Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Α. Σαμαράς: "Αιχμάλωτη σε λάθος η κυβέρνηση"


Ζούμε μια άνευ προηγουμένου οικονομική καθίζηση την οποία κανείς στην κυβέρνηση δεν έχει αντιληφθεί, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς στη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της 76ης ΔΕΘ.

«Στο τέλος του χρόνου θα έχουμε κλείσει τρία χρόνια μέσα στα οποία η ελληνική οικονομία θα έχει υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα στην ιστορία της από τον β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς.
Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι είναι «αιχμάλωτη σε ένα λάθος» και σε μια πολιτική που σκοτώνει την οικονομία, αλλά και «ανίκανη να πιάσει τους στόχους».
Ερωτηθείς σχετικά, απέκρουσε τις αιτιάσεις του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος χαρακτήρισε ανεφάρμοστες τις προτάσεις της ΝΔ για την οικονομία και τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι αυτή που δεν έχει βγει στην αγορά να δει τα λουκέτα, τις εταιρείες που κινδυνεύουν να κλείσουν, τους άνεργους, τον απλό άνθρωπο, τον οικογενειάρχη που δεν μπορεί να ζήσει τα παιδιά του».
Με αιχμή και το νέο φόρο στα ακίνητα χαρακτήρισε μάλιστα το οικονομικό επιτελείο «φορολάτρες» που έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ επιβολής φόρων. «Δεν αντιλαμβάνονται ότι δεν πάει άλλο. Δεν αρμέγουν την αγελάδα τη σκοτώνουν», είπε χαρακτηριστικά κι από την άλλη, πρόσθεσε, «υπάρχει το κόμμα του ΠΑΣΟΚ που διόρισε από την πίσω πόρτα 25.000 άτομα».
Επιτέθηκε παράλληλα προσωπικά στον κ. Βενιζέλο καταλογίζοντάς του ότι άλλα έλεγε αρχικά για το «χαράτσι» και άλλα έκανε, ότι «πρωταγωνίστησε σε μια ερασιτεχνική μπλόφα του πήγαινε-έλα με την τρόικα» και ότι υπέγραψε τη «συμφωνία-φιάσκο», όπως είπε, για τις εγγυησεις με τη Φινλανδία.
«Πού πήγε ο πάτος; Μας έχει φύγει ο πάτος», συνέχισε, αναφερόμενος στην φράση του ΥΠΟΙΚ ότι θα «μπει πάτος στο βαρέλι», επισημαίνοντας ότι «θυσίες χωρίς αποτέλεσμα σημαίνει κυβέρνηση αναποτελεσματική».
Είπε για μία ακόμη φορά «όχι» στο ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ σημειώνοντας πως αν ο Γιώργος Παπανδρέου επιθυμεί κάτι τέτοιο για άλλον λόγο, «για να πέσει στα μαλακά», δεν τον ενδιαφέρει. «Εγώ δεν καίω το μεγαλύτερο όπλο του τόπου, που είναι αυτή τη στιγμή οι καθαρές λύσεις και οι εκλογές», επισήμανε. «Κυβερνήσεις συνεργασίας είναι εύθραυστες και αδύναμες», συμπλήρωσε και ξεκαθάρισε ότι θα επιδιώξει να είναι αυτοδύναμη κυβέρνηση η ΝΔ.
Κληθείς να απαντήσει στο ερώτημα γιατί δεν συνεργάζεται με τον πρωθυπουργό ώστε να ζητήσουν από κοινού στις Βρυξέλλες επαναδιαπραγμάτευση με τους εταίρους, σημείωσε πως «δεν είναι θέμα προσώπων, αλλά πολιτικό θέμα». «Εχουν διαφορετικό τρόπο άσκησης πολιτικής και το ΠΑΣΟΚ πελαγοδρομεί γιατί βρίσκεται σε υπαρξιακή κρίση», παρατήρησε, επιμένοντας ότι μόνη λύση είναι οι εκλογές.
Σε ερώτηση αν στελέχη της ΝΔ «ράβουν υπουργικά κοστούμια», ο κ. Σαμαράς απάντησε: «Δεν ξέρω κανέναν να ράβει κοστούμι για τη δική μου κυβέρνηση. Για να ράψεις κοστούμι πρέπει πρώτα να έχεις πάρει φόρμα εργασίας και να την έχεις λερώσει».
