Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Τριβές στο δήμο Θερμαϊκού για την έφεση Μαυρομάτη-Μαραγκού στο Ελεγκτικό


Τριβές, προκαλεί στο δήμο Θερμαϊκού η εκδίκαση στο Ι΄ τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στις 27 Μαρτίου, της έφεσης που υπέβαλαν ο πρώην δήμαρχος Μηχανιώνας κ. Γιάννης Μαυρομάτης και η προϊσταμένη των οικονομικών υπηρεσιών του δήμου, κ. Ελένη Μαραγκού κατά της καταλογιστικής πράξης του Οικονομικού Επιθεωρητή Θεσσαλονίκης. Με την πράξη εκείνη, καταλογίστηκε σε βάρος τους το ποσό των 895.765,83 ευρώ για την γνωστή υπόθεση της υπεξαίρεσης από το Ταμείο του δήμου, που διαπράχθηκε το 2009 από τον αποθανόντα ταμία.

Η δίκη αυτή στο ανώτατο δικαστήριο που έχει στην αρμοδιότητα της τον έλεγχο των δαπανών του Κράτους καθώς και των ΟΤΑ, επρόκειτο να εκδικαστεί την Τρίτη 24 Ιανουαρίου, όμως αναβλήθηκε λόγω της απεργίας των δικηγόρων.
Τις παραμονές τις πρώτης εκδίκασης, η διοίκηση του δήμου δια του δημάρχου κ. Γιάννη Αλεξανδρή, είχε αποφασίσει να ασκήσει παρέμβαση κατά του κ. Μαυρομάτη, με το αιτιολογικό ότι ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης «επέδειξε βαριά αμέλεια κατά την άσκηση των καθηκόντων του» ως δημάρχου Μηχανιώνας, «καθώς δεν ήσκησε τον απαιτούμενο έλεγχο στην Ταμειακή Διαχείριση».
Χτες Δευτέρα, το θέμα τέθηκε εκ νέου στην Οικονομική Επιτροπή του δήμου Θερμαϊκού, μετά την απόφαση της διοίκησης να ασκήσει πρόσθετη παρέμβαση στη δίκη ενώπιον του Ελεγκτικού Συνεδρίου, τη φορά αυτή κατά και της προϊσταμένης των οικονομικών υπηρεσιών, με το ίδιο αιτιολογικό της «βαριάς αμέλειας». Υπήρξε όμως έντονη αντίδραση του αντιδήμαρχου Οικονομικών Υπηρεσιών κ. Κωστή Κούτουκα που σημείωσε ότι ο δήμος πρέπει να υπερασπιστεί τα συμφέροντά του. Από την ώρα όμως που το πόρισμα του Οικονομικού Επιθεωρητή δεν ανέφερε «βαριά αμέλεια», πρέπει να αφεθεί απερίσπαστο το Ελεγκτικό Συνέδριο να προσδιορίσει το βαθμό ευθύνης του κάθε προσώπου.
Τελικά, στην ψηφοφορία που ακολούθησε, υπέρ της πρότασης της διοίκησης ψήφισαν 6 υπέρ (ο δήμαρχος κ.Αλεξανδρής, οι σύμβουλοι της παράταξής του Βασιλειάδης, Ζαριφέ, Ντόκας και Π.Τροκάνας, καθώς και ο κ. Νικ.Παράσχου), ενώ τάχθηκαν 3 κατά (Κούτουκας, Βουδούρης, Μπαλασάς), για τους δικούς του λόγους ο καθένας.   

Τι αναφέρεται στην έφεση Μαυρομάτη
Τεκμηριώνοντας την έφεσή του ο πρώην δήμαρχος Μηχανιώνας κ. Γιάννης Μαυρομάτης αναφέρει ότι:
-Η Εθνική Τράπεζα «όφειλε να προβαίνει σε εκταμίευση ποσών μόνο όταν διακρίβωνε την ύπαρξη των δύο υπογραφών στα σχετικά παραστατικά.
-Δεν προκύπτει ευθύνη του ως δημάρχου και καταλογισμού του ως υπολόγου «διότι δεν αναμιχθήκαμε με οποιονδήποτε τρόπο στις παράνομες πράξεις από τον υπόλογο ταμία».,
-Σε κανέναν από τους ετήσιους τακτικούς εξειδικευμένους ελέγχους που γίνονταν από τον Ορκωτό Λογιστή είτε από το Ελεγκτικό Συνέδριο «δεν κατέστη εφικτό να διαπιστωθεί οποιαδήποτε παρατυπία, πολύ περισσότερο παρανομία, κακοδιαχείριση και υπεξαίρεση».
-Ο δήμαρχος ευθύνεται όχι ως υπόλογος, αλλά ως διατάκτης πληρωμής μη νόμιμων δαπανών για κάθε θετική ζημία του Δήμου, εφόσον ενήργησε με δόλο ή βαριά αμέλεια
-Δεν στοιχειοθετείται στην περίπτωση του βαριά αμέλεια.
Καταλήγοντας στο από 21 σελίδες κείμενο της έφεσής του ο κ. Μαυρομάτης σημειώνει:
«Ενόψει όλων των προαναφερομένων, αποκλείεται η ευθύνη μας για το διαπιστωθέν έλλειμμα, υπό την ιδιότητά μας ως δημάρχου και διατάκτη ων δαπανών του δήμου, ενώ, εν προκειμένω, δεν συντρέχει περίπτωση καταλογισμού μας ως υπολόγου, διότι δεν αναμιχθήκαμε με οποιονδήποτε τρόπο στις παράνομες πράξεις από τον υπόλογο ταμία, δεν ενεργήσαμε καμία πράξη διαχείρισης, πολύ περισσότερο δε, δεν εκδώσαμε για τις παράνομες εισπράξεις κανένα ένταλμα πληρωμής δαπανών, ούτε θέσαμε την υπογραφή μας σε κάποια από τις παράνομες διαχειριστικές πράξεις. Οι παράνομες δαπάνες δεν έγιναν με νόμιμα και από εμένα εκδιδόμενα εντάλματα, ούτε καν κατόπιν προφορικής εντολής μας. Αντιθέτως συμμορφωθήκαμε πλήρως με τα «κεκανονισμένα».
Περισσότερα για το θέμα διαβάστε στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.