Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

ΥΠΕΘΑ: Για λόγους "άμυνας και ασφάλειας" η κατάληψη της παραλίας από τα ΚΑΑΥ Αγ.Τριάδας!


Γιατί το ΚΑΑΥ Αγίας Τριάδας, που υπάγεται στο Γ΄ Σώμα Στρατού, δεν απελευθερώνει τον αιγιαλό που καταλαμβάνει, ώστε να μπορούν ελεύθερα οι πολίτες να κολυμπήσουν εκεί μπροστά; "Είναι θέμα εθνικής άμυνας και ασφάλειας", υποστηρίζουν το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και η ηγεσία του στρατεύματος. Είναι όμως έτσι;

Το θέμα που έφερε την προηγούμενη εβδομάδα  η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ευαγγελία Αμανατίδου με ερώτησή της στη Βουλή, σχετικά με το ΚΑΑΥ Αγίας Τριάδας και την περίφραξη του αιγιαλού που καταλαμβάνει, πρέπει να ενεργοποιήσει όλους και κυρίως τη διοίκηση του δήμου Θερμαϊκού, η οποία επιβάλλεται να απαιτήσει την αποξήλωση των εμποδίων που υπάρχουν και την απελευθέρωση της παραλίας.
Η περίφραξη του αιγιαλού, όχι μόνο αποκόπτει  την παραλιακή σύνδεση των Νέων Επιβατών και της Αγίας Τριάδας και εμποδίζει τη χρησιμοποίηση της παραλίας και από τους… κοινούς θνητούς, πλην των στρατιωτικών και των αποστράτων, που κάνουν εκεί τις διακοπές τους, αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί μύριους κινδύνους για τους κατοίκους της περιοχής, καθώς σε περίπτωση πυρκαγιάς, εμποδίζεται η διέλευση από το σημείο εκείνο των πυροσβεστικών οχημάτων.
Θέλουμε να υπενθυμίζουμε ότι ανάλογη ερώτηση με αυτή της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, είχε διατυπώσει στη Βουλή πριν ενάμιση χρόνο και ο βουλευτής της Ν.Δ. στη Β΄ Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Καράογλου, ο οποίος στις 15 Δεκεμβρίου του 2009 σημείωνε ότι η περίφραξη των ΚΑΑΥ Αγ.Τριάδας φθάνει μέχρι τη θάλασσα , περιλαμβάνοντας την αμμουδιά και δημιουργώντας μια ιδιωτική παραλία.
«Συνεπώς, σημείωνε ο κ. Καράογλου, η υπάρχουσα περίφραξη κόβει την παραλία στα δύο, καθώς κανείς δεν έχει δικαίωμα να περάσει ή να απολαύσει το μπάνιο του σε εκείνο το σημείο της παραλίας που έχει περιφραχθεί για ιδιωτική χρήση από τους δικαιούχους του ΚΑΑΥ Αγίας Τριάδας.
Ακόμη, εξαιτίας της περίφραξης αυτής, διακόπτεται η οδική σύνδεση των δημοτικών διαμερισμάτων Αγίας Τριάδας και Νέων Επιβατών του Δήμου Θερμαϊκού, δημιουργώντας προβλήματα στους κατοίκους του Δήμου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι αναγκάζονται για να πάνε από την Αγία Τριάδα στους Νέους Επιβάτες να πηγαίνουν μόνο από την κεντρική επαρχιακή οδό, η οποία όμως είναι ήδη αρκετά φορτωμένη κυκλοφοριακά και ιδιαίτερα προβληματική».
«Χώροι στρατιωτικού ενδιαφέροντος»
