Δευτέρα 16 Απριλίου 2012

Έδεσαν χειροπόδαρα τη χώρα !!

Προαποφασισμένη από ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. η οικονομική πολιτική της νέας κυβέρνησης
Προαποφασισμένη και προδιαγραμμένη μέχρι την τελευταία της λεπτομέρεια από την τρόικα και τη νέα δανειακή σύμβαση που συνυπέγραψαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, είναι η οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση η οποία θα προκύψει από τις εκλογές. Και μετά την 6η Μαΐου, θα υποχρεωθεί να την εφαρμόσει χωρίς παρεκκλίσεις. Πρόκειται για μια πολιτική που έχει οδηγήσει τους πολίτες σε οικονομικό αδιέξοδο, χωρίς να υπάρχει κανένα φως -ούτε αμυδρό- στο τούνελ, αλλά ούτε και έξοδος διαφυγής.

Απολύσεις δημόσιων υπαλλήλων, νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αύξηση της φορολογίας σε εισοδήματα και ακίνητα, μειώσεις κοινωνικών δαπανών και κονδυλίων πρόνοιας περιέχει η ατζέντα της επόμενης κυβέρνησης, ανεξάρτητα από τις προεκλογικές υποσχέσεις των κομμάτων.


Η νέα κυβέρνηση, αμέσως μετά το σχηματισμό της στα μέσα Μαΐου, θα έρθει αντιμέτωπη με την τρόικα, η οποία έχει προγραμματίσει να επιστρέψει περί τις 20 Μαΐου, ώστε να ελέγξει την πρόοδο των ήδη συμφωνηθέντων, αλλά και για να επιβάλει τη δρομολόγηση όσων έχουν συμφωνηθεί προκειμένου να εφαρμοστούν. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση (ούτε με τη σύμπραξη ΠΑΣΟΚ και ΝΔ), η τρόικα δεν θα έχει συνομιλητή και είναι ένα σενάριο που ξορκίζουν οι δανειστές μας και γι' αυτό δίνουν και… συμβουλές στους Ελληνες ψηφοφόρους.

Απειλές...
Επισείουν την απειλή της διακοπής της χρηματοδότησης, αλλά αν επιμείνουν και αυτό οδηγήσει στη χρεοκοπία της Ελλάδας, οι ηγέτες των χωρών της Ευρωζώνης θα πρέπει να εξηγήσουν στους πολίτες τους ότι υπάρχει κίνδυνος να χάσουν τα περίπου 120 δισ. ευρώ που έχουν δανείσει μέχρι τώρα στην Ελλάδα, αλλά και να τους προετοιμάσουν για την κλιμάκωση της κρίσης και σε άλλες χώρες, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Ιταλία. Υπενθυμίζεται και η δήλωση της Ανγκελας Μέρκελ ότι μια ελληνική χρεοκοπία θα κόστιζε στην ευρωζώνη 1 τρισ. ευρώ.

