Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

Μικρής έκτασης, παρά την αστυνομοκρατία, τα επεισόδια έξω από το "Βελλίδειο"


Παρά την αστυνομοκρατία που έζησε η Θεσσαλονίκη, με τους 7.000 αστυνομικούς να δημιουργούν μία πρωτόγνωρη εικόνα, μικρής έκτασης ήταν τα επεισόδια που σημειώθηκαν έξω από το Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο και άλλα σημεία της πόλης κατά της διάρκεια της πρωθυπουργικής ομιλίας στη ΔΕΘ.  Ένταση και μικροεπεισόδια μεταξύ ιδιοκτητών ταξί και αστυνομικών, καταγράφθηκαν όταν έφθασε η πορεία των αυτοκινητιστών, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την απελευθέρωση του κλάδου τους.

Οι ιδιοκτήτες ταξί πέταξαν προς τις διμοιρίες των ΜΑΤ που φύλαγαν το συνεδριακό κέντρο μπουκάλια και άλλα αντικείμενα και οι αστυνομικοί απάντησαν με περιορισμένη χρήση χειροβομβίδων κρότου-λάμψης.
Η ένταση κλιμακώθηκε στη συνέχεια με τις αστυνομικές δυνάμεις να κάνουν χρήση δακρυγόνων προκειμένου να απωθήσουν το μπλοκ των διαδηλωτών, που κινήθηκαν προς αυτές με ρίψεις αντικειμένων και φωτοβολίδων.
Τεταμένη ήταν η κατάσταση και στην πλατεία της ΧΑΝΘ, κοντά στο συνεδριακό κέντρο, με ομάδα νεαρών ατόμων να επιδίδεται σε πετροπόλεμο με τους αστυνομικούς.
Η ατμόσφαιρα στην περιοχή ήταν αποπνικτική από τη χρήση δακρυγόνων που έκαναν οι αστυνομικές δυνάμεις προκειμένου να απωθήσουν τους διαδηλωτές.
Εν τω μεταξύ, σε 94 ανήλθαν οι προσαγωγές ατόμων από αστυνομικούς, ενώ στη μία σύλληψη που είχε γίνει νωρίτερα για κατοχή βεγγαλικών προστέθηκε ακόμη μία, αυτή τη φορά για παράβαση του νόμου περί όπλων.
Οι ιδιοκτήτες ταξί, οι οποίοι πραγματοποίησαν σήμερα 24ωρη απεργία, είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς στο Ιβανώφειο Αθλητικό Κέντρο και από εκεί, άρχισαν να κινούνται, πεζή, γύρω στις 5:30 το απόγευμα, προς τη ΔΕΘ φτάνοντας έως τη νότια πύλη της έκθεσης, όπου εκτυλίχθηκαν και τα επεισόδια.
Νωρίτερα, στην προσυγκέντρωσή τους, στο Ιβανώφειο, ο πρόεδρος του ΣΑΤΑ Θύμιος Λυμπερόπουλος διαβεβαίωσε τους συναδέλφους του πως όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι στο πλευρό τους και πως δεν πρόκειται να ψηφίσουν το σχετικό νομοσχέδιο. Ανέφερε ακόμη πως τη μέρα που θα ψηφίζεται το νομοσχέδιο, «εμείς θα είμαστε έξω από τη βουλή και δεν θα επιτρέψουμε την ψήφισή του».
Την ίδια ώρα, υπήρξαν διαδηλώσεις συνδικάτων εργαζομένων, σωματείων, οργανώσεων πολιτών, φοιτητών και της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.
Το «χορό» των κινητοποιήσεων άνοιξαν περίπου στις τρεις το μεσημέρι οι Αγανακτισμένοι, με προσυγκεντρώσεις στο Λευκό Πύργο, τη Βασ. Γεωργίου και το πρώην 424 στρατιωτικό νοσοκομείο. Στο μπλοκ των Αγανακτισμένων εντάχθηκαν, λίγο μετά τις έξι το απόγευμα, μέλη του κινήματος «Δεν πληρώνω», καθώς και μοτοσικλετιστές. Όλοι μαζί κινήθηκαν προς το συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης».
Στην πλατεία Αριστοτέλους συγκεντρώθηκαν οι διαδηλωτές του ΠΑΜΕ, οι οποίοι με πανό και συνθήματα κατά της κυβερνητικής πολιτικής βάδισαν μέσω κεντρικών οδών με μέτωπο το Βελλίδειο, όπου έφτασαν την ώρα της ομιλίας του πρωθυπουργού.
Στην Εγνατία, μπροστά στο άγαλμα του Βενιζέλου πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση των ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΘ, ΕΔΟΘ και ΣΥΡΙΖΑ. Εργαζόμενοι και εκπρόσωποι συνδικάτων από διάφορες περιοχές της χώρας έδωσαν το "παρών" σ' αυτό το πανεργατικό ραντεβού, με ορισμένους εξ΄ αυτών (π.χ. ταχυδρομικοί υπάλληλοι) να έχουν επιλέξει ομοιόμορφη αμφίεση σε έντονα χρώματα. Λίγο αργότερα οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν κι αυτοί στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης».
Νωρίτερα, φοιτητές του πανελλαδικού συντονιστικού γενικών συνελεύσεων των καταλήψεων όλης της χώρας συγκεντρώθηκαν στην Πολυτεχνική Σχολή Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και κινήθηκαν προς την Καμάρα, όπου συναντήθηκαν με τα πρωτοβάθμια σωματεία και, μέσω της Βενιζέλου, έφτασαν στο Λευκό Πύργο, όπου ενώθηκαν με τους Αγανακτισμένους. Στη συνέχεια, κινήθηκαν προς το συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης», απ' όπου μετά το τέλος της ομιλίας Παπανδρέου επέστρεψαν στους χώρους του Πανεπιστημίου, προκειμένου να περιφρουρήσουν την κατάληψή τους.
Στην Καμάρα είχαν συγκεντρωθεί μέλη της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και του αντεξουσιαστικού χώρου, που επίσης στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς το συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης».
Στις κινητοποιήσεις συμμετείχανκαι οπαδοί του Ηρακλή, διαμαρτυρόμενοι για τον υποβιβασμό της ομάδας τους. Αρχικά συγκεντρώθηκαν στο Κατσάνειο αθλητικό κέντρο, από όπου στη συνέχεια με ογκώδη διαδήλωση κινήθηκαν και αυτοί προς τη ΔΕΘ.
Γ. Μπουτάρης: Αστυνομοκρατούμενη η Θεσσαλονίκη
«Ττα εγκαίνια της Έκθεσης ήταν για την πόλη γιορτή χαράς και έχει καταντήσει η πόλη να είναι αστυνομοκρατούμενη...έχει διαλυθεί η πόλη», δήλωσε ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του για την απαράδεκτη, όπως την χαρακτήρισε, αυτή κατάσταση, με αφορμή τη διοργάνωση της ΔΕΘ.
Ο κ. Μπουτάρης ανέφερε ότι θα εισηγηθεί στο δημοτικό συμβούλιο να βρεθεί ένας τρόπος «να σταματήσει αυτό το απαράδεκτο πανηγύρι», όπως είπε, «να πάψει η πόλη να διαλύεται για ένα τριήμερο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.