Υποστήριξε ακόμη ότι ο ίδιος δεν αισθάνεται ευχάριστα όταν του λένε οι πολίτες ότι δικαιώθηκε σε όσα έλεγε, ενώ υπογράμμισε ότι επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου σημαίνει επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.
Ανέφερε ταυτόχρονα ότι εάν το νέο Μνημόνιο κινηθεί προς τη σωστή κατεύθυνση, δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να το ψηφίσει, αλλά αν είναι στην ίδια λογική, θα το καταψηφίσει, «όχι 180 βουλευτές, και 200 να ζητάει».
Χαρακτήρισε «κουβέντες τις πεντάρας» τα περί επιστροφής στη δραχμή, υπενθυμίζοντας ότι δεν είναι η αξιωματική αντιπολίτευση αυτή που διακινεί τα σχετικά σενάρια. «Ο κ. Παπανδρέου προσπαθεί να κρατηθεί στην εξουσία κινούμενος σε δύο άξονες: από τη μία τα ψέματα και τους εκβιασμούς και από την άλλη απαιτεί από την αντιπολίτευση να σιωπά», συνέχισε.
O πρόεδρος της ΝΔ επαναβεβαίωσε τη δέσμευση του ότι αν αναλάβει τη διακυβέρνηση θα συγκροτήσει Εξεταστική Επιτροπή για το πώς φτάσαμε στο Μνημόνιο, «για να μάθει ο λαός την αλήθεια», πώς έγινε «και η κυβέρνηση της Ν.Δ. παρέδωσε τα σπρεντ στις 130 μονάδες και σήμερα ξεπέρασαν τις 2.000».
Σε ερώτηση αν πρέπει να διερευνηθούν και τυχόν ευθύνες του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, ο πρόεδρος της ΝΔ απάντησε: «Ως άνθρωπος πιστεύω ότι για να έχω τη δυνατότητα να κατηγορήσω κάποιον προσωπικά, πρέπει να έχω ντοκουμέντα».
Για το αν θα ζητήσει τη συνδρομή του Κώστα Καραμανλή, τόνισε πως η γνώμη και η εμπειρία του πρώην πρωθυπουργού είναι «πολύτιμη», ενώ ξεκαθάρισε ότι οι σχέσεις τους είναι άριστες. Ερωτηθείς πάντως για τους Θεόδωρο Ρουσόπουλο και Γιώργο Βουλγαράκη απάντησε πως προκάλεσαν με τις συμπεριφορές τους και ισχύει ό,τι ίσχυε μέχρι σήμερα.
Σε άλλο σημείο της ομλίας του, διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να δεχθεί με δική του επίγνωση φαινόμενα διαπλοκής. «Αν κάποιος έβαλε το δάχτυλο στο μέλι, θα καεί», παρατήρησε.
Τάχθηκε επίσης κατά του τρόπου με τον οποίο η κυβέρνηση προωθεί την εργασιακή εφεδρεία, προειδοποιώντας την να μην τολμήσει να προχωρήσει σε απολύσεις υπαλλήλων με βάση κομματικά κριτήρια, κάτι, που, όπως είπε, είναι στη νοοτροπία της. «Οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν είναι πιόνια της κυβέρνησης», πρόσθεσε.
Διευκρίνισε παράλληλα ότι η πρόταση της ΝΔ για την εργασιακή εφεδρεία δεν περιλαμβάνει μαζικές απολύσεις, αλλά για όσους είναι πάνω από 50 χρονών προβλέπει εφεδρεία μέχρι τη συνταξιοδότηση, μεταξύ 40 και 50 δύο τριετίες και μεταξύ 30 κα 40 μία τριετία.
Όσον αφορά στο νομοσχέδιο για τα ταξί, ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για «γονατογραφία» και προχειρότητα, χαρακτηρίζοντας το νομοθέτημα «μείγμα νεοφιλελευθερισμού με σοβιετική συνταγή» που επιτρέπει την «ανεξέλεγκτη αδειοδότηση χωρίς κριτήρια».
Επανέλαβε επιπλέον ότι η Νέα Δημοκρατία καταδίκασε από την πρώτη στιγμή του προέδρου της Ομοσπονδίας των αυτοκινητιστών περί στοχοποίησης πολιτικών που θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο.
