Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Διψήφια πλέον η διαφορά της Ν.Δ. από ΠΑΣΟΚ


Ριζικές αλλαγές αναμένονται στο πολιτικό σκηνικό που μέσα σε ένα εκρηκτικό κοινωνικό κλίμα, βρίσκεται σε κατάσταση πλήρους αναδιάρθρωσης. Ο μεταπολιτευτικός δικομματισμός –το εργαλείο λειτουργίας, δηλαδή, του πολιτικού συστήματος– φαίνεται να αποτελεί παρελθόν. Το ΠΑΣΟΚ, βρίσκεται μια ανάσα πριν από τη δραματική και ανεπίστρεπτη συρρίκνωση. Η ΝΔ, ο άλλος ισχυρός πόλος του δικομματισμού, φαίνεται ότι θα κινηθεί πλέον μοναχικά και, βεβαίως, τραυματισμένη και αυτή από τη γενικότερη κρίση του πολιτικού συστήματος.

Σε εκλογική κατάρρευση θα οδηγούνταν η κυβερνώσα παράταξη, αν την επόμενη Κυριακή είχαμε εκλογές.  Η διαφορά που χωρίζει το ΠΑΣΟΚ από τη ΝΔ έχει φτάσει πλέον σε διψήφια νούμερα, ενώ χαρακτηριστική είναι η σαφής μείωση της πρόθεσης του εκλογικού σώματος για αποχή και λευκή ή άκυρη ψήφο.
Στη δημοσκόπηση της VPRC που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Επίκαιρα», καταγράφονται τα εξής στοιχεία στην πρόθεση ψήφου (με αναγωγή): ΝΔ 31%, ΠΑΣΟΚ 19,5%, ΚΚΕ 13,5%, ΣΥΡΙΖΑ 8,5%, ΛΑ.Ο.Σ. 8%, ΔΗΜΑΡ 4%, Οικολόγοι 4,5%, Αρμα Πολιτών 2%, Δημοκρατική Συμμαχία 2% και «Χρυσή Αυγή» 1,5%, ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1%, άλλο κόμμα 4,5%.
Σύμφωνα με τα δεδομένα της δημοσκόπησης, η επόμενη Βουλή θα ξεπεράσει τα πέντε κόμματα. Χαρακτηριστικό, πάντως, είναι η σταθερότητα στην καταγραφή των ποσοστών που δείχνουν κόμματα όπως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η Χρυσή Αυγή, ενώ αυξητικές τάσεις παρουσιάζει και το Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών του Γιάννη Δημαρά. Σταθεροποιητικές τάσεις δείχνει πλέον και ο δικομματισμός, ο οποίος χωρίς να ανακάμπτει κινείται σε επίπεδα άνω του 50%. Απέχει, βέβαια, από τα ποσοστά που συγκέντρωνε την άνοιξη του 2011 και δεν φαίνεται να ανακάμπτει προς την κατεύθυνση αυτή.
Η αυτοδυναμία εξακολουθεί να αποτελεί ζητούμενο για το πρώτο κόμμα και φαίνεται ότι χρειάζεται να διανύσει ακόμα αρκετό δρόμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.