Σάββατο 7 Απριλίου 2012

Εγρήγορση και όχι αδιαφορία για τις κεραίες


Η πρόσφατη κινητοποίηση των γονιών και των μικρών μαθητών του δημοτικού σχολείου Αγίας Τριάδας, όπως και η παλαιότερη των κατοίκων της Νέας Μηχανιώνας με αίτημα την προστασία της υγείας από τους κινδύνους που προκαλεί η τοποθέτηση κεραιών κινητή τηλεφωνίας δίπλα σε κατοικημένους χώρους και κυρίως, δίπλα σε σχολεία, έδειξαν ένα πράγμα: Ότι για τέτοια σοβαρά ζητήματα, απαιτείται από τη δημοτική αρχή εγρήγορση και όχι εφησυχασμός, κινητοποίηση των δημοτών και όχι αδιαφορία.

Δύο παραδείγματα που δείχνουν ξεκάθαρα την κατεύθυνση που πρέπει να έχουν οι αρμόδιοι του δήμου Θερμαϊκού:
Πρώτη περίπτωση: Στην περίπτωση του γιγάντιου πυλώνα κεραιών, ύψους 45 μέτρων που επιχείρησε να τοποθετήσει στην περιοχή των κοιμητηρίων της Μηχανιώνας η εταιρία Cosmote, κινητοποιήθηκε το τοπικό συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας Νέας Μηχανιώνας, ειδοποίησε όσους κατοίκους πρόλαβε εκείνο το μεσημέρι της 23ης Μαρτίου και με επικεφαλής τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου κ. Κυριάκο Στεφανίδη, αλλά και τα τηλεφωνικά διαβήματα προς την εταιρία του αντιδημάρχου κ. Κωστή Κούτουκα, αποτράπηκε η συνέχιση των εργασιών για την εγκατάσταση του πυλώνα.
Δεύτερη περίπτωση: Στην περίπτωση του συστήματος κεραιών της Αγίας Τριάδας, παρότι υπήρξε απόφαση της Περιφερειακής Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης για την αποξήλωσή του, χαρακτηρίζοντάς το παράνομο, και παρότι δίδονταν οδηγίες στην πολεοδομία Θέρμης αλλά και στο δήμο Θερμαϊκού για την άμεση απομάκρυνσή τους, εντούτοις η διοίκηση του δήμου Θερμαϊκού, ολιγώρησε στην εκτέλεση της απόφασης αυτής. Γεγονός που το εκμεταλλεύθηκαν οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, οι οποίες επικαλούμενες έναν νόμο που ψηφίστηκε τις τελευταίες ημέρες, δίνοντας προθεσμία 2 ετών στις εταιρίες να νομιμοποιήσουν τις παράνομες κεραίες τους, είχαν το θράσος να αποστείλουν και  εξώδικα, ζητώντας να παραμείνει το σύστημα κεραιών της Αγίας Τριάδας στη θέση του.
Και σαν να μην έφτανε η ολιγωρία αυτή, εμφανίστηκαν στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού στελέχη της διοίκησης, θέτοντας το ψευτοδίλημμα ότι «πρέπει να καταργήσουμε τα κινητά για να καταργήσουμε τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας» και σημειώνοντας πως «ο δήμος πρέπει να στραφεί μόνο κατά των παράνομων κεραιών».
Φυσικά το θέμα δεν τίθεται εάν πρέπει να αποδεχόμαστε τις «καλές νόμιμες κεραίες» και να στρεφόμαστε κατά των «κακών παράνομων κεραιών». Εξάλλου, είναι δυσδιάκριτα στην Ελλάδα τα όρια μεταξύ «νομιμότητας» και «παρανομίας» όταν πρόκειται για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων κάποιων μεγάλων εταιριών. Είδαμε εξάλλου τι έγινε και στην περίπτωση της Αγίας Τριάδας: Επειδή υπήρχαν μερικές περιπτώσεις κεραιών που τοποθετήθηκαν νύχτα, χωρίς άδεια και υπήρξαν αποφάσεις για την κατεδάφισή τους, νύχτα η πλειοψηφία της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ. στη Βουλή πέρασε νόμο με τον οποίο δίδεται διετής περιθώριο στις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας να νομιμοποιήσουν τις κεραίες τους!.
Η κινητοποίηση των φορέων και των κατοίκων της περιοχής, όταν βασίζεται σε δίκαια και λογικά αιτήματα, μπορεί- όπως έδειξαν άπειρες περιπτώσεις στο παρελθόν- να ανατρέψει και να αλλάξει άδικες και βεβιασμένες ενέργειες της κυβέρνησης, παράλογες και αστήρικτες αποφάσεις της νομοθετικής εξουσίας.
Θεωρούμε ότι η διοίκηση του δήμου Θερμαϊκού θα πρέπει να δει ζεστά το θέμα των κεραιών, αν δεν θέλει να βρει τους πολίτες, όλη την κοινωνία απέναντί της. Τι πρέπει να γίνει;  Να απευθυνθεί αμέσως στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης,  ζητώντας από τα αρμόδια εργαστήριά του (όπως για παράδειγμα το Εργαστήριο Ραδιοεπικοινωνιών ή το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών) να προβούν σε συστηματικές μετρήσεις στα σημεία που είναι εγκατεστημένες οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας στην έκταση του δήμου.  Σκοπός των μετρήσεων αυτών, θα είναι να καταγραφούν τα όρια έκθεσης του πληθυσμού στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία των κεραιών και κατά πόσο η εκπεμπόμενη ακτινοβολία βρίσκεται κάτω από τα όρια που θεσπίστηκαν με την ισχύουσα κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ υπ. αριθμ. 53571/3839/6.9.2000) των υπουργών Ανάπτυξης, ΠΕΧΩΔΕ, Υγείας-Πρόνοιας και Μεταφορών-Επικοινωνιών.
Για να κοιμούνται οι κάτοικοι της περιοχής μας ήσυχοι, αλλά και για να ξέρουν οι δημοτικοί μας άρχοντες ότι βαδίζουν σωστά στο σημαντικό αυτό ζήτημα, θα πρέπει να αναλάβει ο δήμος ακόμη και την δαπάνη που θα απαιτηθεί για μία τέτοια έρευνα. Ξέρουμε ότι τα οικονομικά του δήμου Θερμαϊκού είναι άσχημα. Ευχαρίστως όμως θα δεχτούν οι δημότες να υπάρξουν περικοπές από άλλες δραστηριότητες, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτό το κεφαλαιώδους σημασίας ζήτημα, που έχει να κάνει με την υγεία τους, με τη ζωή των παιδιών τους. Και όπως γνωρίζουν φυσικά καλά οι γιατροί που μετέχουν στο παρόν δημοτικό συμβούλιο, τόσο στη συμπολίτευση, όσο και στην αντιπολίτευση, το θέμα αυτό πρέπει να είναι πάνω από όλα.

Διαβάστε περισσότερα: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.