Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

Λαθραλιείς στα θολά νερά του Θερμαϊκού

Πως λέγεται αυτός που ψαρεύει στα θολά νερά, που επιδίδεται σε λαθροχειρίες, που προσπαθεί να βγάλει από τη μύγα ξύγκι και κάνει διαρκώς την τρίχα-τριχιά; Ο λόγος για την παράταξη Μαυρομάτη στο δήμο Θερμαϊκού. Η οποία όχι μόνο βάζει διαρκώς τρικλοποδιές στο έργο της διοίκησης του δήμου και προσπαθεί να την υπονομεύσει με μπαράζ προσφυγών, αλλά παράλληλα, κατά παράβαση κάθε έννοιας δεοντολογίας, επιχειρεί να δημιουργήσει ζητήματα, διογκώνοντας στο έπακρο μικροζητήματα.

Τα γράφουμε όλα αυτά, διαβάζοντας σε προσκείμενο στην παράταξη Μαυρομάτη site ότι τάχα αποτελεί ….. «κόλαφο για τον δήμο Θερμαϊκού» το έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης σχετικά με τη ΔΑΝΕΘ. Και ότι δήθεν… «η αποκεντρωμένη Διοίκηση κυριολεκτικά ψέγει την Διοίκηση Θερμαϊκού πως δεν διαχειρίζεται και δεν προστατεύει με τρόπο επιμελή και αποδοτικό την περιουσία των δημοτών».
Έχει ενδιαφέρον να μας πουν οι συντάκτες του σχετικού δημοσιεύματος που βρήκαν ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση «ψέγει το δήμο Θερμαϊκού»; Που ανακάλυψαν τον «κόλαφο» και τα άλλα ηχηρά που χρησιμοποιούν, κατά την προσφιλή μέθοδο του πρώην δημάρχου Μηχανιώνας και της παράταξής του;
Για το πώς ακριβώς έχει το θέμα σχετικά με τις 106 μετοχές της ΔΑΝΕΘ που μεταβίβασε ο δήμος Θερμαϊκού με απόφαση του δημοτικού του συμβουλίου στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αναφερθήκαμε σε ανάρτησή μας την περασμένη Παρασκευή (βλέπε και  http://farosthermaikou.blogspot.com/2011/07/blog-post_9169.html).


 Ένας οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο δήμος Θερμαϊκού, μεταβιβάζει σε έναν άλλο οργανισμό τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως είναι η Περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας 106 μετοχές στη συμβολική τιμή του 1 ευρώ. Δεν υπάρχει πουθενά στην απόφαση της  Αποκεντρωμένης Διοίκησης ο παραμικρός ψόγος κατά του δήμου Θερμαϊκού τόσο για την ανασυγκρότηση της ΔΑΝΕΘ, ούτε για την απόκτηση της πλειοψηφίας του 51% από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά επίσης ούτε και για τη μεταβίβαση των 106 μετοχών προς τον δευτεροβάθμιο φορέα της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Η μόνη ένσταση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης είναι στον καθορισμό της συμβολικής τιμής του 1 ευρώ για κάθε μία από τις 106 μετοχές, που είχε αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού. Και αυτό για να εφαρμοστεί ο νόμος 2238 του 1994 που ορίζει  ότι «φορολογείται αυτοτελώς με συντελεστή 5% η πραγματική αξία πώλησης μετοχών ΑΕ μη εισηγμένων στο χρηματιστήριο». Δηλαδή, ο πραγματικός λόγος της ακύρωσης γίνεται για να μην χάσει το κράτος τα 530 ευρώ που αναλογούν στο 5% επί των 106 μετοχών!.

Σύντομα θα έλθει η επικύρωση
Τι πρόκειται να γίνει από εδώ και πέρα; Θα συνέλθει το διοικητικό συμβούλιο της ΔΑΝΕΘ προκειμένου η πλειοψηφία, το 51% των μετόχων, που ελέγχεται από την Περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας, να αποφασίσει την πληρωμή του ποσού των 10.600 ευρώ που αντιστοιχεί στην πώληση των 106 μετοχών. Ενώ και το δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού θα εγκρίνει τη διόρθωση αυτής της καθαρά λογιστικής ενέργειας. Και στη συνέχεια η Περιφέρεια θα επικυρώσει οπωσδήποτε τις ενέργειες του δήμου Θερμαϊκού.
Τότε, γιατί όλη αυτή η φασαρία και αυτοί οι πανηγυρισμοί και οι θριαμβολογίες της παράταξης Μαυρομάτη;
Το άσχημο είναι ότι με όλα αυτά και μέχρι να έλθει η εκ νέου απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, θα έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος. Καθώς η ανασυγκροτημένη ΔΑΝΕΘ, θα μπορούσε να είχε ήδη ξεκινήσει το έργο της για την εξεύρεση, εκπόνηση και υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, ώστε επιτέλους να μπουν κάποια χρήματα στα άδεια – λόγω της κακοδιοίκησης Μαυρομάτη- ταμεία του δήμου Θερμαϊκού.

Που αποβλέπουν οι προσφυγές Μαυρομάτη;
Και όπως φαίνεται, αυτός είναι ο στόχος του πρώην δημάρχου Μηχανιώνας, με το μπαράζ προσφυγών κατά του κύρους των αποφάσεων του δήμου Θερμαϊκού: Να φρενάρει το όποιο έργο επιχειρείται να υλοποιηθεί από τη διοίκηση του δήμου. Και με τις τρικλοποδιές αυτές, να προσπαθήσει να εμφανίσει δικαιωμένη την πολιτική του.
Φυσικά οι δημότες του Θερμαϊκού έπαψαν προ καιρού να τρώνε κουτόχορτο και να επηρεάζονται από τα λόγια και τις ενέργειες των πολιτικάντηδων της περιοχής. Η εποχή που οι πολίτες κατάπιναν τις εξαγγελίες για τελεφερίκ, για διεθνή πανεπιστήμια και επενδύσεις του Καντάφι, πέρασε ανεπιστρεπτί. Και έμαθαν πλέον να είναι κουμπωμένοι απέναντι σε όσους μέχρι πρόσφατα τους ενέπαιζαν, τάζοντας «λαγούς με πετραχήλια».
Το γράψαμε και άλλες φορές: Ο κ. Μαυρομάτης είναι ένας ικανός πολιτικός, που μπορεί να προσφέρει πολλά στον τόπο μας. Αρκεί να συναισθανθεί το χρέος του σαν επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο Θερμαϊκού και με εποικοδομητική κριτική, ελέγχοντας και όχι θέτοντας διαρκώς εμπόδια στη διοίκηση του δήμου, βάλει και αυτός «πλάτη» για να πάει ο δήμος μας μπροστά.
Και για να μην το ξεχάσουμε. Όσοι το έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης το εμφανίζουν ως… «πόρισμα» ας προσέξουν λίγο. Καθώς η λέξη πόρισμα, παραπέμπει αλλού. Όπως για παράδειγμα σχετικά με κάποια λεφτά, όχι πολλά μόλις… 923.000 ευρώ που χάθηκαν από το ταμείο του πρώην δήμου Μηχανιώνας. Και για το οποίο οι υπεύθυνοι ακόμη δεν βρήκαν το θάρρος να ζητήσουν μία συγνώμη από τους Μηχανιώτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.