Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Κοντά στα 30 εκατ. ευρώ η "μαύρη τρύπα" στο δήμο Θερμαϊκού από τα χρέη των τριών πρώην δήμων !

Τραγική η οικονομική κατάσταση-Ανάγκη συναίνεσης όλων των παρατάξεων
Με τα μελανότερα χρώματα, περιέγραψαν δημοτική αρχή και αντιπολίτευση του δήμου Θερμαϊκού την τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα ο δήμος. Κι αυτό εξ αιτίας των χρεών που είχαν συσσωρεύσει οι τρεις πρώην δήμοι Επανομής, Θερμαϊκού, Μηχανιώνας, αλλά και από το κλείσιμο της στρόφιγγας στην κρατική επιχορήγηση. Διαπιστώσεις που έγιναν στην ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού, το βράδυ της Τετάρτης,  για την έγκριση της απογραφής και του ισολογισμού του δήμου.

Συνολικά τα βεβαιωμένα χρέη του δήμου σήμερα ανέρχονται στα 18 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται τα χρέη και τα ελλείμματα των δημοτικών επιχειρήσεων, μαζί με τα οποία θα ξεπεράσει τα 23 εκατομμύρια, ίσως και περισσότερα.
 «Έχουμε να κάνουμε με μία πολύ μεγάλη “μαύρη τρύπα”», υπογράμμισε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών κ. Κωστής Κούτουκας, για να επισημάνει το μέγεθος του προβλήματος το οποίο προσπαθεί να αντιμετωπίσει η δημοτική αρχή. Και πρόσθεσε: «Βρισκόμαστε σε πολύ δύσκολη θέση, όταν έρχονται οι προμηθευτές ζητώντας τα χρήματά τους. Καταντήσαμε αναξιόπιστοι. κι εμείς δεν είμαστε υπουργείο Οικονομικών για να επιβάλουμε κάθε νύχτα και νέα εισπρακτικά μέτρα», παρατήρησε. Για να προσθέσει: «Τα έσοδα του δήμου επαρκούν ίσα-ίσα για τη μισθοδοσία του προσωπικού, την καθαριότητα και τίποτα άλλο, καθώς όλο αυτό το διάστημα πληρώνουμε  μόνο τις παλιές οφειλές».
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η οικονομική κατάσταση του δήμου είναι πολύ χειρότερη από αυτή που παρουσιάζεται στην απογραφή.
Φωτογραφίζοντας εμμέσως πλην σαφώς τον πρώην δήμαρχο Μηχανιώνας ο κ. Κούτουκας επισήμανε ότι κάποιοι στο παρελθόν μιλούσαν για την «προίκα» των 3 εκατομμυρίων ευρώ  που θα έφερναν μετά την ενοποίηση στον ενιαίο δήμο Θερμαϊκού. «Όχι μόνο δεν έφεραν ούτε δραχμή, αλλά είχαν πάρει προκαταβολικά το 2010 χρήματα από την ΚΑΠ του 2011», είπε.
Σε μία προσπάθεια να εισπράξει όσα χρήματα μπορεί περισσότερα για να καλύψει τις ανάγκες του, ο δήμος κάνει μία προσπάθεια για την είσπραξη των βεβαιωμένων οφειλών των δημοτών.  «Δεν πιστεύω όμως ότι θα καταφέρουμε να εισπράξουμε περισσότερα από 200 με 300 ευρώ, λόγω της οικονομικής ανέχειας, καθώς πολλοί καταστηματάρχες μας ζητούν να μειώσουμε τα μισθώματα των καταστημάτων του δήμου που μισθώνουν», είπε ο κ. Κούτουκας.
Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών απευθυνόμενος ζήτησε να υπάρξει συναίνεση από την αντιπολίτευση  στο θέμα των οικονομικών του δήμου. Παρατηρώντας ότι «θα πρέπει να αντιληφθούν όλοι πως διαχειριζόμαστε τα οικονομικά του δήμου με σύνεση και μεγάλη προσοχή αυτή τη δύσκολη περίοδο για τη χώρα και τους πολίτες».

Ο κ. Μαυρομάτης
Απαντώντας ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο Θερμαϊκού κ. Γιάννης Μαυρομάτης κατηγόρησε τη διοίκηση του δήμου και το προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου ότι εξ αιτίας των λαθών τους , επαναλήφθηκε η συνεδρίαση για την έγκριση της απογραφής και του ισολογισμού.  Και αφού χαρακτήρισε ως συναινετική την ομιλία του αντιδημάρχου κ. Κούτουκα, παρατήρησε ότι δεν απέδωσε την πραγματική εικόνα του δήμου.
Λέγατε προεκλογικά ότι την ευθύνη για τη μαύρη τρύπα την είχαν η Μηχανιώνα και η Επανομή, χωρίς να αναφέρετε τίποτα για τον πρώην δήμο Θερμαϊκού. Δεν έχουν τιμολογιοποιηθεί προμήθειες 9,5 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ δεν φαίνονται οι αγωγές τρίτων που είναι 2,3 εκατομμύρια, ούτε το γενικό πολεοδομικό και τις 830.000 ευρώ που δόθηκαν για αποσβέσεις, είπε ο κ. Μαυρομάτης. Και καταλήγοντας δήλωσε: «Αυτό που παρουσιάσατε είναι μία εσφαλμένη εικόνα, που δεν περιγράφει τη δυσχερή οικονομικά θέση του δήμου Θερμαϊκού».   