Στην ερώτηση εκείνη, απάντησε δύο βδομάδες αργότερα, στις 24 Δεκεμβρίου 2009 το υπουργείο Εθνικής Άμυνας,  διατυπώνοντας τον ισχυρισμό ότι τα ΚΑΑΥ « είναι χώροι στρατιωτικού ενδιαφέροντος, καθώς ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν από τον αμυντικό σχεδιασμό, είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία εγκαταστάσεων, ευκολιών διοικητικής μέριμνας και έργων οχύρωσης, κατά την υλοποίηση των σχετικών σχεδίων».
Ακόμη, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, δικαιολογούσε την κατάληψη της παραλίας από το ΚΑΑΥ Αγ.Τριάδας, επικαλούμενο το νόμο 2971/2001 (ΦΕΚ Α΄ 285/19 Δεκ 2001), που καθορίζει ότι, «σε παραλιακές περιοχές στις οποίες υπάρχουν εγκαταστάσεις, που εξυπηρετούν σκοπούς εθνικής άμυνας και ασφάλειας, αναστέλλεται για όσο διαρκεί η εξυπηρέτηση αυτή ο κοινόχρηστος χαρακτήρας του αιγιαλού και της παραλίας».
Εάν όντως λειτουργούσε το συγκεκριμένο ΚΑΑΥ ως «χώρος στρατιωτικού ενδιαφέροντος», καλύπτοντας «ανάγκες αμυντικού σχεδιασμού», δεν θα βγάζαμε τσιμουδιά, πολύ περισσότερο εάν οι εγκαταστάσεις του εξυπηρετούσαν «σκοπούς εθνικής άμυνας και ασφάλειας». Έλα όμως που κάθε άλλο παρά τέτοια ζητήματα εξυπηρετεί με τη λειτουργία του. Καθώς, όπως διαβάζουμε, «δικαίωμα παραθερισμού στα ΚΑΑΥ έχουν όλοι οι εν ενεργεία και όλοι οι απόστρατοι αξιωματικοί του στρατού ξηράς, τα μέλη των οικογενειών τους, με τα παιδιά και τα εγγόνια τους, καθώς επίσης…. «η οικιακή βοηθός της οικογενείας του αποστράτου Aξιωματικού, πιστοποιουμένης της ιδιότητας της με απλή Υπεύθυνη Δήλωση του ενδιαφερομένου»!
Σε περιόδους κρίσης, σαν αυτή που ζούμε, είναι νομίζουμε περιττή πολυτέλεια όχι απλώς να λειτουργούν τα ΚΑΑΥ από τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων, αλλά προκλητικά να καταλαμβάνουν και τις παραλίες, εμποδίζοντας την πρόσβαση στους υπόλοιπους πολίτες
Το ΚΑΑΥ Αγ.Τριάδας, όπως ορίζεται στη διαταγή ΠΔ 9-24/2005/ΓEΣ/7ο EΓ,  λειτουργεί σε πέντε παραθεριστικές σειρές και συγκεκριμένα:1η(1/7-15/7), 2η (17/7-31/7), 3η(2/8-16/8), 4η(18/8-1/9), 5η(3/9-17/9).
Και κάτι τελευταίο: Δεν είμαστε αντίθετοι στην ύπαρξη του ΚΑΑΥ. Ασχέτως εάν αυτά από «Κέντρα Αποκατάστασης Απωλειών Υγείας», σε καιρό πολέμου, όπως ξεκίνησαν, λειτουργούν σήμερα αποκλειστικά ως «Κέντρα Αναψυχής Αξιωματικών-Υπαξιωματικών». Μπορούν να συνεχίσουν τη  λειτουργία τους απρόσκοπτα στο χώρο που βρίσκονται. Αρκεί στην περίπτωση της Αγίας Τριάδας να απελευθερώσουν την παραλία. Θα μπορούν και τότε οι αξιωματικοί, οι απόστρατοι, οι οικογένειες και οι … οικιακοί βοηθοί, να κάνουν τα μπάνια τους στην παραλία, μαζί με τους άλλους πολίτες. Εκτός πια και αν το μαγιό της υπηρέτριας του απόστρατου στρατιωτικού, εμπίπτει στα θέματα «εθνικής άμυνας και ασφάλειας» που επικαλείται το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.