Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Εθνική ξεφτίλα: Στο "σφυρί" το ιστορικό ασημένιο κύπελλο του Σπύρου Λούη


Στο κράτος της ξεφτίλας και της ντροπής, όπως κατάντησαν τη χώρα τα δύο μεγάλα κόμματα ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., θα έπρεπε να το περιμένουμε κι αυτό: Στο «σφυρί» πρόκειται να βγει το ιστορικό ασημένιο κύπελλο που είχε κερδίσει στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 1896, ο  μαραθωνοδρόμος Σπύρος Λούης!  Κι αυτό γιατί το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού κάνει την … πάπια στο θέμα.
Το ύψους 16 εκατοστών κύπελλο, δόθηκε από τον εγγονό του Λούη στον οίκο δημοπρασιών του Λονδίνου  Christie's και θα δημοπρατηθεί στις 18 Απριλίου, μόλις τρεις μήνες πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012. Όπως ανακοίνωσε ο οίκος δημοπρασιών, η αξία του ασημένιου κυπέλλου εκτιμάται μεταξύ 120.000 και 160.000 λιρών (143.000 έως 190.000 ευρώ). Στην ίδια δημοπρασία θα περιλαμβάνονται επίσης πρωτότυπες αφίσες και δάδες από προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Το πραγματικό στολίδι όμως της δημοπρασίας δεν θα είναι άλλο από το κύπελλο που κατασκευάστηκε το 1894 στο Παρίσι από τον Γάλλο φιλόλογο και εμπνευστή της ιδέας του αγωνίσματος του Μαραθωνίου δρόμου, Μισέλ Μπρεάλ.

Όπως αποκάλυψε η εκπρόσωπος του οίκου Νικολέτ Τόμκινσον, το κύπελλο φυλασσόταν επί 16 ολόκληρα χρόνια ως θησαυρός από την οικογένεια, η οποία κατάφερε να το διαφυλάξει από τις λεηλασίες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, θάβοντάς το ακόμη και μέσα στις οικογενειακές καλλιέργειες. «Βρισκόταν στα χέρια της οικογένειας περνώντας από γενιά σε γενιά. Πιστεύουμε ότι το είχαν διακοσμημένο πάνω στο τζάκι, αφού ήταν κάτι για το οποίο ήταν υπερήφανοι.».
Ο συνονόματος εγγονός του Σπύρου Λούη, μιλώντας στα «ΝΕΑ» δήλωσε πως «Πήρα την απόφαση όπως αποφασίζει κάποιος να πάρει ένα πικρό φάρμακο.Το κειμήλιο δεν έφυγε από το σπίτι ποτέ. Πέρναγε από χέρι σε χέρι και από γενιά σε γενιά. Υπάρχουν λόγοι σήμερα που με αναγκάζουν να εκποιώ ένα τέτοιο αντικείμενο. Πήρα την απόφαση πριν από δύο χρόνια και μέσω γνωστών ενημέρωσα διάφορους οίκους, ανάμεσά τους και τον Christie's, ότι το πουλάω. Αυτοί ενδιαφέρθηκαν, το εκτίμησαν και μετά ήλθα σε επαφή με το ελληνικό κράτος για να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να βγει στο σφυρί».
Αντίγραφο του κυπέλλου υπάρχει στο μουσείο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής στη Λοζάνη της Ελβετίας. Ο Σπύρος Λούης έγινε εθνικός ήρωας όταν νίκησε στον Μαραθώνιο των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων το 1896!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.