Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Τα ξένα ΜΜΕ για τις απεργίες στην Ελλάδα


Ανάμεσα στα πρώτα θέματα πολλών διεθνών ΜΜΕ βρέθηκαν οι κινητοποιήσεις στην Ελλάδα, ενώ αναλυτές επιχειρούν να προσεγγίσουν τη συνεχιζόμενη κρίση στην ευρωζώνη.

«Αρχίζει η γενική απεργία εναντίον των περικοπών στις δαπάνες» τιτλοφορείται το πρώτο θέμα στην ιστοσελίδα του BBC. «Γενική απεργία πραγματοποιείται στην Ελλάδα, προσγειώνοντας πτήσεις, διακόπτοντας τις περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες και κλείνοντας γραφεία και καταστήματα», αναφέρει, κάνοντας λόγο για δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές, εν μέσω αυστηρών μέτρων ασφαλείας.
«Τα συνδικάτα θα σας πουν ότι είναι η μεγαλύτερη διαδήλωση εδώ και περίπου 18 μήνες, όταν η Ελλάδα αναγκάστηκε να λάβει το πρώτο πακέτο διάσωσης από την ΕΕ και το ΔΝΤ», επισημαίνει απεσταλμένος του δικτύου στην Αθήνα, επισημαίνοντας ότι ο πρωθυπουργός βρίσκεται εν μέσω ισχυρότατων πιέσεων και από το εξωτερικό καθώς «η απειλή της εξάπλωσης δεν είναι πλέον απειλή-είναι εδώ».
Πρώτο θέμα είναι οι κινητοποιήσεις και στο CNN, που σε ρεπορτάζ αναλύει τις κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης. «Καθώς η ύφεση και η ανεργία ταράσσουν συθέμελα την Ελλάδα, το ποσοστό αυτοκτονιών έχει αυξηθεί κατά 40% και οι κοινωνικοί λειτουργοί βλέπουν άνοδο των νέο-άστεγων- ανθρώπων της μεσαίας τάξης που έχουν χάσει τη δουλειά τους καθώς η ελληνική οικονομία συρρικνώνεται», επισημαίνει.
«Δεκάδες χιλιάδες απεργοί πραγματοποίησαν πορεία στο κοινοβούλιο την Τετάρτη για να διαμαρτυρηθούν εναντίον των νέων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις που αναμένεται να εγκριθούν από τους βουλευτές εν όψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ», επισημαίνουν στο κεντρικό θέμα της ιστοσελίδας τους οι Financial Times.
«Έλληνες εργαζόμενοι αρχίζουν διήμερη απεργία εναντίον της λιτότητας», τιτλοφορείται ανταπόκριση των New York Times. «Δεκάδες χιλιάδες Έλληνες εργαζόμενοι απείχαν από τις δουλειές τους την Τετάρτη κατά την έναρξη διήμερης γενικής απεργίας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το νέο γύρο μέτρων λιτότητας που πρέπει να περάσει από το κοινοβούλιο η κυβέρνηση προκειμένου να εξασφαλίσει ζωτικής σημασίας βοήθεια και να αποτρέψει μία χρεοκοπία που θα συγκλόνιζε την ευρωζώνη», αναφέρει.
«Δεκάδες χιλιάδες Έλληνες εργαζόμενοι, φοιτητές και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της πρωτεύουσας σε μία μαζική διαδήλωση εναντίον των μέτρων λιτότητας της κυβέρνησης που αναμένεται να ψηφιστούν στο κοινοβούλιο της Πέμπτη», επισημαίνει η Wall Street Journal. «Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις των τελευταίων ετών καθώς πλήθος διαδηλωτών έκλεισαν τις τρεις βασικές οδικές αρτηρίες της πόλης», προσθέτει το δημοσίευμα.
Εν όψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής του Σαββατοκύριακου, ο Μάρτιν Γουλφ διερωτάται στους Financial Times αν οι Ευρωπαίοι είναι ικανοί να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα στη ρίζα του. «Μέσα στην ευρωζώνη, η ρύθμιση των ανισορροπιών παραμένει αναγκαία. Όμως είναι επίσης πολύ δύσκολη, γιατί δεν υπάρχει πια η ισοτιμία. Στη θέση της, υπάρχει η προσαρμογή μέσα από την ύφεση και τη χρεοκοπία. Μία νομισματική ένωση με δομικούς μερκαντιλιστές στο κέντρο της απειλεί με μόνιμη ύφεση στην περιφέρεια. Η επίλυση αυτού του ζητήματος είναι η πραγματική θεραπεία. Μπορεί να γίνει; Αναρωτιέμαι» αναφέρει ο αρθρογράφος.
Σε άρθρο του στους Times, ο Ανατόλ Καλέτσκι επισημαίνει ότι η ευρωζώνη μπορεί να σωθεί αν γίνει ολοκληρωμένη πολιτική ομοσπονδία, με την εξουσία να δανείζεται και να ασκεί βέτο στις αποφάσεις των μελών της για τη δημοσιονομική πολιτική.
«Με κάθε διαδοχική κρίση, οι ηγέτες της ευρωζώνης έρχονται πιο κοντά στο να παραδεχθούν ότι πρέπει να υπάρξει κοινή ευθύνη για τον εθνικό δανεισμό και τις δαπάνες, ώστε οι εθνικές κυβερνήσεις να υποβληθούν σε κεντρικό έλεγχο. Αφού στάθηκαν στο χείλος της αβύσσου της διάλυσης της ευρωζώνης αυτό το καλοκαίρι, η γερμανική και γαλλική πολιτική και επιχειρηματική ελίτ έχει πλέον προετοιμάσει τον εαυτό της για το άλμα που απαιτεί μια πλήρης ομοσπονδία», τονίζει ο αρθρογράφος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.