Εξέφρασε τη διαφωνία του για τον τρόπο που η κυβέρνηση επιχειρεί το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και δήλωσε ότι ο ίδιος θα πολεμάει τα καρτέλ «όπου τα βρίσκει».
Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε και στη στάση της Τουρκίας απέναντι στην Κύπρο για το θέμα της ΑΟΖ, σημειώνοντας πως εδώ δεν χωρούν αντιπολιτευτικές κορώνες. Καταλόγισε «ντελίριο προκλήσεων» στην Τουρκία και είπε ότι η Κύπρος έχει απόλυτο κυριαρχικό δικαίωμα να κάνει έρευνες για υδρογονάνθρακες. «Η Ελλάδα έχασε πολύτιμο χρόνο για να κηρύξει ΑΟΖ και αυτό που χρειάζεται πρώτα είναι η αναγνώριση της», συμπλήρωσε.
Κατηγόρησε επίσης τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ για ακραίο εθνικισμό που τον οδηγεί στο περιθώριο και διεκδικεί μια ταυτότητα που δεν του ανήκει και τάχθηκε υπέρ της μιας ονομασίας της FYROM για κάθε χρήση.
Σχετικά με το μεταναστευτικό ζήτημα, δεσμεύτηκε ότι η ΝΔ ως κυβέρνηση θα προχωρήσει στην αλλαγή του μεταναστευτικού νόμου, και θα επιδιώξει συνεργασία με την Ε.Ε. για τον άμεσο επαναπατρισμό παράνομων μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους.
Ηλ. Μόσιαλος: Η νεφελώδης φιλοσοφία του Αντ. Σαμαρά δεν πείθει
Eντονη ήταν η αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος απαντώντας στα όσα ανέφερε πρόεδρος της ΝΔ από τη Θεσσαλονίκη, τον κατηγόρησε για δημαγωγία και έλλειψη ενδιαφέροντος για την τύχη της χώρας.
«Ο κ. Σαμαράς παριστάνει ότι ξεχνάει τις τεράστιες ευθύνες της παράταξης του και του ιδίου προσωπικά, ως υπουργού των κυβερνήσεων της Ν.Δ., για την σημερινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας», παρατήρησε ο κ. Μόσιαλος.
Καταλόγισε επίσης στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι χρησιμοποιεί τους αριθμούς «κατά το δοκούν», χωρίς να διατυπώνει μια συγκεκριμένη και ρεαλιστική πρόταση διεξόδου και ότι αναλώνεται σε περιγραφή των προβλημάτων, χωρίς να πει πού θα βρει τα χρήματα για να υλοποιήσει τις προτάσεις του.
«Τάζει μειώσεις φόρων και αυξήσεις συντάξεων, προσπαθώντας να παραπλανήσει τους πολίτες ότι υπάρχει -τάχα- εύκολος δρόμος για την επίλυση της κρίσης. Ζητά εκλογές αλλά παράλληλα ομολογεί ότι ούτε με αυτόν τον τρόπο θα υπάρξει άμεση λύση στα προβλήματα της χώρας. Μιλά για "προσχεδιασμένη" προσφυγή στο ΔΝΤ ενώ γνωρίζει τον αγώνα του Πρωθυπουργού να βρει πηγές χρηματοδότησης για τη χώρα», πρόσθεσε.
Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι ο πρόεδρος της ΝΔ είναι «γελασμένος», αν νομίζει, όπως είπε, «ότι με γενικόλογη επίκληση μιας νεφελώδους "διαφορετικής φιλοσοφίας" θα πείσει, όσους περνούν πράγματι δύσκολα»
«Την γνωρίζουμε την φιλοσοφία του κ. Σαμαρά. Είναι η ίδια φιλοσοφία που οδήγησε στην ανεξέλεγκτη αύξηση του χρέους και του ελλείμματος και στο δημοσιονομικό χάος », κατέληξε.
Στη φράση «ατέλειωτα λόγια, ατελείωτη ανευθυνότητα» συνόψισε από την πλευρά του ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Καρχιμάκης το περιεχόμενο των δηλώσεων του προέδρου της ΝΔ.
