Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Εξόντωση του λαού θέλει η τρόϊκα


Επιμένει η τρόϊκα σε μία ακόμη πιο σκληρή πολιτική λιτότητας, με περικοπές σε μισθούς δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, επικουρικές συντάξεις, απολύσεις σε κεντρικό και ευρύτερο Δημόσιο και «μαχαίρι» στις δαπάνες υγείας, αδιαφορώντας εάν έτσι οδηγηθεί η χώρα σε μεγαλύτερη ύφεση, και η συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας στη φτώχεια, στην ανέχεια και τη δυστυχία .

Παρά τις συνεχείς αναθεωρήσεις των μεγεθών για την ύφεση της ελληνικής οικονομίας κατά τα δύο χρόνια εφαρμογής του μνημονίου, τα στελέχη της τρόικας, στις συναντήσεις που είχαν μέσα στο Σαββατοκύριακο με υπουργούς της κυβέρνησης, επέμειναν στις ίδιες απαιτήσεις με αυτές που συμφωνήθηκαν από τις αρχές του προηγούμενου χρόνου. Αυτό σημαίνει πως -παρά το πρόβλημα που γνωρίζουν ότι υπάρχει στην υιοθέτηση νέων μέτρων- οι αποκλίσεις του 2011 συνδυασμό με τη μεγαλύτερη ύφεση του προηγούμενου χρόνου του 2012 θα απαιτήσουν πρόσθετα μέτρα που θα ξεπεράσουν τα 6 δισ, ευρώ.
Αιχμή του δόρατος των απαιτήσεων της τρόικας ήταν η αγοράς εργασίας στην οποία ζητούν ουσιαστικά την περικοπή των μισθών του ιδιωτικού και την άρση των προνομίων για συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες όπως οι εργαζόμενοι στις εισηγμένες ΔΕΚΟ και τις τράπεζες. Οι εκπρόσωποι της Ε.Ε., του ΔΝΤ και της ΕΚΤ κατά τη συνάντηση που είχαν στο υπουργείο Εργασίας επέμειναν στο θέμα των κανονισμών εργασίας που ισχύουν στις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να αλλάξουν και να αρθούν οι συνθήκες μονιμότητας που υπάρχουν σήμερα.
Η τρόικα ζήτησε κοινή προσπάθεια με το υπουργείο Οικονομικών για την κατάργηση κληρονομικών δικαιωμάτων και ειδικών παροχών σε ΔΕΚΟ, κυρίως όσον αφορά σε αυτές που πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν, όπως ο ΟΠΑΠ, η ΔΕΗ, ο ΟΛΠ, ο ΟΛΘ και οι εταιρίες ύδρευσης. Μάλιστα, ζήτησαν από την κυβέρνηση να νομοθετήσει άμεσα προκειμένου να αρθούν τα αντικίνητρα και να ξεκολλήσουν οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης.
Μεταξύ των αιτημάτων της τριμερούς για τις συγκεκριμένες εταιρείες είναι ή διακοπή των μισθολογικών ωριμάνσεων που προβλέπονται βάσει της αρχαιότητας, κατάργηση επιδομάτων και μείωση του κόστους των υπερωριών, όπου είναι μεγαλύτερο από αυτό που ισχύει στον υπόλοιπο ιδιωτικό τομέα. Η απάντηση του υπουργείου ήταν ότι οι κανονισμοί έχουν την ισχύ συλλογικών συμβάσεων και συνεπώς μόνο οι διοικήσεις των συγκεκριμένων επιχειρήσεων, σε διαβούλευση με τους εργαζόμενους σε αυτές, μπορούν να τους αλλάξουν.
Αποκρατικοποιήσεις
Στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων η τρόικα ζητεί ξεπούλημα όσων από τις εταιρείες μπορούν να πουληθούν άμεσα όπως είναι η ΔΕΗ και ο ΟΠΑΠ. Στις διαδοχικές συναντήσεις με τα στελέχη του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, οι εκπρόσωποι της τριμερούς επιτροπής δείχνουν να καταλαβαίνουν ότι στην παρούσα φάση η αγορά είναι κλειστή για την Ελλάδα.
Δεν θέλουν όμως να ακούν ότι στην καλύτερη περίπτωση και αν η καθυστέρηση από το κλείσιμο του PSI και της νέας δανειακής σύμβασης ξεπεράσει το πρώτο τρίμηνο του χρόνου τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις δεν θα ξεπεράσουν τα 4 δισ. ευρώ.
Τούτο διότι το επίσημο πρόγραμμα αναμένει ούτε λίγο ούτε πολύ 28 αποκρατικοποιήσεις τμημάτων κινητής και ακίνητης περιουσίας με στόχο την είσπραξη 10 δισ. ευρώ.
Μόνο στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου χρόνου προβλέπει την πώληση της εταιρείας των κρατικών λαχείων, την πώληση του 34% του ΟΠΑΠ σε ιδιώτες, το πρώτο κομμάτι των αποκρατικοποιήσεων δημοσίων ακινήτων, την Πώληση της ΛΑΡΚΟ και της εταιρίας Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και του ποσοστού που κατέχει το Δημόσιο στο Καζίνο της Πάρνηθας.
Στο δεύτερο τρίμηνο την επέκταση της σύμβασης του αεροδρομίου των Σπάτων, την πώληση των ΕΛΠΕ, μεριδίου της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ, του ΟΔΙΕ, την περαιτέρω αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ και του ΟΛΘ και τη πώληση του εμπορικού τμήματος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.
