Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

"Η Ελλάδα δεν έπιασε ακόμη πάτο", δηλώνει ο Ράϊχενμπαχ


H Ελλάδα δεν έπιασε ακόμη πάτο, λέει ο επικεφαλής της ομάδας κρούσης (task force) της Ε.Ε., Χορστ Ράιχενμπαχ, και προβλέπει περαιτέρω επιδείνωση της κρίσης στη χώρα μας, ενώ θεωρεί καθυστερημένες τις προσπάθειες διάσωσης της οικονομίας, σύμφωνα με συνέντευξη που παραχώρησε χθες στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt».

«Οι πρώτες εκτιμήσεις της Κομισιόν για τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα το 2012 δεν προβλέπουν ανάπτυξη ακόμα», υποστήριξε ο κ. Ράιχενμπαχ. Η Ελλάδα, ως τόπος οικονομικής δραστηριοποίησης, είναι επιβαρυμένη από πολλούς παράγοντες αβεβαιότητας, λέει ο κ. Ράιχενμπαχ, προσθέτοντας ότι οι «καλοί επενδυτές» που θέλουν να τοποθετηθούν στη χώρα μας θα μειώνονται. 
Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο η «Ελλάδα δεν έχει ακόμη “πιάσει” πάτο», ενώ η μεγάλη πρόκληση για την ομάδα κρούσης είναι να βοηθήσει ώστε να υπάρξει βελτίωση του επενδυτικού κλίματος στη χώρα. 
Ο επικεφαλής της task force επισημαίνει ότι οι προσπάθειες διάσωσης της Ελλάδας έλαβαν χώρα με καθυστέρηση. «Από τη σημερινή οπτική γωνία είναι σαφές ότι η βοήθεια δεν είχε το απαιτούμενο εύρος και την ταχύτητα», υποστηρίζει ο κ. Ράιχενμπαχ αποδίδοντας τα λάθη στην απουσία σχετικής εμπειρίας. «Για μια τέτοια περίπτωση κανείς δεν είχε τη συνταγή στην τσέπη», επισημαίνει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι τα λάθη εκδικούνται τώρα με το αυξημένο κόστος επίλυσης του προβλήματος. Για τις διαμαρτυρίες των Ελλήνων πολιτών έναντι των μεταρρυθμίσεων υπογραμμίζει ότι αυτές υπάρχουν επειδή η επιβάρυνση είναι άνιση, δεδομένου ότι, εάν προσέξει κανείς, το κατά κεφαλήν εισόδημα των Ελλήνων έχει μειωθεί μέσω των μέχρι τώρα εφαρμοζόμενων δομικών μεταρρυθμίσεων τριπλάσια σε σχέση με το αντίστοιχο κατά κεφαλήν εισόδημα της Ισπανίας και διπλάσια σε σχέση με αυτό της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.