Κάλεσε μάλιστα τον αρχηγό της αξιψματικής αντιπολίτευσης, «αντί να παριστάνει τον γενικό εισαγγελέα και τον κατήγορο των πάντων» να απολογηθεί διότι υπήρξε κορυφαίος υπουργός «μιας φαύλης κυβέρνησης που οδήγησε την Ελλάδα στο χείλος της καταστροφής».
ΚΚΕ: Οι προτάσεις της ΝΔ οδηγούν το λαό στην χρεοκοπία
Για «εθνικοπατριωτικές διακηρύξεις» που έχουν στόχο «να θυσιαστεί ο λαός για να προστατευτούν τα συσσωρευμένα κεφάλαια της πλουτοκρατίας και να σωθεί η ΕΕ» κάνει λόγο το Κομμουνιστικό Κόμμα, με αφορμή την ομιλία και τη συνέντευξη Τύπου του Αντώνη Σαμαρά στη Θεσσαλονίκη.
«Με την ισχυρή και καθαρή εντολή που ζητά ο πρόεδρος της ΝΔ, καλεί το λαό να αποδεχτεί τη συνέχιση του βασανισμού και την εκτέλεση των δικαιωμάτων του από διαφορετικό εκτελεστή», παρατηρεί το ΚΚΕ
Επισημαίνει ακόμη ότι η πρόταση της ΝΔ με τη μείωση των κρατικών δαπανών για τις στοιχειώδεις κοινωνικές ανάγκες και την «εργασιακή εφεδρεία», «οδηγεί το λαό στην χρεοκοπία» και αποτελεί «την άλλη όψη της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής που εκφράζεται με τη σημερινή φοροεπιδρομή».
Αναφορικά με την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου που προτείνει ως λύση η ΝΔ, το ΚΚΕ εκφράζει την εκτίμηση ότι «περιλαμβάνει νέα προνόμια για το μεγάλο κεφάλαιο σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων». «Τα μνημόνια - πρότυπα που προτείνει, Πορτογαλίας και Ιρλανδίας, για τους λαούς έχουν τα ίδια βάναυσα αποτελέσματα, όπως και του ελληνικού και τα ίδια αδιέξοδα», προσθέτει η ανακοίνωση του κόμματος.
«Η ΝΔ διεκδικεί στη θέση του ΠΑΣΟΚ κυβέρνηση δική της, ή την ίδια επικεφαλής στη συγκυβέρνηση που θα επιβάλει στο λαό την χρεοκοπία. Τίποτα διαφορετικό δεν προτείνει απ ό,τι υλοποιεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ», καταλήγει το ΚΚΕ.
Κριτική ΣΥΡΙΖΑ
Την εκτίμηση ότι οι θέσεις της ΝΔ που παρουσίασε ο Αντώνης Σαμαράς από τη Θεσσαλονίκη κινούνται στην ίδια γραμμή με την κυβερνητική πολιτική εξέφρασε ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι η επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου που ευαγγελίζεται ο κ. Σαμαράς αποτελεί το φερετζέ της συνέχισης της ίδιας κατά βάση πολιτικής με αυτήν της σημερινής κυβέρνησης», αναφέρει σε ανακοίνωσή του.
«Αλλωστε», προσθέτει, «οι προτάσεις της ΝΔ για την εργασιακή εφεδρεία, τις ιδιωτικοποιήσεις, καθώς και για ακόμη μεγαλύτερη μείωση της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης πως η πολιτική της συνιστά απόχρωση της ήδη εφαρμοζόμενης πολιτικής του μνημονίου».
Δημοκρατική Αριστερά: Γενικόλογες υποσχέσεις
Για γενικόλογές υποσχέσεις κάνει λόγο από την πλευρά της η Δημοκρατική Αριστερά, τονίζοντας ότι στο εναλλακτικό πρόγραμμα της ΝΔ δεν υπάρχει επί της ουσίας η πρόταση της διαφορετικής πολιτικής που επαγγέλλεται.
«Το καλύτερο που έχει να κάνει ο κ. Σαμαράς είναι να δώσει εξηγήσεις για τη στάση των ευρωπαϊκών συγγενικών κομμάτων της ΝΔ, τα οποία έχουν τη βασική ευθύνη για την πορεία της Ε.Ε. και της ελληνικής οικονομίας, με την πολιτική που επιβάλλει το τρίγωνο Μέρκελ, Σαρκοζί και Μπαρόζο», επισημαίνει η παράταξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.