Σάββατο 21 Απριλίου 2012

Ομόφωνη καταδίκη της επίθεσης κατά Π. Ευθυμίου

Ομόφωνη, ήταν η καταδίκη από όλο τον πολιτικό κόσμο της χώρας, της επίθεσης  από μέλη της «Χρυσής Αυγής» που δέχθηκε το πρωί του Σαββάτου στην κεντρική πλατεία στο Μαρούσι ο Πέτρος Ευθυμίου, υποψήφιος βουλευτής Β΄ Αθήνας και πρόεδρος της Κ.Σ. του ΟΑΣΕ.

Τα μέλη της «Χρυσής Αυγής», με σημαίες και στολές, έκαναν το γύρω της πλατείας σε στρατιωτική διάταξη μοιράζοντας εφημερίδες και προεκλογικό υλικό των υποψηφίων της Χρυσής Αυγής, ανέφερε ο Πέτρος Ευθυμίου στη δήλωσή του υπογραμμίζοντας πως αφού έκαναν δύο γύρους της πλατείας «στον τρίτο γύρο έκαναν επίθεση σε όλους τους πολίτες, όχι μόνο σε μένα. Οι Χρυσαυγίτες πέρασαν σε ανοιχτές πράξεις βίας, πέταγαν ό,τι υπήρχε πάνω στα τραπέζια, κανάτες, ποτήρια, είναι τυχαίο που δεν υπάρχουν θύματα».
«Δεν υπάρχει χώρος για τη βία στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει χώρος για τη φασιστική τους ιδεολογία. Ζήσαμε το φασισμό στο παρελθόν και δεν υπάρχει περίπτωση η ελληνική κοινωνία να επιτρέψει σε αυτά τα φαινόμενα να επαναληφθούν. Οι κύριοι της «Χρυσής Αυγής» ξέρουν ότι αυτοί έφυγαν από την πλατεία, όχι εμείς. Εμείς μείναμε, αυτοί φύγανε. Αυτή πιστεύω ότι θα είναι η απάντησή στους νεοφασίστες της «Χρυσής Αυγής» από τους Έλληνες πολίτες και στις 6 Μαΐου και γενικότερα. Η Ελλάδα αξίζει μια πολύ καλύτερη μοίρα και μπορούμε όλοι οι Έλληνες ενωμένοι να την πετύχουμε απέναντι σε όσους θέλουν τη βία και τη αντιδημοκρατική εκτροπή. Δεν τα κατάφεραν σήμερα, δεν θα τα καταφέρουν ούτε αύριο» ανέφερε ο Π. Ευθυμίου.

Ευ. Βενιζέλος : Η Βουλή δεν μπορεί να γίνει χώρος υποδοχής των οπαδών του ναζισμού και του φασισμού
Η Βουλή δεν μπορεί να γίνει χώρος υποδοχής των οπαδών του ναζισμού και του φασισμού, σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, καταδικάζοντας την επίθεση σε πολιτική συγκέντρωση του Κινήματος και προς τον Πέτρο Ευθυμίου από «συντεταγμένες δυνάμεις της Χρυσής Αυγής», κατά την έναρξη της ομιλίας του σε ανοικτή πολιτική συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο της Λαμίας.
«Καταδικάσαμε με όλη τη δύναμη της πολιτικής μας φωνής αυτή την ενέργεια και καλέσαμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να ενωθούν μαζί μας και να συγκροτήσουμε ένα πανίσχυρο μέτωπο υπεράσπισης της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων και χαίρομαι γιατί έχει αρχίσει η ανταπόκριση των άλλων πολιτικών δυνάμεων του κοινοβουλευτικού τόξου σε αυτή την πρόσκληση", τόνισε.

Την καταδίκη της επίθεσης ζήτησε η Φ. Γεννηματά
Να καταδικάσουν τα έκτροπα κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις το ΠΑΣΟΚ, με αφορμή επίθεση στελεχών της Χρυσής Αυγής εναντίον του Πέτρου Ευθυμίου, που σημειώθηκε  το μεσημέρι του Σαββάτου, στην πλατεία Αμαρουσίου.
Η εκπρόσωπος του κόμματος Φώφη Γεννηματά σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά το περιστατικό αναφέρει :
«Σαράντα πέντε χρόνια μετά την επιβολή του πραξικοπήματος των συνταγματαρχών, οπαδοί της Χρυσής Αυγής επέλεξαν την 21η Απριλίου, προκειμένου να ασκήσουν βία σε εκδήλωση του υποψήφιου του ΠΑΣΟΚ Πέτρου Ευθυμίου.
» Η θρασύτητα της Χρυσής Αυγής ενισχύθηκε από τις θεωρίες συνωμοσίας που έχουν αναπτυχθεί και από τα παχιά λόγια των δυνάμεων της άρνησης.
» Καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να καταδικάσουν τα έκτροπα.
» Καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις στη δημιουργία μετώπου για την προστασία των δημοκρατικών θεσμών. Ακόμη και η ανοχή εκκολάπτει το αυγό του φιδιού.
» Δεν θέλουμε να δούμε ναζιστικούς χαιρετισμούς στο ελληνικό κοινοβούλιο, δεν θέλουμε να δούμε να επιβραβεύονται όσοι πιστεύουν στη βία και στην αυτοδικία. Να αντισταθούμε όλοι μαζί!».


