Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Δήμος Θεσσαλονίκης: Πρώτη φορά χωρίς δικό του περίπτερο στην ΔΕΘ


Δεν θα έχει περίπτερο στην 76η Διεθνή Έκθεση ο δήμος Θεσσαλονίκης. Η απόφαση έχει ληφθεί εδώ και πολύ καιρό και όπως ανέφερε στην εφημερίδα «Θεσσαλονίκη» ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Χασδάι Καπόν «δεν έχει να κάνει με το κόστος. Δεν ετέθη θέμα κόστους, όταν λάβαμε αυτήν την απόφαση», σημειώνει.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, ο Γιάννης Μπουτάρης σκοπεύει να ακολουθήσει ριζικά διαφορετική στρατηγική όσον αφορά τη συνολική θέση του δήμου έναντι της Γενικής Εκθέσεως από αυτήν που τηρούσε όλα τα προηγούμενα χρόνια ο προκάτοχός του. Έτσι εδώ και πολύ καιρό ελήφθη η απόφαση περί μη συμμετοχής του δήμου με δικό του περίπτερο στην Έκθεση, καθώς, όπως λένε από το δημαρχιακό γραφείο, «ο δήμος δεν έχει κανέναν λόγο να συμμετάσχει με περίπτερο στη ΔΕΘ, δεν έχει εμπορική δραστηριότητα, για να την προβάλει, αλλά ούτε έχει κανέναν σπουδαίο συμβολισμό τυχόν παρουσία μας με περίπτερο στη ΔΕΘ».
Πέραν αυτού ο κ. Μπουτάρης δεν σκοπεύει να συνεχίσει τη συνήθεια του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου να συγκαλεί σύσκεψη φορέων της πόλης λίγο πριν από τη ΔΕΘ με πρόσχημα τη διαμόρφωση κοινής ατζέντας αιτημάτων προς την κεντρική εξουσία. «Αυτό γινόταν, για να εξασφαλίσει ρόλο και προβολή ο Παπαγεωργόπουλος. Εμάς δεν μας αφορούν, πολύ δε περισσότερο ελάχιστα αφορούν την πόλη, αφού ποτέ δεν προέκυψε εξ αυτών ουσιαστικό αποτέλεσμα». Σημειώνουν άλλωστε ότι «ο τέως πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ήταν εκείνος που είχε ακυρώσει τη σύσκεψη με τους φορείς της πόλης, την οποία είχε καθιερώσει ο Κώστας Σημίτης, με αποτέλεσμα η πρωτοβουλία Παπαγεωργόπουλου να είναι χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα». Επιπλέον θυμίζουν ότι τα τελευταία χρόνια «οι πλέον σημαντικοί φορείς απέφευγαν ακόμη και να στείλουν εκπροσώπους στις φιέστες του Παπαγεωργόπουλου».

Επιστολή προς Γ. Παπανδρέου
Όπως αναφέρει κορυφαίο στέλεχος της διοίκησης του δήμου, «η προώθηση των αιτημάτων της πόλης είναι μία καθημερινή έγνοια και δεν γίνεται άπαξ το έτος, κατά την περίοδο της ΔΕΘ». Αναφέρει ως παράδειγμα την απαίτηση του δήμου να μεταφερθεί στη Θεσσαλονίκη η έδρα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου, κάτι που φαίνεται να έχει πάρει το δρόμο του και επιτεύχθηκε κατόπιν πολλών και επίμονων διαβουλεύσεων με το υπουργείο Πολιτισμού. Ανάλογα αιτήματα έχουν υποβληθεί κατά καιρούς τόσο προς τον πρωθυπουργό όσο και προς τους αρμόδιους υπουργούς. Μεταξύ αυτών αναφέρονται η παραχώρηση της πρώτης προβλήτας του λιμανιού στο δήμο, η δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου στο χώρο όπου βρίσκονται σήμερα η ΔΕΘ και το Γ’ Σώμα Στρατού, η παραχώρηση των εκτάσεων των πρώην στρατοπέδων, η επιτάχυνση προγραμμάτων ΕΣΠΑ, όπως η χρηματοδότηση με 20 εκατ. ευρώ της αγοράς απορριμματοφόρων κινούμενων με φυσικό αέριο, η χρηματοδότηση συγκεκριμένων προγραμμάτων κοινωνικής πολιτικής (για αλλοδαπούς, μετανάστες, άστεγους κ.λπ.), η έγκαιρη καταβολή των κρατικών κονδυλίων προς τους δήμους κ.ο.κ.
«Η ατζέντα αυτή έχει διαμορφωθεί εδώ και καιρό και κατά διαστήματα εμπλουτίζεται», σημειώνει κορυφαίο στέλεχος της διοίκησης. Επισημαίνει ότι «ασφαλώς θα εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία της ΔΕΘ, θα επιδιώξουμε να ξαναθέσουμε τα ζητήματα αυτά πιο επιτακτικά προς τους αρμόδιους υπουργούς». Επίσης τις ημέρες αυτές ετοιμάζεται και επιστολή προς τον Γιώργο Παπανδρέου, στην οποία θα απαριθμούνται τα προς επίλυση μεγάλα ζητήματα της πόλης και την οποία θα παραδώσει στον πρωθυπουργό ο ίδιος ο κ. Μπουτάρης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.