Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

Εκατό χρόνια της εφημερίδας "Μακεδονία"

Εκατό χρόνια παρουσίας και ενημέρωσης του κοινού της Βόρειας Ελλάδας συμπλήρωσε σήμερα Κυριακή 10 Ιουλίου η εφημερίδα «Μακεδονία». Η «Μακεδονία» Ιδρύθηκε από τον Κωνσταντίνο Βελλίδη και πρωτοκυκλοφόρησε στις 10 Ιουλίου 1911, σε καθεστώς τουρκοκρατίας.  
Έκτοτε, η πορεία της στα ελληνικά πράγματα και η προσφορά της υπήρξαν καθοριστικές όσον αφορά τη διαμόρφωση και την προάσπιση των εθνικών δικαίων, την ανάδειξη των τοπικών προβλημάτων, την προβολή του πολιτισμού και των κοινωνικών αξιών.
Η «Μακεδονία», κατέγραψε πολλές πρωτοπορίες: πρώτη τύπωσε έγχρωμες φωτογραφίες το 1939, πρώτη εξέδωσε ένθετο περιοδικό, τις «Επιλογές» το 1982 και, είναι η πρώτη εφημερίδα στην Ελλάδα που βγήκε στο Internet. Συνεργάστηκαν μαζί της κατά καιρούς, οι υψηλότερες μορφές του πνεύματος. Εντός της, στα 29.095 πρωτοσέλιδα και τις 1.300.000 σελίδες της, καταγράφεται όλη η πολιτική και κοινωνική ιστορία του 20ού αιώνα
Επίσημα η εφημερίδα το ιωβηλαίο της θα το γιορτάσει την περίοδο που συνδέει τα 100 της χρόνια με τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Την επετειακή Κυριακή της 10ης Ιουλίου 2011 η εφημερίδα «Μακεδονία», κυκλοφόρησε με μία μοναδική ιστορική προσφορά για όλους τους αναγνώστες της: το συλλεκτικό αντίγραφο του πρώτου ιστορικού πρωτοσέλιδου που δημοσιεύτηκε στις 10 Ιουλίου του 1911.
Όλα αυτά τα χρόνια οι άνθρωποι της «Μακεδονίας» έζησαν, κατέγραψαν και εξέφρασαν τα πάθη, τις αγωνίες, τις ελπίδες, τον παλμό της καθημερινότητας των κατοίκων της περιοχής και όλης της χώρας.

Δύο μοναδικά δημοσιογραφικά ανέκδοτα
Στο πρώτο φύλλο της, που εκδόθηκε στις 10 Ιουλίου 1911, και μάλιστα στην πρώτη της σελίδα, η εφημερίδα «Μακεδονία» δημοσιεύει δύο απίστευτα, έως εξωφρενικά για τον δημοσιογραφικό κλάδο, ανέκδοτα. Το πρώτο έχει ως εξής:
Δημοσιογράφος: - Ουφ! Τι τρομερή ζέστη είν’ αυτή! Φούρνος σωστός! Δεν λειτουργεί καθόλου η σκέψις. Ας γράψω το κύριον άρθρον...

Στο δεύτερο, που φέρει τον τίτλο "Δημοσιογραφική δίκη" διαβάζουμε τον διάλογο μεταξύ δικαστή και κατηγορουμένου:
Πρόεδρος: - Τι εργασίαν κάμνεις, κατηγορούμενε;
Κατηγ.: - Δημοσιογράφος.
Πρ.: - Και από τι ζεις;


Αν το πρώτο ανέκδοτο περιέχει έναν γενναίο αυτοσαρκασμό για τον κλάδο, το δεύτερο προφανώς περιγράφει την κατάσταση στον δημοσιογραφικό κόσμο την εποχή εκείνη, ίσως και αρκετά χρόνια μετά.  Όπως φαίνεται όμως επικράτησε η γενναιότητα! Η «Μακεδονία», η οποία κυκλοφόρησε μέσα σε πολύ δύσκολες και αντίξοες ιστορικές και κοινωνικοοικονομικές συνθήκες επί οθωμανικού καθεστώτος και νεοτουρκικής διακυβερνήσεως, αποτελεί τη μακροβιότερη εφημερίδα της Βόρειας Ελλάδας και τη δεύτερη αρχαιότερη, μετά την «Εστία» (1894), εν λειτουργία καθημερινή ελληνική εφημερίδα.
Έτσι η εφημερίδα παρακολούθησε εκ του σύνεγγυς τα γεγονότα, κατέγραψε και εξέφρασε τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις στη βαλκανική μας κόγχη αλλά και στο διεθνές πεδίο.
Για τον λόγο αυτό οι σελίδες της «Μακεδονίας» αποτελούν την πιο ζωντανή, λαχταριστή, αποδελτίωση της ευρύτερης ιστορίας μας. Μέσα σε αυτήν δεν περιλαμβάνονται μόνο τα κορυφαία ή ελάσσονα ιστορικά και πολιτικά γεγονότα, παγκόσμια και τοπικά, αλλά και τα πολιτιστικά, τα κοινωνικά, τα εκκλησιαστικά, τα αθλητικά, οι καταγραφές του αστυνομικού και δικαστικού δελτίου...
Να προσθέσουμε και τις διαφημιστικές καταχωρήσεις, οι οποίες αποτελούν ένα ιδιαίτερο ξεχωριστό μάθημα εξέλιξης της επικοινωνίας και της αισθητικής. Στο τελευταίο επίπεδο μπορεί να μελετηθεί ο ίδιος ο σχεδιασμός της εφημερίδας, όπως και τα λογότυπα που χρησιμοποίησε, με τις μορφές των αρχαίων μακεδόνων βασιλιάδων Φιλίππου και Αλεξάνδρου ένθεν και ένθεν του ονόματός της.
Φυσικά δεν πρέπει να παραλείψουμε να αναφερθούμε στα σκίτσα που πραγματικά κοσμούν τις σελίδες της «Μακεδονίας». Η συστηματική τους ένθεση, πολύ συχνά πανοραμικώς στην πρώτη σελίδα του μεγάλου σχήματος, δεν γινόταν σε καμία περίπτωση για λόγους αισθητικής. Αυτός ο ξεχωριστός και ιδιότυπος εικαστικός δημοσιογραφικός λόγος, παραδείγματος χάριν στα χέρια του Φωκίωνα Δημητριάδη, αποτελούσε κορυφαία δημοσιογραφική έκφραση. Και ίσως και την πιο δραστική. Η πολιτική επικαιρότητα και οι τρέχουσες καυτές ειδήσεις στην εικαστική δημοσιογραφική τους αποθέωση!
Την ώρα που ο ρόλος του διεθνή Τύπου βρίσκεται σε μια συνεχή και διαρκή ανανέωση, παράλληλη με τις εξελίξεις της σύγχρονης τεχνολογίας, πιστεύουμε πως τα πρώτα εκατό δύσκολα χρόνια της «Μακεδονίας» που συμπληρώνονται σήμερα, έχουν κιόλας περάσει. Τα πιο ωραία για τη «Μακεδονία» είναι μπροστά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.