Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Αμμουδιές, λόφοι, συντριβάνια και καινούρια πάρκα στη νέα παραλία της Θεσσαλονίκης

Αλλάζει ριζικά η όψη της εικόνας της νέας παραλίας της Θεσσαλονίκης, καθώς θα περιλαμβάνει δύο σειρές σιντριβανιών προς το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τεχνητό λόφο, από όπου θα υπάρχει απεριόριστη θέα προς την πόλη και το ηλιοβασίλεμα και έναν ελαιώνα που θα είναι κτισμένος σε επίπεδα (ξερολιθιές) και θα παραπέμπει σε τοπίο αιγαιοπελαγίτικου νησιού.

Επιπλέον, θα δημιουργηθεί μια μικρή αμμουδιά που θα παραπέμπει σε παραλία στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής που είναι γνωστό και ως Ποδηλατούπολη, αμέσως μετά από το ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς», ενώ συνολικά οκτώ νέα πάρκα θα στολίζουν το θαλάσσιο μέτωπο της Θεσσαλονίκης.
Οι προτάσεις αυτές περιλαμβάνονται στη μελέτη που επιλέχθηκε από το δήμο έπειτα από διεθνή διαγωνισμό. «Η μελέτη αυτή έχει λάβει διεθνές βραβείο και η υλοποίηση του έργου θα ολοκληρωθεί σε 28 μήνες, δηλαδή περίπου δυόμισι χρόνια, εφόσον οι εργασίες συνεχιστούν με βάση το χρονοδιάγραμμα, δήλωσε σήμερα στο www.agelioforos.gr o αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων Θεσσαλονίκης,  Κωνσταντίνος Ζέρβας. Ο ίδιος τόνισε ότι συνολικά 7.500 νέα δέντρα και θάμνοι θα φυτευτούν στη νέα παραλία, τα οποία θα ανήκουν στα τοπικά είδη χλωρίδας και δεν θα είναι ξενόφερτα, π.χ. δεν θα φυτευτούν φοίνικες.

