνευρισμό και αγωνία. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και η λογίστρια Φρόσω Λαμπροπούλου, με μακρά θητεία στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, από τα χέρια της οποίας πέρασαν τότε τα «πόθεν έσχες» όλων των κορυφαίων στελεχών εκείνης της εποχής, εκ των οποίων ορισμένοι εξακολουθούν να βρίσκονται στο πολιτικό προσκήνιο.
Ως εκ τούτου η συγκεκριμένη μπορεί να έχει στην κατοχή της αδιάσειστα στοιχεία για τα οικονομικά των στελεχών, ορισμένα από τα οποία ενδεχομένως να μην έχουν δει μέχρι σήμερα το φως της δημοσιότητας. Στοιχεία που κάτω από τη δικαστική πίεση και το φάσμα της καταδίκης και της φυλάκισης ίσως αναγκαστεί ή θελήσει να δημοσιοποιήσει. Είτε για να «ελαφρύνει» τη θέση της είτε για να... πάρει κι άλλους μαζί της στον Καιάδα. Κάτι που θα λειτουργήσει σαν «ντόμινο» και θα φέρει στην επιφάνεια άγνωστες πτυχές από άλλες εξίσου σκανδαλώδεις υποθέσεις, όπως η αγορά των υποβρυχίων. Αυτό το γνωρίζουν στο ΠΑΣΟΚ, το φοβούνται τα στελέχη του κι ορισμένοι πιθανόν να περνούν... μέρες και νύχτες αγωνίας.
Ο φόβος να μιλήσει ο ίδιος ο κ. Τσοχατζόπουλος είναι πιο μικρός, καθώς, όπως σημειώνουν αρκετοί, αν είχε τέτοιον σκοπό θα το είχε κάνει νωρίτερα και «δεν θα περίμενε να φτάσει μέχρι τα κρατητήρια της Γενικής Ασφάλειας για ν' αποφασίσει να το κάνει».
Στα ηγετικά κλιμάκια του Κινήματος «παρηγοριούνται» εκφράζοντας την άποψη πως ό,τι κι αν φέρει στο φως η υπόθεση, ακόμη κι αν μιλήσει ο πρώην υπουργός, αυτά θα αφορούν προηγούμενες ηγεσίες και στελέχη που έχουν αποσυρθεί. Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο απλά. Ο κ. Τσοχατζόπουλος υπήρξε κορυφαίος παράγων του ΠΑΣΟΚ, με μακρά θητεία σε υπουργικές θέσεις, ενώ διεκδίκησε ακόμη και την ηγεσία. Που σημαίνει πως οι όποιες εξελίξεις γύρω από το πρόσωπό του και τις δραστηριότητές του με την ιδιότητα του υπουργού βαρύνουν και το κόμμα που τον ανέδειξε. Και τα ανομήματά τους δεν σβήνουν με μια διαγραφή, ακόμη κι αυτά που έγιναν επί κυβέρνησης Σημίτη.
Άλλωστε ο σημερινός αρχηγός, ο Β. Βενιζέλος, βρίσκεται πολλά χρόνια στο ΠΑΣΟΚ και οι δρόμοι του διασταυρώθηκαν αρκετές φορές με αυτούς του κ. Τσοχατζόπουλου. Μια από αυτές έσπευσε να υπενθυμίσει η Νέα Δημοκρατία επαναφέροντας στη μνήμη των πολιτών όσα είχε πει το μακρινό 2004 ως μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής για τα υποβρύχια. Είχε τότε υπερασπιστεί με σθένος τον κ. Τσοχατζόπουλο, τονίζοντας ότι δεν υπήρχε ψήγμα σκανδάλου και ότι η όλη υπόθεση είχε ανακινηθεί με μοναδικό στόχο να σπιλωθούν πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.
Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Δεν είναι δε λίγοι εκείνοι που είδαν ως αντανάκλαση της αγωνίας του τις εξαγγελίες του κ. Βενιζέλου στο Εθνικό Συμβούλιο για το «πόθεν έσχες» όλων των στελεχών και τον έλεγχο των οικονομικών του κόμματος, και μάλιστα από διεθνή εταιρεία. Αλλά και για το τέλος της ασυλίας, καθώς και την αναμόρφωση του σκανδαλώδους άρθρου 86 του Συντάγματος, που λειτουργούν ως ξέπλυμα των αμαρτιών του υπουργού. Από τις «απώλειες» που θα έχει το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές ωφελημένη θα βγει πιθανότατα τόσο η ΝΔ, όσο και τα κόμματα που κινούνται στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς, καθώς μάζες ψηφοφόρων θα το εγκαταλείψουν απηυδισμένοι από τις αποκαλύψεις και την τροπή που παίρνουν τα γεγονότα.
Εικασίες
Την ίδια στιγμή στελέχη του ΠΑΣΟΚ διατυπώνουν ερωτήματα για τον ρόλο που διαδραματίζουν αυτήν την περίοδο οι δικαστές, ερωτήματα που συνδέονται κυρίως, αν όχι αποκλειστικά, με τη συγκυρία (παραμονές εκλογών). Ορισμένοι εξ αυτών φτάνουν στο σημείο να διατυπώνουν υποψίες για τη δράση «σκοτεινών κέντρων» που μεθοδεύουν καταστάσεις προκειμένου να πλήξουν το Κίνημα, ίσως και το σύνολο του πολιτικού κόσμου της χώρας. Οι δικαστικοί είναι προ πολλού γνώστες των συγκεκριμένων θεωριών και στις ανεπίσημες απαντήσεις τους υπογραμμίζουν ότι κάνουν το καθήκον τους, φέρνουν στο φως στοιχεία όταν αυτά υπάρχουν, δεν συγκαλύπτουν και δεν εξυπηρετούν άλλες σκοπιμότητες. Προσθέτουν ακόμη ότι κατά καιρούς δέχονται επικρίσεις ή και επιθέσεις ότι κωλυσιεργούν στις διαδικασίες διαλεύκανσης ενός σκανδάλου κι άλλοτε ότι «κουκουλώνουν» τις παρανομίες, με αποτέλεσμα να μένουν στο απυρόβλητο οι υπεύθυνοι. «Ας αποφασίσουν οι πολιτικοί τι ακριβώς θέλουν από εμάς» επισημαίνουν. Γενική είναι πάντως η διαπίστωση ότι μερίδα δικαστών λειτουργεί χωρίς τα «άγχη» και τις «εξαρτήσεις» του παρελθόντος, «έχουν γίνει πλέον απρόβλεπτοι» είναι η χαρακτηριστική παρατήρηση. Που σημαίνει ότι στο εγγύς μέλλον δεν αποκλείεται να υπάρξουν εξελίξεις εξίσου δραματικές με εκείνην του κ. Τσοχατζόπουλου. Άπαντες αναγνωρίζουν τη θαρραλέα στάση ορισμένων εκ των δικαστικών, ιδίως της προϊσταμένης της Εισαγγελίας κ. Ελ. Ράικου, που επιδεικνύει ιδιαίτερο σθένος χειριζόμενη ευαίσθητες όσο και πολύκροτες υποθέσεις κι αυτό για μακρύ χρονικό διάστημα. Υπάρχουν πάντα και οι... δύσπιστοι, που ειδικά στην περίπτωση του κ. Τσοχατζόπουλου είδαν «συνωμοσία» πολιτικών και δικαστικών με σκοπό να διευκολυνθούν οι πολιτικές επιδιώξεις των τελευταίων στις προσεχείς εκλογές. Μεταξύ αυτών πολιτικά κόμματα και αρχηγοί που έκαναν λόγο για «προεκλογικό πυροτέχνημα», ακόμη κι αν τελικά ο πρώην υπουργός φτάσει να διαβεί το κατώφλι των φυλακών. Θα εξυπηρετεί τα σχέδιά τους, είναι η απάντηση των δύσπιστων.

πηγή: εφημερίδα "Το Παρόν της Κυριακής"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.