Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Στοιχεία για την ανάμειξη της ΚΥΠ

Αστυνομικοί έχουν κυκλώσει τον Τύμβο του Μαραθώνα για να μην ανέβει ο Λαμπράκης
Ο γνωστός δημοσιογράφος Γιώργος Μπέρτσος, που ως ρεπόρτερ της εφημερίδας Ελευθερία των Αθηνών είχε ερευνήσει την υπόθεση της δολοφονίας Λαμπράκη και αργότερα ως ειδικός σύμβουλος του Υπουργείου Προεδρίας επί κυβερνήσεως Γεωργίου Παπανδρέου μελέτησε τα αρχεία της περιβόητης Υπηρεσίας Πληροφοριών του στρατηγού Γωγούση, σε άρθρο του στην εφημερίδα Αδέσμευτος Τύπος της Κυριακής 4 Μαϊου 1997, σημείωνε τα ακόλουθα:
Στελέχη της ΕΔΑ Θεσσαλονίκης μεταφέρουν το φέρετρο με τον νεκρό Λαμπράκη
«Στοιχεία από τα αρχεία αυτής της Υπηρεσίας αποκάλυψαν ότι η δολοφονία του Λαμπράκη οργανώθηκε εν αγνοία του Καραμανλή από παρακρατικές οργανώσεις, τον έλεγχο των οποίων είχαν οι συνωμότες της χούντας. Προς αυτές τις οργανώσεις και χρησιμοποιώντας δολίως ένα μέρος του διαβρωμένου κρατικού μηχανισμού, είχε προωθηθεί η "συνταγή των δολοφονικών αντισυγκεντρώσεων" του διαβόητου Συμβουλίου Μελετών. Συνταγή κατασκευασθείσα δια χειρός Γεωργίου Γεωργαλά.
Το φονικό τρίκυκλο ήταν λοιπόν της χούντας, με "σταθμάρχη" τον σκοτεινό άνθρωπο του φακέλου 1193, τον μυστικοσύβμουλο του Γεωργίου Παπαδόπουλου, αλλά και καθηγητή στο Ελληνικό Πεντάγωνο, επί κυβερνήσεων Καραμανλή, Γεώργιο Γεωργαλά.
Με το τρίκυκλο στην οδό Σπανδωνή, η χούντα έστηνε σκηνικό ανωμαλίας, προετοιμάζοντας την 21η Απριλίου. Οι συνωμότες, όπως αποκαλύπτει ο ίδιος ο Καραμανλής, από το 1959 είχαν σαν
στόχο τους την πολιτική του εξόντωση.
Το τρίκυκλο της δολοφονίας
Ο Μπέρτσος, μαζί με τον μετέπειτα υπουργό Δημόσιας Τάξης, δημοσιογράφο του Βήματος, Γιώργο Ρωμαίο και τον δημοσιογράφο Γιάννη Βούλτεψη, που είχαν φωτίσει τότε άπλετα με δημοσιεύματά τους στις εφημερίδες Ελευθερία, Βήμα και Αυγή, τις σκοτεινές πλευρές της δολοφονίας, άγγιξαν πολλές φορές στα ρεπορτάζ τους εκείνα τις νευρικές απολήξεις του χουντικού κυκλώματος.
«Αργότερα», λέει, «κατά τη θητεία μου ως ειδικός σύμβουλος του Υπουργείου Προεδρίας, επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών και στενός συνεργάτης του Γεωργίου Παπανδρέου στις δύο κυβερνήσεις της Ενώσεως Κέντρου, είχα την ευκαιρία να ολοκληρώσω την έρευνά μου στα αρχεία της υπηρεσίας αυτής, αποκαλύπτοντας τους πραγματικούς ενόχους της δολοφονίας Λαμπράκη.
Οι αποκαλύψεις μου εξόργισαν τους ενόχους. Δύο χρόνια μετά, αποκαλύπτοντας το αληθινό τους πρόσωπο, με έστελναν στο έκτακτο Στρατοδικείο, με κατήγορο τον "σταθμάρχη" Γεωργαλά, ενώ η χούντα προσμετρούσε την ποινή των αποκαλύψεών μου: Φυλάκιση τριών ετών.
Εδώ θα ήθελα να υπογραμμίσω για άλλη μια φορά όσα είχα φέρει στο φως της δημοσιότητας, προ ετών, σε αποκαλυπτικό μου άρθρο στο περιοδικό ΕΠΙΚΑΙΡΑ. Άρθρο το οποίο ο ανηψιός του εθνάρχη, βουλευτής Μιχ. Λιάπης, είχε φροντίσει να περιληφθεί ως ντοκουμέντο στο Αρχείο Καραμανλή.
Ο Γ.Παπανδρέου στην κηδεία του Γρηγόρη Λαμπράκη
Στο δημοσίευμα εκείνο, ανέφερα ότι παρουσίασα στον Γεώργιο Παπανδρέου, ως πρωθυπουργό, πλήρη φάκελο των ευρημάτων μου για τη δολοφονία Λαμπράκη και το ρόλο της Υπηρεσίας Πληροφοριών. Πουθενά δεν εμφανίζετο η ανάμειξη Καραμανλή στα γεγονότα. Οι συνωμότες είχαν δράσει σε πλήρη άγνοιά του γιατί δεν υιοθετούσε προφανώς τον εγκληματικό ανορθόδοξο συνωμοτικό "αντικομουνισμό" τους. Και εκεί δοκιμάστηκε η μεγαλοψυχία του Γεωργίου Παπανδρέου, πρωθυπουργού τότε. Όφειλε την απόσυρση της βαριάς καταγγελίας σε βάρος του Καραμανλή, αυτοεξόριστου την εποχή εκείνη στο Παρίσι. Με κοίταξε για λίγα δευτερόλεπτα αμήχανος. Του είπα:
-Κύριε Πρόεδρε, νομίζω ότι πρέπει να αποσύρετε τα περί ηθικής αυτουργίας στη δολοφονία Λαμπράκη.
Συνέχισε να με κοιτάζει αμήχανος κι ύστερα μου είπε κοφτά:
- Άσ' το να σέρνεται...
Ήταν ένα μεγάλο λάθος του. Όπως και ένα άλλο τεράστιο πολιτικό αλλά και ιστορικό του λάθος ήταν η κάλυψη του Παλατιού στην προσπάθειά του να εξωθήσει τον Καραμανλή σε πρόσκαιρη αποχώρηση από την πολιτική σκηνή, με εντελώς αντισυνταγματική συμπεριφορά.
Λίγα χρόνια αργότερα, το Παλάτι θα πληρώσει με το ίδιο ακριβώς νόμισμα τον Γεώργιο Παπανδρέου, στα Ιουλιανά του 1965.
Σπύρος Κουζινόπουλος



