Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Μείωση των δημοτικών τελών έως και 10% στο δήμο Θεσσαλονίκης


Σε μείωση των δημοτικών τελών, προχωράει ο δήμος Θεσσαλονίκης. Το ακριβές ποσοστό θα καθοριστεί εντός της τρέχουσας εβδομάδας, ωστόσο, όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα «Θεσσαλονίκη», με βάση τις έως τώρα επεξεργασίες η μεσοσταθμική μείωση ενδέχεται να φτάσει έως και στο 10%.

Θα αφορά κατοικίες και καταστήματα και στις τρεις ζώνες, ενώ σημαντικά μεγαλύτερη θα είναι η μείωση για τους επαγγελματίες των οποίων οι επιχειρήσεις έχουν πληγεί από τα έργα κατασκευής του μετρό.
Η κίνηση της διοίκησης του Γιάννη Μπουτάρη είναι ιδιαιτέρως ασυνήθιστη για τα δεδομένα του δήμου Θεσσαλονίκης, καθώς επί των ημερών του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου τα δημοτικά τέλη αυξήθηκαν περίπου κατά 120%.
«Η απόφαση είναι επιβεβλημένη και υπαγορεύεται από δύο λόγους», εξηγεί στη «Θεσσαλονίκη» ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Χασδάι Καπόν. «Ο εξορθολογισμός στις τιμές των δημοτικών τελών αποτελούσε προεκλογική μας δέσμευση, την οποία θα τηρήσουμε στο ακέραιο. Επιπλέον η διοίκηση του δήμου δεν μπορεί να παραβλέψει τη δυσάρεστη οικονομική συγκυρία και τις επιπτώσεις που αυτή επέφερε στα εισοδήματα των δημοτών», σημειώνει.
Σύμφωνα με τα υπό επεξεργασία σενάρια η μείωση στα δημοτικά τέλη θα είναι της τάξης του 7,5%, ενδεχομένως και 10%, για τις κατοικίες και τα καταστήματα, 10% για τα δημοτικά κοιμητήρια, ενώ για τους μετρόπληκτους, στους οποίους ήδη είχε γίνει μείωση 50%, θα υπάρξει επιπλέον μείωση κατά 25%. Οι μειώσεις δεν θα αφορούν τους κατοίκους της Τριανδρίας, καθώς εκεί τα δημοτικά τέλη είναι ήδη χαμηλότερα από αυτά των υπολοίπων δημοτικών κοινοτήτων.
Ρόλο στην προωθούμενη μείωση των δημοτικών τελών έπαιξε και το συμμάζεμα του λειτουργικού κόστους του τομέα Καθαριότητας με τον εξορθολογισμό των δαπανών, τη μείωση των υπερωριών, τις μειώσεις στις τιμές προμηθειών κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.