Ο κ. Οικονομίδης
Ο επικεφαλής της παράταξης «Μπροστά Μαζί», κ. Απόστολος Οικονομίδης,  συμφώνησε ότι πρέπει να υπάρξει συναίνεση προς τη διοίκηση του δήμου για τα οικονομικά.
«Ξέρουμε όλοι την οικονομική κατάσταση και αυτό οφείλεται στο παρελθόν. Συμφωνώ ότι πρέπει να κάνουμε έλεγχο και να ασκούμε κριτική. Θεωρώ ότι αυτή η διοίκηση είχε καθυστερήσεις και επέδειξε ατολμία. Όμως πρέπει να της αναγνωρίσουμε ότι έκανε μία σφιχτή οικονομική πολιτική και να της το αναγνωρίσουμε», ανέφερε ο πρώην δήμαρχος Επανομής.

Ο κ. Παραδείσης
Ο επικεφαλής της παράταξης  «Νέα Αυτοδιοίκηση» κ. Γρηγόρης Παραδείσης, επισήμανε ότι όταν προεκλογικά η παράταξή του έλεγε πως τα χρέη του ενιαίου δήμου θα φτάσουν στα 30 εκατομμύρια ευρώ, κάποιοι γελούσαν και τάζανε. Και αφού προέβλεψε ότι οι δυσκολίες θα συνεχιστούν και τα επόμενα χρόνια, πρότεινε ο δήμος να δώσει βάρος στα τρία βασικότερα θέματα που είναι το νερό, η διοίκηση και η καθαριότητα. Κατέληξε δε λέγοντας ότι θα πρέπει ο δήμος να εκποιήσει μέρος της πολύ μεγάλης ακίνητης περιουσίας που έχει για να αποκτήσει ρευστότητα, αλλά και να καταργήσει τις δημοτικές επιχειρήσεις.

Η κ. Μώραλη
Η επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», κα. Ντίνα Μώραλη, χαρακτήρισε την κατάσταση ως ασφυκτική για τους δήμους, το απέδωσε αυτό στα σχέδια της κυβέρνησης με τον «Καλλικράτη» και εξέφρασε το φόβο ότι με το νόμο περί εξυγίανσης, που ψήφισε το υπουργείο Δικαιοσύνης, υπάρχει κίνδυνος να ενταχθεί σε αυτή τη ρύθμιση και ο δήμος Θερμαϊκού. «Σε μια τέτοια περίπτωση θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα, καθώς θα χρειαστεί να κάνουμε διακανονισμό και να απολύσουμε προσωπικό με εκποίηση περιουσιακών στοιχείων», είπε η κ. Μώραλη.

«Κρύβονται στοιχεία;»
Πολύ συζήτηση έγινε στη συνέχεια σχετικά με τις αιχμές που διατύπωσαν τόσο ο κ. Μαυρομάτης όσο και ο σύμβουλος της παράταξής του κ. Θανάσης Μπαλασάς ότι έγινε απόκρυψη στοιχείων και ότι η απογραφή ήταν «λογιστική τακτοποίηση.
Παίρνοντας το λόγο ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού κ. Γιάννης Βασιλειάδης, θύμισε ότι ο ισολογισμός και η απογραφή έγιναν από τους ορκωτούς λογιστές και ότι ο πρώην δήμος Θερμαίκού ήταν από τους ελάχιστους στη χώρα που την προηγούμενη τετραετία απορρόφησε 100% από το πρόγραμμα «Θησέας».
Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Τοπικής Ανάπτυξης κ. Γιώργος Λαζαρίδης δήλωσε ότι τον ενοχλεί η επιλεκτική μνήμη κάποιων, οι οποίοι ξεχνούν ότι μόνο τα χρέη της ΔΕΥΑ Μηχανιώνας ξεπερνούσαν τα 900.000 ευρώ. Ενώ χαρακτήρισε ως «κουβέντες εντυπώσεων» τα στοιχεία που παρουσίασαν ο κ. Μαυρομάτης και οι σύμβουλοί του. «Κάθε παράταξη μπορεί να παρουσιάζει στοιχεία που την βολεύουν, αλλά σημασία έχουν οι πραγματικές υποχρεώσεις του δήμου», κατέληξε ο κ. Λαζαρίδης.
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Κυριάκος Στεφανίδης, μετά τη συζήτηση που έγινε, απευθυνόμενος στους δημότες που παρακολουθούσαν τη συνεδρίαση, ρώτησε τι είναι προτιμότερο: Να παίρνει ένας δήμος δάνεια για να κάνει έργα και να καλύψει τις υποχρεώσεις του ή να χρωστάει επειδή υπήρξαν πρόστιμα λόγω αυθαιρεσιών και  κατάχρηση λόγω κακοδιοίκησης.
Στο τέλος της συνεδρίασης ο δήμαρχος Θερμαϊκού κ. Γιάννης Αλεξανδρής, απαντώντας στην πρόταση για εκποίηση δημοτικής περιουσίας παρατήρησε ότι αυτή δεν θα μπορούσε να αποφέρει μεγάλα οφέλη στο δήμο. Ενώ πρόσθεσε πως εάν η κεντρική εξουσία ήταν συνεπής απέναντι στους δήμους, δεν θα αντιμετώπιζαν τα προβλήματα που έχουν σήμερα.
Η απογραφή και ο ισολογισμός εγκρίθηκαν με μεγάλη πλειοψηφία, με αρνητική ψήφο μόνο των συμβούλων της παράταξης Μαυρομάτη, του κ. Παραδείση και της κυρίας Μώραλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.