Διαβάστε στη συνέχεια: 

Μισός αιώνας από τη δολοφονία Λαμπράκη  
      
     Ποιος ήταν ο Γρηγόρης Λαμπράκης  
    
     Καρέ-καρέ το χρονικό του εγκλήματος    

     Οι ηθικοί αυτουργοί  
    
     To επεισόδιο με τη Φρειδερίκη στο Λονδίνο

      Η οργάνωση της δολοφονίας  

      Ο ρόλος του Κατσούλη

      Στοιχεία για την ανάμειξη της ΚΥΠ  

     Το πολιτικό σκηνικό της δολοφονίας 

     Η μεγάλη μάχη του Λαμπράκη για τη ζωή

      Η συγκέντρωση, οι «αντιφρονούντες» και η αστυνομία  

       Οι ανακρίσεις

       Οι πολιτικές επιπτώσεις

      Η έκθεση Βαρδουλάκη

      Η πτώση της κυβέρνησης Καραμανλής και ο Σαρτζετάκης

      Η δίκη για τη δολοφονία Λαμπράκη
     
      Η αγόρευση του εισαγγελέα Δελαπόρτα

      Η απόφαση του δικαστηρίου: Λευκές περιστερές!

      Τι απέγιναν τα κεντρικά πρόσωπα της υπόθεσης Λαμπράκη

      "Έργο της χούντας", λέει ο Εμμανουηλίδης

       Τι είχαν δηλώσει για τη δολοφονία

       Το χαροπάλεμα του Λαμπράκη 

       Μία συνέντευξη του Μίκη Θεοδωράκη για δολοφονία Λαμπράκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.