Επώδυνα μέτρα
Στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου τα κόμματα οφείλουν να δώσουν απαντήσεις στις ρητές δεσμεύσεις της νέας δανειακής σύμβασης, την υλοποίηση των οποίων αναμένει η τρόικα από τη νέα κυβέρνηση, όπως είναι:
1. Η μείωση του αριθμού των δημόσιων υπαλλήλων κατά 150.000 μέχρι και το έτος 2015. Η δέσμευση της χώρας, την οποία επέβαλε η τρόικα και φροντίζει κάθε φορά να την υπενθυμίζει, προβλέπει συγκεκριμένα τη μείωση του αριθμού των δημόσιων υπαλλήλων από την 31η Δεκεμβρίου του 2010 μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου του 2015 κατά 150.000 άτομα. Στη διάρκεια του 2011, επρόκειτο να φύγουν 30.000 άτομα με την «εφεδρεία», αλλά τελικά ήταν λιγότεροι από 1.000. Επίσης συνταξιοδοτήθηκαν περίπου 15.000 - 20.000 άτομα (σ.σ. δεν έχει ακόμη τα στοιχεία το υπουργείο Οικονομικών), που σημαίνει ότι στην καλύτερη περίπτωση οι απασχολούμενοι στο Δημόσιο θα πρέπει να μειωθούν στα 3,5 χρόνια που απομένουν μέχρι το τέλος του 2015 κατά 130.000 άτομα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να φεύγουν 32.500 άτομα το χρόνο ή 3.100 άτομα κάθε μήνα! Πρόκειται για εφιαλτική υποχρέωση που δεν αντιμετωπίζεται μόνο με τις αναμενόμενες συνταξιοδοτήσεις, ούτε με την εφεδρεία, ούτε με τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις δημόσιων φορέων και αναγκαστικά η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να προβεί σε απολύσεις.
2. Οι νέες μειώσεις σε μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, καθώς στελέχη της τρόικας επιμένουν σε αυτό και αναμένεται «καυτός» διάλογος περί τα τέλη Μαΐου.
3. Οι μειώσεις κατά 12% στις αποδοχές των ειδικών μισθολογίων (ένστολοι, γιατροί, δικαστικοί, καθηγητές, ΑΕΙ και ΤΕΙ κ.λπ.), από την 1η Ιουλίου.
4. Η αύξηση της φορολογίας εισοδήματος. Η νέα δανειακή σύμβαση προβλέπει κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών, την αλλαγή της φορολογικής κλίμακας, με επιβάρυνση των χαμηλών εισοδημάτων μέχρι 20.000 ευρώ (που είναι πλέον η πλειοψηφία των μισθωτών-συνταξιούχων), καθώς και τεκμήρια για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
5. Η αύξηση της φορολογίας των ακινήτων, μέσω της αύξησης των αντικειμενικών αξιών από τον Ιούλιο, αλλά και τη μείωση ή την κατάργηση των αφορολόγητων ορίων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας. Επίσης προβλέπεται η διατήρηση του έκτακτου τέλους μέσω της ΔΕΗ, αλλά με αλλαγή της… ονομασίας.
6. Ο προσδιορισμός των μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ (ή 5,5% του ΑΕΠ) για την περίοδο 2013-2014 θα αφορά σε περικοπές δαπανών. Από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομικών καθησυχάζει ότι θα περικοπούν οι σπατάλες και θα γίνει ανακατανομή των κοινωνικών δαπανών. Οσο σπάταλο και αν είναι ακόμα το ελληνικό Κράτος, απολύτως βέβαιο είναι πως δεν περισσεύουν 11,5 δισ. ευρώ, ή 5,75 δισ. ευρώ, το χρόνο. Αναγκαστικά οι περικοπές θα περιλαμβάνουν ψαλίδισμα σε συντάξεις και κοινωνικές μεταβιβάσεις, αμυντικές δαπάνες, αναδιάρθρωση της κεντρικής διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης, περαιτέρω εξορθολογισμό των φαρμακευτικών δαπανών και της λειτουργικής δαπάνης των νοσοκομείων, αναθεώρηση των παροχών προνοίας. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Φίλιππο Σαχινίδη, η εξοικονόμηση θα προέλθει από:
- Περικοπή δαπανών ύψους 3% του ΑΕΠ (περίπου 6,3 δις. ευρώ) με την αναθεώρηση των δαπανών της Γενικής Κυβέρνησης, δηλαδή επιχορηγήσεις των ΔΕΚΟ, ασφαλιστικών ταμείων και νοσοκομείων.
- Περικοπή των κοινωνικών μεταβιβάσεων κατά 1%-1,5% του ΑΕΠ (2,1 δισ. έως 3,2 δισ. ευρώ), δηλαδή την αναθεώρηση του συστήματος χορήγησης κοινωνικών βοηθημάτων.
- Περικοπή δαπανών ύψους 1% του ΑΕΠ (2,1 δισ ευρώ), μέσα από τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης. Το μέτρο θα εξειδικευτεί σε μειώσεις προσωπικού, μισθολογικών δαπανών, συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανικών μονάδων κ.λπ.
7. Επιπλέον μέτρα ύψους 1,5% για τη διετία 2013-2014 που θα αφορούν σε αύξηση των εσόδων. Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, αυτά θα προέλθουν από την από την πάταξη της φοροδιαφυγής, αλλά αν αποτύχει η προσπάθεια, θα αντικατασταθούν από νέα φοροεισπρακτικά μέτρα.
8. Το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Τον Ιούνιο η νέα κυβέρνηση οφείλει να καταρτίσει και να ψηφίσει το νέο πρόγραμμα, που θα καλύπτει τα μέτρα και τις πολιτικές μέχρι και το 2016. Θα περιέχει όλα τα μέτρα για τη μείωση των δαπανών, και την αύξηση των εσόδων, αλλά και πρόσθετες παρεμβάσεις, αν διαπιστωθεί ότι με τα συγκεκριμένα μέτρα, δεν επιτυγχάνεται ο στόχος.
9. Νέα διορθωτικά μέτρα για το 2012. Εφόσον η τρόικα διαπιστώσει ότι ο προϋπολογισμός του 2012 κινδυνεύει να μην επιτύχει τους στόχους, θα επιβάλει και νέα μέτρα. Ηδη έχουν επιβληθεί διορθωτικά μέτρα ύψους 3,2 δισ. ευρώ.

πηγή: εφημερίδα "Αγγελιοφόρος"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.