Εξυγίανση του Δημοσίου και μείωση του προσωπικού
Στις συζητήσεις που γίνονται στο γενικό λογιστήριο του κράτους σε επίπεδο τεχνοκρατών, η τρόικα επιμένει ότι ο μόνος τρόπος για ην περικοπή των δαπανών είναι η μείωση του προσωπικού του Δημοσίου σε μόνιμη βάση. Μάλιστα επανέρχονται σε μόνιμη βάση στη δέσμευση του μνημονίου ότι ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων θα πρέπει να μειωθεί περίπου στο 10% του εργατικού δυναμικού. Με άλλα λόγια ως το 2015 με τις αποχωρήσεις του 2010 και του 2011 θα πρέπει να μειωθεί κατά 170.000 άτομα.
Μετά την αποτυχία του σχεδίου εφεδρείας προτείνεται να συνδεθεί το μέτρο με τον ανασχεδιασμό του κράτους. Σε πρώτη φάση να επεκταθεί ο κανόνας 1 πρόσληψη για κάθε 10 αποχωρήσεις που ίσχυε το 2011 τουλάχιστον έως το 2015 και πλέον να εφαρμοσθεί, καταργώντας τις προσλήψεις από το "παράθυρο".
Κυρίως ζητείται να οδηγηθούν στην "έξοδο" όσοι υπηρετούν σε ΔΕΚΟ, φορείς και άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου που έχει ήδη αποφασιστεί ή θα κριθεί στο μέλλον ότι κλείνουν, συγχωνεύονται ή συρρικνώνονται.
Αν και πάλι ο στόχος δεν καλύπτεται (αυτό θα εξαρτηθεί από το κύμα συνταξιοδοτήσεων) τότε στο στόχαστρο εισέρχεται το στενό Δημόσιο. Το ερώτημα που τίθεται είναι τι θα γίνει με όσους υπηρετούν σε θέσεις που θα εκλείψουν μετά τη μείωση κατά 30% των υπηρεσιών του.
Βέβαιες θεωρούνται οι παρεμβάσεις στα ειδικά μισθολόγια (στρατιωτικών, πανεπιστημιακών κ.λπ.). Προς το παρόν η κουβέντα ήταν για "περικοπή" αλλά πλέον ουδείς -λένε αρμόδια στελέχη- μπορεί να απορρίψει το ενδεχόμενο κατάργησής τους.
Φάρμακα
Εξάλλου, η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδου με την τρόικα. Σύμφωνα με τον κ. Λοβέρδο κλειδιά» για την περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης, η οποία το 2012 πρέπει να είναι μειωμένη κατά 900 εκατομμύρια ευρώ, είναι τα γενόσημα φάρμακα και οι αυστηροί έλεγχοι στη συνταγογράφηση. Όπως είπε ο κ. Λοβέρδος, το 2011 οι γιατροί συνταγογράφησαν 4,1 δισ. ευρώ . «Ούτε ένα ευρώ πάνω από τα 3,2 δισ. ευρώ δεν πρόκειται να δοθεί για φάρμακα», υπογράμμισε ο κ. Λοβέδρος, κάτι το οποίο θα επαναλάβει και την Τρίτη στη συνάντηση με τους εκπροσώπους των φαρμακευτικών εταιρειών.
Οι αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα
Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τις συνομιλίες με την τρόικα δεν τέθηκε αυτή την φορά ευθέως θέμα μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Η συζήτηση διακόπηκε άμεσα μόλις ο κ. Κουτρουμάνης τόνισε ότι το θέμα βρίσκεται σε διαδικασία διαβούλευσης μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων με στόχο να ληφθούν τελικές αποφάσεις εντός της εβδομάδας.
Έτσι τα μέλη της τρόικας επιφυλάχθηκαν να επανέλθουν με την ολοκλήρωση του κοινωνικού διαλόγου, σημειώνοντας όμως ότι θα πρέπει να μείνει σταθερός ο στόχος της μείωσης του μισθολογικού κόστους στον ιδιωτικό τομέα. Πάντως από πλευράς του υπουργείου Εργασίας η επιχειρηματολογία του υπουργείου στηρίχθηκε στα στοιχεία του ΣΕΠΕ, που δείχνουν ότι είτε με ατομικές συμβάσεις, είτε με ευελιξίες, είτε -το τελευταίο 4μηνο- με Επιχειρησιακές Συμβάσεις, οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα έχουν μειωθεί έως και κατά 42%.
Επικουρικές
Στην ατζέντα βρέθηκε και το θέμα της μείωσης των επικουρικών συντάξεων για το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, επαναδιατυπώθηκε προτροπή για περικοπές, η συγχώνευση των Ταμείων σε εθελοντική βάση και η μετατροπή όσων επιλέξουν να μην ενταχθούν στο νέο ταμείο, σε επαγγελματικό ταμείο ή ΝΠΙΔ. Σε ό,τι αφορά τις επικουρικές συντάξεις ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, επανέλαβε στους ελεγκτές της τρόικας ότι η νομοθετική ρύθμιση είναι έτοιμη αλλά δεν θα προχωρήσει αν δεν έχει και την έγκριση των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Με στοιχεία από την εφημερίδα «Ναυτεμπορική»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.