Οκτώ νέοι κήποι
Θα φυτευτούν 151 νέα δέντρα στο πάρκο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όπου σήμερα είναι το περιφραγμένο σημείο, όπου πραγματοποιούνται οι εργασίες για την τοποθέτηση νέων δέντρων, όπως τριανταφυλλιές,  στη θέση των λευκών, νέων καθισμάτων στη θέση των ξεχαρβαλωμένων παγκακιών, τα οποία θα είναι δίπλα στα σιντριβάνια.   Επιπλέον στο πάρκο που θα ονομάζεται Κήπος του Αλεξάνδρου ο νέος χλοοτάπηκτας θα εκτείνεται σε 17.500 τετραγωνικά μέτρα αντί για 10.094 τετραγωνικά ΄μέτρα που είναι σήμερα και η συνολική έκταση πρασίνου θα αυξηθεί από 16.694 τετρ.μέτρα σε 18.141 τετρ.μέτρα.  Τα δέντρα που θα φυτευθούν θα είναι αειθαλή για να μην πέφτουν φύλλα στα νερά των σιντριβανιών.
Ο κήπος του Απογευματινού Ηλιου θα βρίσκεται στην έκταση της νέας παραλίας από το ύψος του 1ου Λυκείου και του αγάλματος του Κωνσταντίνου Καραμανλή μέχρι το ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς. Εκεί, σύμφωνα με τη μελέτη, θα κατασκευαστεί ένας τεχνητός λόφος με 25 δέντρα, 460 θάμνους χλοοτάπητα και λειμώνα έκτασης 2.000 τ.μ. και συνολική έκταση πρασίνου 2.652 τ.μ.  Από κάθε σημείο του λόφου θα υπάρχει θέα προς τα αγάλματα και προς τη Θεσσαλονίκη και τον Θερμαϊκό. Τα δέντρα δεν θα είναι πολύ ψηλά και δεν θα έχουν το ίδιο ύψος με τις λεύκες που κόπηκαν, οι οποίες, σύμφωνα με την αντιδημαρχία, ήταν ένα πράσινο τείχος που έκοβε τη θέα προς τη θάλασσα. Σύμφωνα με τον κ. Ζέρβα «οι λεύκες ήταν σάπιες, φωτογραφήθηκαν και έχουμε τα σχετικά πειστήρια για να το αποδείξουμε, ενώ το Δασαρχείο ενέκρινε την κοπή τους».
Ο Κήπος της Αμμου θα βρίσκεται στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, τη γνωστή και ως Ποδηλατούπολη που βρίσκεται δίπλα στο ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς». Θα περιλαμβάνει μικρή αμμουδιά, 143 δέντρα, 1.403 θάμνους, χλοοτάπητα και λειμώνα 5.000 τ.μ. και συνολική έκταση πρασίνου 5.981 τ.μ.
Ο Κήπος του Ισκιου θα βρίσκεται κοντά στο μπαρ «Ιντερνι». Θα περιλαμβάνει 15 δέντρα.
Ο Κήπος των Εποχών θα βρίσκεται στο «Πάρκο των Σκύλων», το οποίο περιλαμβάνει και θεατράκι και έχει φιλοξενήσει «παραδοσιακά» το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ. Θα περιλαμβάνει 134 δέντρα, 1.805 θάμνους και χλοοτάπητα και λειμώνα 9.500 τ.μ. Η συνολική έκταση πρασίνου θα είναι 10.053 τ.μ.
Ο Κήπος του Φωκά, στο ομώνυμο πάρκο, θα περιλαμβάνει 87 δέντρα, 2.134 θάμνους, χλοοτάπητα και λειμώνα 4.000 τ.μ.. Η συνολική έκταση πρασίνου θα είναι 4.375 τ.μ.
Ο Κήπος της Μεσογείου θα βρίσκεται δίπλα στο χώρο στο Πάρκο του Φωκά, όπου οι νεαροί skaters κάνουν επίδειξη των ικανοτήτων τους. Θα αποτελεί ουσιαστικά ένα τυπικό αιγαιοπελαγίτικο τοπίο με ελαιώνες με μικρές και μεγάλες ελιές που θα είναι φυτεμένες σε αναβαθμίσεις (επίπεδα) με ξερολιθιές, σύμφωνα με την αρχιτεκτονική τεχνοτροπία που απαντάται στα νησιά του Αιγαίου Πελάγους και του Ιουνίου. Ο Κήπος θα περιλαμβάνει 96 δέντρα, 1.620 θάμνους, χλοοτάπητα και λειμώνα 6.000 τ.μ. και η συνολική έκταση πρασίνου θα είναι 6.935 τ.μ.
Ο Κήπος των Γλυπτών θα δημιουργηθεί στο χώρο, όπου σήμερα είναι το πάρκινγκ του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου, το οποίο θα πάψει να υφίσταται. Θα περιλαμβάνει 62 δέντρα, 1.750 θάμνους, χλοοτάπητα και λειμώνα 800 τ.μ. και η συνολική έκταση πρασίνου θα είναι 1.071 τ.μ.
Επίσης, στη νέα παραλία θα παραμείνουν 537 δέντρα και 370 θάμνοι και 336 αλέες στο πάρκο στον Ιστιοπλοϊκό Ομιλο.
Η σύνολική έκταση πρασίνου από το Βασιλικό Θέατρο μέχρι τον Ιστιοπλοϊκό Ομιλο σύμφωνα με τη μελέτη θα αυξηθεί το 40,06% της συνολικής έκτασης της νέας παραλίας, δηλαδή 55.628 τ.μ. σε σύνολο 137.000 τ.μ. Πρόκειται για μικρή κατ' αύξκηση πρασίνου κατά 1,1% μεν, αλλά θα αυξηθούν σημαντικά τα δέντρα και οι θάμνοι και λειμώνας που θα αντικαταστήσει το γκαζόν.
«Δεν είναι τυχαίο που τα δέντρα κόπηκαν με την έγκριση του Δασαρχείου και έχουν ξεκινήσει οι εργασίες. Δεν το κάνουμε για να ταλαιπωρήσουμε, αλλά γιατί έχουμε σχέδιο», δήλωσε ο κ. Ζέρβας.

πηγή: εφημερίδα "Αγγελιοφόρος"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.