Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Τώρα και αφόρητες πιέσεις από τους "εταίρους" για τα εθνικά μας θέματα


Η συνεχιζόμενη προκλητικότητα των Σκοπίων και οι πιέσεις των "εταίρων"
μας, δείχνουν πόσο άστοχη ήταν η συνάντηση Παπαδήμου-Γκρούεφσκι
Δεν φτάνει που οι «εταίροι» μας υποδούλωσαν τη χώρα οικονομικά, τώρα πιέζουν και για την απώλεια της εθνικής μας ανεξαρτησίας. Κι αυτό τουλάχιστον δείχνουν οι πρώτες πιέσεις στα εθνικά μας θέματα, που ήλθαν σχεδόν παράλληλα με την επίσημη έγκριση του νέου πακέτου δανεισμού προς την Ελλάδα.

Σε μια πρωτοφανή στροφή, το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο ζητείται άμεση έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την ΠΓΔΜ, ενώ φθάνει στο σημείο να εκφράσει τη λύπη του για το γεγονός ότι από το 2009 έχει αφαιρεθεί από τις εκθέσεις προόδου ο όρος «μακεδονικός».
Επιπλέον, επαινούν τα Σκόπια για τις… προόδους τους στον οικονομικό τομέα. Το γεγονός αποδεικνύει πως η κυβέρνηση έχει εντελώς εγκαταλείψει τα εθνικά θέματα, ασχολούμενη μόνο με τα μνημόνια, ενώ αποδεικνύεται επίσης ότι κακώς συναντήθηκε ο πρωθυπουργός κ. Παπαδήμος με τον Νίκολα Γκρούεφσκι στις αρχές του μήνα.
Ο αρμόδιος για τη διεύρυνση, Επίτροπος Στέφαν Φούλε, δήλωσε προκλητικά, κατά τη σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, πως η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ αποτελεί θέμα… πολιτικού ρεαλισμού και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός του έτους! 
Ο κ. Φούλε «πάτησε» πάνω σ’ αυτό που ονόμασε «εντολή του ΟΗΕ», λέγοντας συγκεκριμένα πως ο Οργανισμός έχει δώσει σαφή εντολή για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων γύρω από το όνομα της ΠΓΔΜ και εκφράζοντας την ελπίδα ότι μέχρι τέλος του έτους θα υπάρξει ουσιαστικότερη πρόοδος και κατάληξη σε μία συμφωνία. 
Μάλιστα ο κ. Φούλε τάχθηκε υπέρ της άμεσης έναρξης των προενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ Σκοπίων και Ε.Ε. και γνωστοποίησε ότι σήμερα (χθες) κιόλας, αναχωρεί για τα Σκόπια, προκειμένου να εγκαινιάσει τον υψηλού επιπέδου προενταξιακό διάλογο! 
Περισσότερο διακριτικός ο εκπρόσωπος της δανέζικης προεδρίας στην Ε.Ε., Νικολάι Βάμμεν, άφησε για το τέλος της ομιλίας του την αναφορά για το πρόβλημα της ονομασίας των Σκοπίων, διευκρινίζοντας ότι η τελική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας - ΠΓΔΜ για το όνομα θα πρέπει να προκύψει μέσα από τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο ΟΗΕ. 
Στο θέμα της προόδου που έχει επιτύχει η ΠΓΔΜ για την πλήρη ένταξή της στην Ε.Ε., αμφότεροι οι αξιωματούχοι υπογράμμισαν ότι στη γειτονική χώρα θα πρέπει ακόμη να γίνουν πολλά, στον τομέα των μεταρρυθμίσεων στην έννομη τάξη, στη διεξαγωγή των εκλογών, στην ελευθερία του Τύπου και της έκφρασης, στην προστασία των μειονοτήτων και στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 
Ψήφισμα για την έκθεση προόδου της ΠΓΔΜ που ζητεί την άμεση έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, χωρίς να κάνει ρητή αναφορά στην προϋπόθεση της επίλυσης του προβλήματος της ονομασίας, ενέκρινε, με μεγάλη πλειοψηφία, η Ολομέλεια της Ευρωβουλής. 
Ειδικότερα, με το ψήφισμα, απευθύνεται έκκληση προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να ορίσει ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη χώρα, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, ενώ εκφράζεται η λύπη του Ευρωκοινοβουλίου για το γεγονός ότι «η διένεξη για το όνομα εξακολουθεί να εμποδίζει το δρόμο της χώρας για την ένταξη στην ΕΕ, παρεμποδίζοντας έτσι και την ίδια τη διαδικασία της διεύρυνσης». 
Ακόμη, σύμφωνα με το ψήφισμα, το Ευρωκοινοβούλιο «λυπάται» για την παράλειψη του όρου «μακεδονικός» από την Έκθεση Προόδου της ΠΓΔΜ για το 2011, κάτι που συμβαίνει από το 2009, παρά το γεγονός ότι -όπως επισημαίνεται- αυτός είναι ο καθιερωμένος όρος για τις αναφορές στη γλώσσα, τον πολιτισμό και την ταυτότητα της χώρας σε κείμενα των Ηνωμένων Εθνών. 
Το Ευρωκοινοβούλιο συμφωνεί με την αξιολόγηση που περιέχει η έκθεση προόδου της Επιτροπής του 2011 για τη χώρα, όσον αφορά τη συνεχή εκπλήρωση των πολιτικών κριτηρίων εκ μέρους της, επαινεί την ΠΓΔΜ για τις καλές οικονομικές επιδόσεις της και τη διατήρηση της μακροοικονομικής σταθερότητας, αλλά «σημειώνει με ανησυχία τη χρήση ιστορικών επιχειρημάτων στην τρέχουσα ανταλλαγή απόψεων, συμπεριλαμβανομένου του φαινόμενου της λεγόμενης "αρχαιοποίησης", που απειλεί να αυξήσει τις εντάσεις με τις γειτονικές χώρες και να δημιουργήσει νέους εσωτερικούς διχασμούς». 
Στο ψήφισμα αναγνωρίζεται ότι η γειτονική χώρα έχει πολλά ακόμη να κάνει στους τομείς της καταπολέμησης της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, της δικαιοσύνης και της ελευθερίας του Τύπου και της έκφρασης, καθώς και στον ευαίσθητο τομέα της προστασίας των δικαιωμάτων των μειονοτήτων. 
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΝΔ σημειώνεται πως οι ευρωβουλευτές του κόμματος καταψήφισαν το ψήφισμα. 
Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, παρά τις θετικές αναφορές σε πολλά ελληνικά αιτήματα σχετικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ και της αρχής καλής γειτονίας που πρέπει να σέβεται κάθε υποψήφια προς ένταξη χώρα, το τελικό κείμενο του ψηφίσματος δεν είναι ισορροπημένο, καθώς δεν κατανέμει ορθά τις ευθύνες για το σημερινό αδιέξοδο στις προσπάθειες επίτευξης μιας αμοιβαίας αποδεκτής συμφωνίας στο ζήτημα του ονόματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.