Καταδίκη της επίθεσης από τη ΝΔ
Την έντονη καταδίκη της ΝΔ προκάλεσε η επίθεση που δέχτηκε ο Π. Ευθυμίου στο Μαρούσι. Σε σχετική ανακοίνωση ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Γ. Μιχελάκης αναφέρει ότι  «οι κουκουλοφόροι και οι νοσταλγοί του Χίτλερ είναι ντροπή για όλους μας και στίγμα για τη Δημοκρατία».
«Καταδικάζουμε, με τον πιο έντονο τρόπο, για μια ακόμη φορά, τη βία απ’ όπου κι αν προέρχεται, όποια πρόφαση κι αν επικαλείται» σημειώνει στην ίδια ανακοίνωση ο  Γ.Μιχελάκης, και καλεί τις Αρχές «να ερευνήσουν σε βάθος το επεισόδιο, προκειμένου να αποδοθούν άμεσα οι ευθύνες».


Καταδίκη και από το ΣΥΡΙΖΑ
Την επίθεση στον Π. Ευθυμίου καταδικάζει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ, Αλέκος Καλύβης αναφέρει :
«Καταδικάζουμε τον προπηλακισμό σε βάρος του Βουλευτή Π. Ευθυμίου, από στελέχη της Χρυσής Αυγής , η οποία επιχείρησε σήμερα στην μαύρη επέτειο του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου να κάνει επίδειξη δύναμης με μεταφερόμενους οπαδούς.
Η προκλητική και φασιστική νοοτροπία και συμπεριφορά της Χρυσής Αυγής έχει καταγγελθεί εδώ και χρόνια από τις δυνάμεις της Αριστεράς, η οποία έχει διαρκές μέτωπο απέναντι σε αυτή την οργάνωση. Η βίαια δράση αυτής της οργάνωσης που λειτουργεί σαν παρακράτος ,έχει θύματα στελέχη της Αριστεράς, μετανάστες και άλλους πολίτες».
Στην ίδια δήλωση ο κ. Καλύβης ζητά από την κ. Γεννηματά να ανακαλέσει τον «σαφή υπαινιγμό» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει  ότι «όσοι αρνούνται, καταγγέλουν και αντιπαλεύουν τα μνημόνια ενισχύουν την Χρυσή Αυγή». Όπως σημειώνει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ «η φτώχεια , η ανέχεια, η απόγνωση και η απελπισία - που είναι οι πραγματικές συνέπειες των πολιτικών του δικομματισμού - είναι οι καταστάσεις εκείνες, που αξιοποιούν οι ρατσιστικές και φασιστικές δυνάμεις για να ενισχύσουν την επιρροή τους».


ΚΚΕ : Παιδί του καπιταλιστικού συστήματος η "Χρυσή Αυγή" 
Παιδί του καπιταλιστικού συστήματος χαρακτηρίζει την "Χρυσή Αυγή" το ΚΚΕ. Σε ανακοίνωση του γραφείου τύπου του κόμματος παρά το γεγονός ότι χαρακτηρίζεται απαράδεκτη η επίθεση κατά του Π. Ευθυμίου, σημειώνεται ότι «τα αστικά κόμματα, όπως η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, την αξιοποιούν προκειμένου να αλιεύσουν ψήφους τρομοκρατώντας το λαό, ενώ συγκαλύπτουν τις πραγματικές αιτίες του φασιστικού φαινομένου, που ανάμεσα σε άλλες είναι η αντιλαϊκή πολιτική τους και η καλλιέργεια του ρατσισμού και του εθνικισμού».

ΔΗΜΑΡ : Ανάγκη να ηττηθεί η ακροδεξιά
«Σήμερα που είναι η επέτειος του χουντικού πραξικοπήματος είναι μια ακόμα ευκαιρία για να σκεφτούμε όλοι μαζί την αξία του δημοκρατικού κοινοβουλευτικού πολιτεύματος και την ανάγκη να ηττηθεί η ακροδεξιά που επιχειρεί να σηκώσει κεφάλι» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ η οποία αποδοκίμασε την επίθεση σε βάρος του Πέτρου Ευθυμίου.

ΛΑΟΣ: Αντίδραση από την ελληνική κοινωνία στους νεοναζιστές
Ο Εκπρόσωπος Τύπου και Επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΛΑΟΣκ. Γ.Κύρτσος, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση “Δίκτυο των Σερρών”, ερωτηθείς σχετικά με την επίθεση που δέχτηκε οκ. Π.Ευθυμίου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
 «Μέχρι τώρα προκαλούσαν οι Αντιεξουσιαστές της Άκρας Αριστεράς. Τώρα, στο παιχνίδι των προκλήσεων μπαίνουν και οι Νέο-ναζιστές.
Εάν δεν υπάρξει αντίδραση από την ελληνική κοινωνία, τότε η Δημοκρατία θα δεχθεί μεγάλες προκλήσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.