Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

"Ευλογία" για τον Θερμαϊκό τα λιβάδια Ποσειδωνίας


Ευλογία για τις ανατολικές ακτές του Θερμαϊκού, αποτελούν τα λιβάδια της Ποσειδωνίας, που φυτρώνουν στο βυθό της θάλασσας και αποτελούν το χαρακτηριστικότερο και σημαντικότερο Μεσογειακό θαλάσσιο οικοσύστημα. Κι αυτό γιατί όπου αναπτύσσονται τα θαλάσσια αυτά αγγειόσπερμα φυτά, εκεί σίγουρα τα νερά είναι απόλυτα καθαρά.

Όπως αναφέρθηκε κατά την ανάπτυξη της μελέτης για την λιμνοθάλασσα του Αγγελοχωρίου, που παρουσιάστηκε το βράδυ της Πέμπτης στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού από εκπροσώπους της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας, λιβάδια με Ποσειδωνία, εντοπίζονται όχι μόνο στο Αγγελοχώρι, αλλά επίσης στα βράχια της Αγίας Τριάδας, στη Νέα Μηχανιώνα και στις θάλασσες της Επανομής.  
Η Ποσειδωνία φυτρώνει στο βυθό της θάλασσας στη Μεσόγειο αλλά και στις νότιες και δυτικές ακτές της Αυστραλίας. Στην περιοχή της Μεσογείου εντοπίζεται το είδος Posidonia oceanica και ανάλογα με την διαύγεια του νερού, βρίσκεται σε βάθος από ένα μέτρο έως 35 μέτρα.
Ο καρπός της επιπλέει και είναι γνωστός στην Ιταλία ως «η ελιά της θάλασσας». Υπόγεια ριζώματα και ρίζες παρέχουν στο φυτό σταθερότητα. Τα φύλλα του φυτού είναι σαν κορδέλες, σε τούφες των 6 ή 7 και φτάνουν σε μήκος το 1,5 μέτρο, ενώ το μέσο πλάτος τους είναι γύρω στο ένα εκατοστό. 
Τα λιβάδια Ποσειδωνίας, διαδραματίζουν έναν κεντρικό ρόλο στη σταθεροποίηση του οξυγόνου και των άλλων αερίων στα σωστά επίπεδα, ώστε η ποιότητα του νερού να είναι ικανή για τη διατήρηση της ζωής στο θαλάσσιο περιβάλλον. H σπουδαιότητά της είναι εξαιρετική για την οικονομία και την οικολογία της περιοχής αλλά και για την ίδια την επιβίωση των κατοίκων της Μεσογείου.
Ένα τετραγωνικό μέτρο Ποσειδωνίας παράγει το διπλάσιο οξυγόνο από την αντίστοιχη έκταση ενός δάσους στην ξηρά, δηλαδή 14 λίτρα οξυγόνου την ημέρα. Έτσι, χαρακτηριστικά οι ποσειδωνίες ονομάζονται και «δάση της θάλασσας».
Πάνω από 1.300 διαφορετικά είδη εξαρτούν την διαβίωσή τους από τα λιβάδια Ποσειδωνίας, μεταξύ των οποίων η χελώνα Carretta-Carretta και η φώκια Monachus-Monachus, αλλά και μεγάλος αριθμός εμπορικών ψαριών. 

Επιπλέον η κάθετη αύξηση των λιβαδιών της Posidonia Οceanica ενεργεί ως υποβρύχιος κυματοθραύστης, μιας και ελαττώνει πολύ την ένταση των κυμάτων που δημιουργούνται από τον ήλιο και τον αέρα. Αυτή η ικανότητα των λιβαδιών της Posidonia oceanica, έχει ως αποτέλεσμα τη σταθεροποίηση των ακτών. Τα ιζήματα κατακρατούνται μεταξύ των ριζών της Posidonia Οceanica και δεν επιτρέπουν τη διείσδυση της άμμου μέσα στη θάλασσα. Έτσι λοιπόν η καταστροφή αυτών των λιβαδιών μπορεί να έχει άμεσα και αμετάκλητα αποτελέσματα στη θέση της ακτής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.