Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Εξαπλώνεται η αναταραχή στην Αγγλία

Εξαπλώνονται και σε άλλες πόλεις οι ταραχές που συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για τρίτη συνεχή νύχτα στο Λονδίνο. Επέστρεψε εσπευσμένα από τις διακοπές του ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντ. Κάμερον για να προεδρεύσει έκτακτης σύσκεψης για τα επεισόδια. 
Σοβαρά επεισόδια με εμπρησμούς και λεηλασίες καταστημάτων και άλλων κτιρίων σημειώνονται από αργά το βράδυ στο Μπέρμιγχαμ, το Μπρίστολ και το Λίβερπουλ, την ώρα που εστίες βίας ξεπηδούν σε όλο και περισσότερες γειτονιές του Λονδίνου.
Στις φλόγες έχουν τυλιχθεί μεγάλα καταστήματα και αποθήκες ηλεκτρονικών ειδών (πχ στο Ενφιλντ του βόρειου Λονδίνου), σούπερ μάρκετ (στο Έσεξ), καθώς και ένα αστυνομικό τμήμα στο Μπέρμιγχαμ (στη Holyhead Road, Handsworth), ενώ η αστυνομία επιβεβαίωσε τις πληροφορίες περί ανάπτυξης τεθωρακισμένων οχημάτων σε Ίλινγκ (Εaling) και Κλάπαμ (Clapham Junction).
Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν εικόνες από τις λεηλασίες και τις καταστροφές από ομάδες κουκουλοφόρων στο Ealing του δυτικού Λονδίνου, στο Camden (βόρειο Λονδίνο), στο Lewisham, το Peckham, το Croyden (νότιο Λονδίνο) και το Hackney (ανατολικό).
Σύμφωνα με τη Μητροπολιτική Αστυνομία οι συλλήψεις σε σχέση με τα επεισόδια ξεπερνούν τις 330. Σε 69 εκ των συλληφθέντων απαγγέλθηκαν κατηγορίες. Εν τω μεταξύ τρία άτομα συνελήφθησαν ως ύποπτοι απόπειρας δολοφονίας αστυνομικού, ο οποίος τραυματίστηκε από διερχόμενο ΙΧ στο Μπρέντ (βορειοδυτικό Λονδίνο).
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο του Λονδίνου τις τελευταίες δύο νύχτες έχουν γίνει πάνω από 450 συλλήψεις.
«Πρόκειται για ανούσια, τυχοδιωκτική βία, τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο ... είναι απολύτως απαράδεκτο», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης Νικ Κλεγκ, επισημαίνοντας ότι το κύμα βίας «δεν έχει απολύτως καμία σχέση με τον θάνατο του Μάρκ Ντάγκαν», του 29χρονου που σκοτώθηκε την περασμένη Πέμπτη στο Τότεναμ από πυρά αστυνομικών, γεγονός που πυροδότησε την ένταση.
Όπως προαναφέρθηκε, ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον επέστρεψε εσπευσμένα από τις διακοπές του για να προεδρεύσει επείγουσας συνεδρίασης της κυβερνητικής ομάδας διαχείρισης κρίσεων Cobra για την αντιμετώπιση της έκρυθμης κατάστασης. Θα προηγηθεί συνάντηση του Βρετανού πρωθυπουργού με την υπουργό Εσωτερικών Τερέζα Μέι και τον επικεφαλής της Μητροπολιτικής Αστυνομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.