Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Πύρρειος νίκη για την αποχέτευση της Επανομής


Πύρρειος νίκη για το δήμο Θερμαϊκού, καθώς ναι μεν  καθαρογράφτηκε και δημοσιεύτηκε επίσημα η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που δικαιώνει το δήμο για την υπόθεση του αναδόχου εργολάβου κατασκευής της β΄ φάσης αποχέτευσης της Επανομής, όμως οι ασφυκτικές ημερομηνίες αποπεράτωσης του έργου, καθιστούν απαγορευτική την ομαλή συνέχισή του.

Όπως είναι γνωστό, το έργο χρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απορροφήθηκαν μέχρι στιγμής περίπου 5 εκατ. ευρώ για την α΄ φάση του έργου, που περιλάμβανε την κατασκευή του δικτύου εντός του οικισμού της Επανομής. Ενώ απομένει η κατασκευή της β΄ φάσης του έργου, που περιλαμβάνει τον αγωγό ο οποίος θα συνδέει την αποχέτευση της Επανομής και των παραλιακών οικισμών με το αντλιοστάσιο στην περιοχή Καρνάγιο της Μηχανιώνας, από όπου τα λύματα θα διοχετεύονται στο εργοστάσιο επεξεργασίας λυμάτων του Αγγελοχωρίου.
Όμως, λόγω των σημαντικών καθυστερήσεων που υπήρξαν με τις απανωτές ενστάσεις ιδιωτών εργολάβων, τις επαναπροκηρύξεις των όρων, τις αναβολές στη διεξαγωγή του διαγωνισμού και τις προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας και το Ελεγκτικό Συνέδριο, φτάσαμε στις τελευταίες ημέρες του Δεκεμβρίου, ενώ η σχετική προθεσμία αποπεράτωσης του συνόλου του έργου λήγει σε μία εβδομάδα, στις 31 Δεκεμβρίου 2011. Την ίδια στιγμή, δεν μπορεί πλέον να δοθεί  καμία παράταση, καθώς το Ταμείο Συνοχής, από όπου ο δήμος Θερμαϊκού περίμενε να δοθεί το υπολειπόμενο κονδύλιο  συνδρομής των 11.049.293€, έπαψε προ πολλού να υπάρχει, καθώς το Ταμείο Συνοχής διαλύθηκε.   
Προσπάθεια τώρα του δήμου, είναι μήπως και βρεθεί το ποσό αυτό από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, άλλους εθνικούς πόρους ή κάποια κοινοτική χρηματοδότηση γιαυτό και όπως πληροφορηθήκαμε, ο δήμαρχος Θερμαϊκού κ. Γιάννης Αλεξανδρής μεταβαίνει την προσεχή Τετάρτη στην Αθήνα προκειμένου να έχει σχετικές επαφές. Ποιος θα είναι το αποτέλεσμα; Περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον να το πληροφορηθούμε, καθώς ένα τόσο μεγάλο και καθοριστικής σημασίας για την Επανομή, κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.